V og R lægger pres på regeringen: Vil have ensartet CO2-afgift
KLIMAAFGIFT: Der skal indføres en ensartet CO2-afgift for at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling, mener Radikale og Venstre, som nu i fællesskab lægger pres på regeringen. Den konkrete model kommer senere, lyder det fra Venstre.
Karl Emil Frost
Journalist og redaktørVenstre og Radikale er gået sammen om at presse regeringen for at sikre nye CO2-afgifter, der skal blive et centralt værktøj for at reducere drivhusgasserne med 70 procent inden 2030.
De to partier er enige om, at der skal indføres en ensartet CO2-afgift for at sikre den billigst mulige grønne omstilling.
”En ensartet CO2-afgift er det skarpeste klimaredskab i skuffen, og det håber og tror jeg også på, at Dan Jørgensen og regeringen er med på. For ellers beslutter man jo, at den grønne omstilling skal være unødvendig dyr," sagde Radikales leder, Morten Østergaard, der fredag var flankeret af V-formand, Jakob Ellemann-Jensen, og fortsatte:
"At borgerne og virksomheder kommer til at betale mere, end de behøver. Afgiften skal netop sikre, at det bliver dyrere at producere sort, men billigere at producere grønt. Og det er det, der virker.”
”En ensartet CO2-afgift er det skarpeste klimaredskab i skuffen, og det håber og tror jeg også på, at Dan Jørgensen og regeringen er med på."
Morten Østergaard
Politisk leder, Radikale
Et stærkt signal
Og samarbejdet mellem Radikale og Venstre på tværs af den politiske midte skal sikre tryghed til erhvervslivet og industrien, som er bekymret for udsigten til nye afgifter, mener Morten Østergaard.
”Den udmelding, vi kommer med i dag, er virkelig et stærkt signal om et bredt samarbejde i Folketinget omkring den grønne omstilling. Samarbejdet mellem Radikale og Venstre giver tryghed til virksomhederne om, at det foregår på en god og ansvarlig måde. Jeg er åben over for mange flere fælles eventyr af den slags, så længe det fører til løsninger på de reelle problemer og ikke strander til i et Christiansborg-magtspil.”
Morten Østergaard, ser du Venstre som et grønnere parti end Socialdemokratiet i lyset af det nye partnerskab om en CO2-afgift?
”Jeg synes ikke, jeg skal give karakter på den måde. Jeg synes, Venstre med den beslutning, de tager i dag, virkelig for alvor tager konsekvensen af at have tilsluttet sig 70 procent-målet. Alle uafhængige eksperter siger, at en ensartet CO2-afgift er vejen frem, hvis vi vil sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling. Og det går jeg da også ud fra, at Finansministeriet mener, vi skal have,” siger Morten Østergaard.
”Så lad os nu se, om vi ikke kan opnå enighed om det her, inden weekenden er omme, og så deler jeg gerne den grønne ros med de andre partier.”
Finansminister Nicolai Wammen har allerede sagt, at regeringen er åben over for nye grønne skatter. Så hvad er egentlig nyt her?
”Det nye er principbeslutningen, som vi kan tage inden sommerferien, om, at vi skal have en ensartet CO2-afgift. Det er jo det, Venstre siger ja til i dag, og det er et afgørende øjeblik i den grønne omstilling. Det er klart, at det skal leve op til betingelserne i klimaloven om, at vi ikke vil tabe job på det. Og det arbejde går nu i gang.”
Også Konservative og Liberal Alliance bakker op om en ensartet CO2-afgift.
”Så vidt jeg kan tælle, er der nu flere partier, der går ind for en ensartet CO2-afgift. Derfor skulle det da være mærkeligt, hvis ikke vi også kan overtale Dan Jørgensen til sidst,” siger Østergaard.
V: Har ikke lagt sig fast
Men mens Radikale støtter sig til Klimarådets bud på en CO2-afgift, som gradvist stiger til omkring 1500 kroner per ton udledt CO2 i 2030, vil Venstre endnu ikke lægge sig fast på en konkret model.
”Udfordringen er at sikre den rette balance, for hvis man sætter afgiften for højt, så forsvinder virksomhederne bare ud af landet, og det er der ingen, der er interesseret i," sagde Jakob Ellemann-Jensen til Altinget efter fremlæggelsen.
Har du et bud på, hvor højt afgiften kan sættes op?
”Den grænse kan jeg ikke sætte et tal på. Jeg mener, at Klimarådets afgift er meget, meget høj - også sammenlignet med andre europæiske lande, og derfor tror jeg, vi skal noget længere ned.”
Hvordan skal niveauet så fastsættes?
”Det skal nogle mennesker, som er mere velbevandret i både økonomi, klima og konkurrenceforhold, end jeg er. Og dem tror jeg, der findes en hel del af rundt omkring.”
Men Klimarådet har jo peget på et niveau, og det er 1500 kroner per udledt ton CO2 i 2030?
”Ja. Der må jeg sige, jeg ikke tror, konkurrenceforholdene er blevet taget super meget i betragtning i Klimarådets anbefaling.”