Analyse af 
Andreas Krog

Weekendens formandsvalg i Siumut kan få afgørende betydning for Grønland og rigsfællesskabet  

Tre personer ønsker at være formand for Grønlands socialdemokrater. Det kan få store konsekvenser for Grønlands regeringskoalition og grønlandsk politik generelt samt for rigsfællesskabet. 

Siumuts nuværende formand Erik Jensen i partilederdebat forud for Inatsisartut-valget i april 2021.
Siumuts nuværende formand Erik Jensen i partilederdebat forud for Inatsisartut-valget i april 2021.Foto: Christian Klindt Sølbeck / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Denne artikel er blevet bragt første gang på Altinget Arktis 29. juni.

Det er værd at holde et vågent øje med hvad der sker i Grønland i den sidste weekend af juli. Her holder det store socialdemokratiske parti Siumut nemlig landsmøde. Og der er lagt op til et kampvalg om formandsposten, som kan få stor betydning for grønlandsk politik, det grønlandske samfund og i sidste ende rigsfællesskabet.

Siumut og det venstreorienterede parti IA udgør tilsammen Grønlands nuværende landsstyrekoalition. Men det er langt fra sikkert, at det fortsætter sådan efter landsmødet. Ingen af de tre formandskandidater vil nemlig svare klart på, om de går ind for at fortsætte samarbejdet med IA eller ej.

Stærke holdninger

Siumuts nuværende formand Erik Jensen er landsstyremedlem for boliger og infrastruktur. Samarbejdet med IA blev indledt med Erik Jensen i spidsen. Det vil derfor være mest oplagt at antage, at Erik Jensen går ind for at videreføre samarbejdet med IA. Men det er langt fra givet. For hvis Erik Jensen vinder formandsvalget, så kan han meget vel blive tvunget til at give nogle indrømmelser til taberne og til baglandet.

Den anden formandskandidat er den tidligere Siumut-formand og landsstyreformand Kim Kielsen, der tidligere har kviet sig meget over at samarbejde med IA.

Den tredje kandidat er Siumuts nuværende folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, der fik en tredjedel af alle grønlandske stemmer ved folketingsvalget i november sidste år. Populariteten er blandt andet blevet skabt gennem en meget kritisk linje over for Danmark og ved hjælp af stærke holdninger om identitetspolitik.

Høegh-Dam mener, at den nuværende landsstyrekoalition er for langt væk fra den almindelige grønlænders dagligdag. Heller ikke hun har dog ville melde klart ud, om koalitionen med IA skal bestå.

Klimahensyn i anden række 

Om Siumut fortsætter samarbejdet med IA eller ej afhænger ikke kun af hvem, der bliver ny Siumut-formand. Men også af hvad Siumuts bagland og medlemmer ønsker.

Mens IA står stærkt i Nuuk, så står Siumut stærkt i de mindre byer og i bygderne. Her er man ikke nødvendigvis lige så opsatte på, at Grønland eksempelvis skal tilslutte sig Paris-aftalen, som man er i Nuuk og i IA. Her handler det ofte først og fremmest om at skabe og sikre arbejdspladser og gode vilkår for fiskerierhvervet. Så må klimahensyn komme i anden række.

Derfor kan det meget vel ske, at grønlænderne skal til stemmeurnerne i efteråret og vælge nye medlemmer til parlamentet Inatsisartut.

Mere konfrontatorisk 

Samtidig kan formandsvalget smitte af på forholdet til Danmark og Færøerne. Siumut har siden hjemmestyrets indførelse for knap 45 år siden været det store magtparti, der har siddet ved magten i mere end 40 år. Partiet er Grønlands socialdemokrati og har gennem mange år stået for et pragmatisk samarbejde med skiftende danske regeringer. I de senest omkring 10 år er retorikken imidlertid blevet hårdere og mere konfrontatorisk overfor Danmark.

Det har givet gevinst i vælgerhavet. Siumut vil formentlig fortsætte den kurs - ikke mindst hvis Aki-Matilda Høegh-Dam bliver formand.

Kongeriget Danmark har de seneste 2,5 år været uden arktisk strategi, ligesom balladen om udnævnelsen af en ny arktisk ambassadør stadig ulmer. Med en Siumut-formand, der er mere skeptisk og kritisk overfor Danmark og den danske regering, så kommer der formentlig ikke mere ro på forholdet mellem Danmark og Grønland.

Derfor er det værd at rette blikket mod Siumuts landsmøde i slutningen af juli.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aki-Matilda Høegh-Dam

MF (Siumut)
ba.scient.pol.

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)









0:000:00