Analyse af 
Emma Qvirin Holst

Venstre kan miste 20 mandater: Hvem er på vippen, og hvem er sikre?

Indtil flere folketingsmedlemmer genopstiller ikke for Venstre, men det kan ikke redde alle med forhåbninger om at lande en plads. Altinget Christiansborg gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Venstre i landets ti storkredse.

Foto: Thomas Lekfeldt, Philip Davali og Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Venstre risikerer at skulle vinke farvel til flere folketingsmedlemmer – herunder en del profiler – efter det kommende folketingsvalg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Lige nu står partiet til at miste 20 mandater. Der er dog en række folketingsmedlemmer, som ikke genopstiller, hvilket mindsker dramaet en anelse. Men helt dramafrit bliver valget formentlig ikke, hvor der også kan blive plads til et par enkelte nye ansigter i Venstres folketingsgruppe.

Altinget Christiansborg giver her et bud på, hvem der bliver valgt for Venstre med udgangspunkt i prognosen.

Stemmeslugeren Tommy Ahlers er væk – og det samme er hans mandat. Det ville være nærliggende at sige, at de nu to mandater går til de samme som sidst: Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.

Men de bliver begge udfordret af en ny kandidat. Venstres europaparlamentariker Linea Søgaard-Lidell er nemlig et godt bud på en, som kan hapse det ene af de to mandater. Hun har overtaget Tommy Ahlers’ gamle kreds og har fået etableret sig som en grøn og ung borgerlig profil, som kunne tænkes at appellere til de københavnske vælgere. Dertil er det formentlig ikke en ulempe i kampen om kvindelige vælgere, at hun er kvinde, mens de to primære konkurrenter er mænd.

Det kan dermed ende med at blive et tæt opgør i det københavnske. I kampen om en plads i Folketinget kan Martin Geertsen måske kan drage lidt fordel af, at han har været særlig profileret som Venstres sundhedsordfører. Jan E. Jørgensen har et kommunalvalg i bagagen, hvor Venstre gik tilbage på Frederiksberg, men han forbedrede sit personlige stemmetal.

Historien er på Jan E. Jørgensens side i opgøret mod Geertsen. Han har slået Geertsen i både 2019 og 2015. I 2011 trak Martin Geertsen det længste strå og fik 424 flere stemmer end Jan E. Jørgensen.

Tilbagegangen på den københavnske omegn betyder, at der kun kan blive plads til Karen Ellemann, som forventes at hapse det ene mandat foran sin folketingskollega Kim Valentin

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public i juli, august og september og Epinion fra juli til oktober. I alt er 15.726 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger i valgkampens første uge og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00