Hvem stemmer på Vermund og co.? Her er arketypen på en NB-vælger

VÆLGERPROFIL: Hvilken alder og uddannelsesbaggrund har den typiske Nye Borgerlige-vælger? Og har partiet flest vælgere, der er privatansatte eller ansat i det offentlige? Dyk ned i partiets vælgerprofil lige her.

Lørdag samles Nye Borgerlige til årsmøde i Vejle, hvor partiet kan glæde sig over, at det i de seneste par måneders målinger har stået til at komme i Folketinget ved det kommende valg.

Men hvem er det, der er med til at sikre partiets valg?

Det er hovedsageligt mænd. Hele 82,6 procent af partiets vælgere er nemlig mænd, og det er uden sammenligning det største mandeparti.

Derudover er den typiske Nye Borgerlige-vælger formentlig enten et sted i 40’erne og ansat i den private sektor, eller han er over 70 år og lever en pensionisttilværelse.

Med sig i bagagen har han højst sandsynligt en videregående uddannelse.

Det viser en ny analyse af vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

”Nye Borgerlige er uden sammenligning det allerstørste mandeparti,” siger han og tilføjer:

”Og forklaringen på det er formentlig, at partiet har to stærke kvindelige spidskandidater, Pernille Vermund og Mette Thiesen, som netop fanger de mandelige vælgere.”

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Ser man nærmere på alderen på Nye Borgerliges vælgere, er der flest i gruppen 40-49 år og 70+, men generelt er partiet kendetegnet ved at have en god spredning i aldersgrupper. 

“Partiet har måske ikke så godt fat i de alleryngste vælgere, men ellers fordeler det sig rimelig bredt ud over alle aldersgrupper,” siger Kasper Møller Hansen.

Men når man ser på både køn og alder er det tydeligt, at partiet ikke blot har svært ved at tiltrække kvindelige vælgere. Unge kvinder under 30 år hører til en absolut sjældenhed blandt Nye Borgerliges vælgerkorps.

Forrige artikel Det vælter ud med nye politiske bøger: Sådan anmeldte Altinget dem Det vælter ud med nye politiske bøger: Sådan anmeldte Altinget dem Næste artikel Vermund på årsmøde: ”Det bliver en valgkamp, de etablerede politikere sent vil glemme” Vermund på årsmøde: ”Det bliver en valgkamp, de etablerede politikere sent vil glemme”
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.