Wammen om milliardstor inflationsregning i kommuner: "Det er ikke en, vi kan løfte af deres skrivebord. Desværre."

Inflationen har ifølge KL udhulet regeringens løfte om, at pengene til velfærd stiger i takt med, at der kommer flere ældre og børn. Finansminister Nicolai Wammen anerkender udfordringer, men fastholder, at pengene kommer som lovet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag en pengefattig finanslov i inflationens tegn, uden penge til at kompensere kommuner og regioner for deres tab på det seneste års kraftige prisstigninger.<br>
Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag en pengefattig finanslov i inflationens tegn, uden penge til at kompensere kommuner og regioner for deres tab på det seneste års kraftige prisstigninger.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringens nye finanslov indeholder inflationshjælp til udvalgte grupper af borgere, men ikke til den lokale og regionale velfærd.

Ifølge beregninger fra KL er bundlinjen for den lokale velfærdsøkonomi ellers, at inflationen rundt regnet har udhulet de ekstra penge, som regeringen har givet til at kompensere for, at der bliver flere ældre og børn med behov for pasning og pleje.

Og at regeringen derfor ikke lever op til sit løfte om at lade pengene til velfærd følge med i takt med den demografiske udfordring.

Men den udlægning anerkender finansminister Nicolai Wammen (S) ikke.

"Jeg er ikke enig," sagde han, da han mandag eftermiddag præsenterede den nye finanslovsaftale.

Kommunerne fik i 2023 1,3 milliarder kroner ekstra til at dække for, at der bliver flere ældre og børn.

Men ifølge KL’s beregninger er kommunernes blevet underkompenseret for den faktiske prisudvikling i 2022 med et nogenlunde tilsvarende beløb.

Fastholder velfærdsløfte

Danske Regioner har oplyst til Altinget, at regionerne ’mistede’ godt 400 millioner kroner på inflationen i 2022, fordi de ikke blev tilstrækkeligt kompenseret af staten for prisudviklingen.

"Det betyder jo, at hele den der tankegang om at ville dække den demografiske udvikling med flere ældre og flere børn, som regeringen har slået sig op på, er helt udvisket," sagde KL-formand Martin Damm til Altinget i sidste uge.

Læs også

Nicolai Wammen fastholder imidlertid, at regeringen har sørget for at dække regningen til, at der "heldigvis" bliver flere ældre og børn.

"Vi afsætter penge til, når der kommer flere børn og ældre. Så har kommunerne den samme situation, som alle andre har i det her land. Nemlig at ting er blevet dyrere, fordi vi har en høj inflation. Det stiller ekstra udfordringer til kommunerne og til regionerne og også til staten og til hver eneste dansker," sagde Nicolai Wammen.

Han pegede på, at regeringen blandt andet har søgt at adressere den høje inflation med inflationspakken fra februar, som blandt andet er målrettet ældre, og som er skrevet ind i den nye finanslov.

Men ifølge finansministeren er den samlede inflationsudfordring så stor, at det ikke er muligt at "løfte den af alles skuldre".

"Derfor har vi også sagt til kommunerne og regionerne, at vi ved godt at det er en svær opgave, I står med. Men det er ikke en, vi bare kan løfte af deres skrivebord. Desværre," sagde Nicolai Wammen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Martin Damm

Borgmester (V), Kalundborg Kommune, formand, KL
mpm (SDU 2005), civiløkonom (Handelshøjskolen, Slagelse 1994), seniorsergent (Frederikshavn 1989), elektronikmekaniker (Holmen Kbh. 1985)

0:000:00