Ville kun tale grønlandsk fra Folketingets talerstol: "Det er lidt en akavet situation"

Det skabte postyr, da Aki-Matilda Høegh-Dam insisterede på at tale grønlandsk i folketingssalen under en debat  oven på statsministerens årlige redegørelse om rigsfællesskabet. Her kan du se, hvad der skete.

Mads OutzenMaja Hagedorn

Den grønlandske stemmesluger Aki-Matilda Høegh-Dam vakte opsigt, da hun fredag skulle holde tale i Folketinget.

Her valgte hun nemlig at holde den på grønlandsk. Efterfølgende afviste hun – på grønlandsk – at læse talen op på dansk.

Da det blev tid til spørgsmål, konstaterede SF's folketingsmedlem Karsten Hønge, at det var "en vanskelig dialog det her". Han ville ikke "være statist" i Høegh-Dams "stunt".

"Det er lidt en akavet situation," konstaterede han.

Også ordførere fra Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kommenterede beslutningen.

"Jeg havde meget gerne taget en konstruktiv, progressiv dialog med fru Aki-Mathilda Høegh Dam. Det lader sig ikke gøre. Det er ærgerligt for samarbejdet helt generelt," lød det fra det socialdemokratiske folketingsmedlem Anders Kronborg. 

Læs også

Til Politiken forklarede hun efterfølgende, at beslutningen om at tale på grønlandsk handlede om at "pointere, at vi har forskellige sprog" i rigsfællesskabet, der netop var til debat oven på statsministerens årlige redegørelse. Derfor skal alt kunne foregå på grønlandsk i det danske parlament, mener hun.

"Hele Grønland er stadig på dansk. I vores parlament kan man snakke på dansk. Alt foregår på dansk. Du kan ikke tage en uddannelse, hvis ikke du kan dansk. Så man oplever ti minutter af vores liv og bliver frustreret? Det er provokerende," sagde Aki-Matilda Høegh-Dam til avisen.

Fra formandsstolen lød det fra tingsekretær Erling Bonnesen (V), at han vil tage sagen videre til Folketingets Præsidium. 

Blå bog

Aki-Matilda Tilia Ditte Høegh-Dam er født 17. oktober 1996 i Hillerød. Hun bor i dag i Nuuk og er forlovet med Kuno Fencker. 

Politisk karriere

Folketingsmedlem for Siumut i Grønland fra 5. juni 2019. Genvalgt i november 2022 med hver tredje af de grønlandske stemmer.

Formand for Grønlandsudvalget fra 2023.

Uddannelse 

Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet, 2019.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

0:000:00