Vestager taber toppostkamp – hvad sker der nu?
Det bliver ikke Danmarks Margrethe Vestager, der kan sætte sig i formandsstolen i Den Europæiske Investeringsbank. Men hvorfor blev det den spanske finansminister, Nadia Calviño, der løb med det vigtige EU-topjob, og hvad betyder det for Vestager og for Danmark? Altinget giver dig svarene.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørBRUXELLES: Efter tre måneders tovtrækkerier stod det fredag morgen klart, at Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, har tabt kampen om jobbet som den næste formand for EU’s egen bank, Den Europæiske Investeringsbank. Læs her, hvordan det gik til.
Hvorfor er jobbet som chef for Den Europæiske Investeringsbank så vigtigt?
Den Europæiske Investeringsbank (EIB) har i årtier levet en meget stille tilværelse, selv om det er verdens største multilaterale pengeinstitut, der sidste år lånte mere end 500 milliarder kroner ud. EU’s hemmelige bank i Luxembourg har dog fået stadig større strategisk betydning. Den støtter Unionens prioriteter som grøn omstilling, store infrastrukturprojekter og innovation. Den er også tiltænkt en nøglerolle i genopbygningen af det krigsramte Ukraine. Derfor er det også blevet meget mere politisk interessant, hvem der skal stå i spidsen for den.
Hvorfor var det vigtigt for Danmark at sende Vestager til EIB?
Danmark har også fået øjnene op for, at EIB er blevet en vigtig strategisk spiller, og at rollen som dens chef har udviklet sig til et af Unionens vigtigste topjob. Derfor ville det være en fordel, at der sad en person i spidsen for organisationen, der vidste, hvad Danmark har af interesser. Derfor støttede regeringen Margrethe Vestager, da den danske EU-kommissær gav udtryk for, at hun var interesseret i at tage en tørn i Luxembourg. Som forhenværende økonomiminister og med en tung post som ledende næstformand i EU-Kommissionen var hun også en solid kandidat til posten.
Hvorfor tabte Vestager?
Det var ikke kun Vestager, der tabte. Faktisk var der helt til sidste øjeblik hele fem kandidater til jobbet. Ud over Vestager og den spanske finansminister, Nadia Calviño, som løb med posten, var der også en polsk, en svensk og en italiensk ansøgning i puljen. Gennem hele forløbet har det dog været tydeligt, at kun Calviño og Vestager reelt var i spil. Fra starten af september, hvor kapløbet for alvor gik i gang, så det ud til, at Vestager havde støtte fra flest lande. Til gengæld havde EU’s største lande mere fidus Calviño. Det var i sidste ende udslagsgivende. Det skyldes, at Frankrig og Tyskland tilsammen udgør et blokerende mindretal i forhandlingerne.
Hvem er Nadia Calviño?
Nadia Calviño er Spaniens vicepremierminister og minister for økonomi og digitalisering. Hun er uddannet økonom og jurist, og så er hun en gammel kending i Bruxelles, hvor hun sad på forskellige økonomiske poster i EU-Kommisssionen fra 2006 frem til 2018, hvor Sanchez hentede hende hjem for at blive minister. Eftersom Spanien har EU’s roterende formandskab i øjeblikket er det også hende, som pt. sidder for bordenden, når de europæiske finansministre mødes. Selv om den officielle proces er blevet styret af hendes belgiske ministerkollega, Vincent Van Peteghem, er det alligevel blevet set som en stor hjemmebanefordel for hende.
Hvad sker der med Vestager nu?
Margrethe Vestager vender tilbage til sin post i Europa-Kommissionen, hvorfra hun har været på ulønnet orlov siden starten af september for at undgå enhver risiko for interessekonflikter, mens hun var i spil til et andet job. Hun kommer fra rollen som ledende næstformand med ansvar for konkurrence og for EU’s digitale omstilling. Mens hun har været væk, har både hendes sagsområder og hendes egne folk været spredt rundt hos de øvrige kommissærer, der har varetaget hendes opgaver i de seneste tre måneder. De skal nu samles igen, så hun kan gennemføre det sidste år af Kommissionens mandat, der forventes at løbe frem til slutningen af næste år.
Det betyder også, at beslutningen om, hvem der skal være Danmarks næste EU-kommissær, er lagt i fryseren for nu. Regeringen vil i løbet af sommeren skulle finde deres kandidat til at blive hendes afløser. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har på forhånd afvist, at Vestager selv vil kunne få en tredje periode på kommissærposten.