Analyse af 
Emma Qvirin Holst

Radikale kan blive halveret: Hvem bliver genvalgt, og hvem ryger ud af Folketinget?

Flere radikale profiler står lige nu til at skulle forlade Folketinget efter det kommende valg. Det viser en ny geografisk prognose. Altinget Christiansborg giver et bud på, hvem der kan blive, og hvem der må sige farvel.

Foto: Mads Claus Rasmussen og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix. Grafik af Altinget
Emma Qvirin Holst

Mindst seks radikale folketingsmedlemmer står lige nu til at ryge ud af Folketinget.

Ifølge en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget, vil Radikale miste syv af de 16 mandater, som partiet vandt i 2019.

I løbet af valgperioden har to folketingsmedlemmer skiftet parti – og Marianne Jelved vil ikke genopstille – men ikke desto mindre rammer tilbagegangen stadig en håndfuld af folketingsmedlemmerne.

Med udgangspunkt i mandatprognosen giver Altinget Christiansborg her et bud på, hvem der bliver valgt for Radikale.

Der er en, som er forholdsvis sikker på at få det ene mandat i København, og det er det nuværende folketingsmedlem Samira Nawa, som blev valgt for første gang i 2019.

Men det er mere åbent, hvem der skal tage det andet mandat, og det kan meget vel blive afgjort af, om vælgerne er tilhænger af en stemme fra fordums tid i radikale sammenhænge. Eller om partiets tilbageværende vælgere i stedet tilhører en yngre generation, som også vil have en ny, yngre kandidat?

Kampen kan nemlig ende med at stå mellem Klaus Bondam, som i nullerne var kendt som borgmester i København for Radikale, eller Thomas Rohden, der fik et flot regionsrådsvalg i 2021, hvor han blev den tiende største stemmesluger i Region Hovedstaden med 8.046 stemmer.

Men en anden blander sig også i opgøret. Ruben Kidde, som fik fjerde flest stemmer i 2019 og blev førstesuppleant ved sidste valg. Han har været i Folketinget, som vikar for Ida Auken, mens hun stadig var radikal. Lige nu sidder han i byrådet på Frederiksberg, og det er også her, han formentlig vil få størstedelen af sine stemmer. Spørgsmålet, om det er nok til at slå en af de to andre herrer.

Endelig bør man også holde øje med Clara Halvorsen, som forsøgte at blive radikal landsformand i 2021, men tabte valget til Mikkel Irminger Sarbo, og det tidligere folketingsmedlem fra Alternativet Carolina Magdalene Maier, der dog er blevet placeret et stykke ned på den radikale stemmeseddel. Kampen står umiddelbart mellem de tre mænd, men de to kvinder kan sagtens blive jokere. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00