Vermund på årsmøde: ”Det bliver en valgkamp, de etablerede politikere sent vil glemme”

ÅRSMØDE: Nye Borgerliges formand langede hårdt ud efter Christiansborg i sin årsmødetale og erklærede, at hendes parti ikke viger en tomme i sin stramme udlændingepolitik. ”Vi vil sætte politikerne stolen for døren,” lød det fra Vermund.

Foto: Ritzau Scanpix /Claus Fisker
Toke Gade Crone KristiansenAnders Redder

VEJLE: Der er et nybrud på vej i dansk politik.

Det var hovedbudskabet, da Pernille Vermund indtog talerstolen på Nye Borgerliges tredje årsmøde siden partiets stiftelse i 2015.

Samlingen var den sidste af slagsen inden en folketingsvalgkamp, hvor vælgerne for første gang kan sætte kryds ved liste D i stemmeboksen.

”Og det bliver en valgkamp, de etablerede partier og politikere sent vil glemme. Jeg har sagt det mange gange før, og jeg gentager det gerne. Nye Borgerlige kommer til at sætte politikerne stolen for døren,” lød det fra partilederen.

Nu må man ikke gå til fest på Københavns Universitet med mexicanerhat. Det kan jo krænke nogen.

Pernille Vermund, partileder, Nye Borgerlige

Nybruddet, som Vermund slog på tromme for, skal først og fremmest finde sted på udlændingeområdet og blev rettet mod al den indvandring, der kommer fra muslimske lande.

”Islam skal ikke have nogen som helst indflydelse i samfundet,” lovede partilederen de fremmødte Nye Borgerlige-medlemmer og gentog partiets tre bastante krav til en blå regerings udlændingepolitik:

Kriminelle udlændinge skal udvises efter første dom, udlændinge skal forsøge sig selv, og der skal indføres et totalt asylstop.

”Vi kommer ikke til at vige en tomme fra vores tre ufravigelige krav,” sagde Pernille Vermund og fastslog, at de nuværende stramninger under VLAK-regeringen i Nye Borgerliges optik slet ikke rækker langt nok.

”I alt for mange år har politikerne svigtet danskerne. De løser ikke udlændingepolitikken fra bunden. De sætter kun lapper på. De påstår, at det går bedre, men det passer ikke,” lød det fra Vermund. 

Snakken om udlændinge fyldte langt størstedelen af den tre kvarter lange tale i Vejles DGI-konferencecenter, hvor årsmødet blev afholdt.

Og det gjorde øjensynligt ikke medlemmerne af partiet spor. De største og længste klapsalver kom med afstand, da dunderet fra talerstolen blev rette mod muslimsk indvandring.

Et opgør med politisk korrekthed
Det var ikke kun på det realpolitiske plan, at Pernille Vermund varslede en afvigelse fra ’normalen’ i dansk politik.

Også retorisk skal der andre boller på suppen, sagde Nye Borgerlige-partilederen, som krævede et opgør mod ”meningstyranniet og den politiske korrekthed”.

”Nu må man ikke gå til fest på Københavns Universitet med mexicanerhat. Det kan jo krænke nogen, at man klæder sig ud, mener ledelsen. Man kan ikke sige ’neger’ uden at blive kaldt racist,” sagde Vermund, der fra talerstolen kaldte den politiske korrekthed for snærende, udansk og ufri.

Opgøret med den nuværende udlændingepolitiske linje og den politiske korrekthed er to sider af samme sag, lod Vermund salen forstå.

”I udlændingepolitikken har sund fornuft og rationelle argumenter alt for længe måttet vige for den politiske korrekthed,” sagde hun og kaldte det ”irrationelt at insistere på, at islam som ideologi kan sameksistere med frihedsrettighederne og demokratiet, når al erfaring fra resten af verden viser det modsatte”.

Rakte ud efter provinsen
Nye Borgerlige håber efter alt at dømme på, at det kommende folketingsvalg bliver et udlændingevalg.

Vermunds tale var – de tre ufravigelige udlændingekrav undtaget – da også uden egentlige konkrete løfter på andre politikområder.

Dog var særligt provinsens vilkår i fokus, når det ikke drejede sig om udlændinge.

”Det gør mig ondt, at politikerne med årtiers centralisering har affolket gamle bysamfund,” sagde Pernille Vermund og fortsatte:

”Hele den centraliseringsmani, som har ført til lukning af små sygehuse, lokale politistationer og skoler i de mindre byer, har ikke givet flere penge til dem, der har brug for hjælp”.

Politikerne, det er de andre
Værd at bemærke var det også, at Pernille Vermund konsekvent talte en forskel mellem ”politikerne” og Nye Borgerlige op.

Også selvom Pernille Vermund og Mette Thiesen – to af Nye Borgerliges spidser – har en fortid i Konservative og tidligere har været opstillet til folketingsvalg for partiet.

”De (politikerne, red.) er uvante med, at vi ikke taler i det samme politikersprog, som politikere og embedsmænd har udviklet sammen. De er uvante med, at vi har vores liv uden for Christiansborg,” sagde Pernille Vermund, der kom med en uventet ros til det parti, der i sidste valgkamp spillede rollen som outsideren, der ville ændre logikkerne og kulturen i dansk politik: Alternativet.

”Jeg er som udgangspunkt enig med Alternativet i behovet for en ny politisk kultur,” sagde Pernille Vermund, hvis nye politiske kultur dog skal være ”en borgerlig politisk kultur, der vil sætte danskerne først og basere udlændingepolitikken på viden og erfaring”.

"Stem, som du plejer – og få mere af det samme,” lød en af de sidste bemærkninger fra talerstolen.

Og dermed sluttede partilederen af, hvor hun begyndte. Med en advarsel om, at tingene ikke bliver, som det plejer, hvis Nye Borgerlige får magt, som de har agt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00