Debat

BUPL: Børn er ikke en forretning – skattekroner afsat til børn skal også bruges på børn  

Præcis som det allerede gælder privatskoler, skal private daginstitutioner ikke kunne trække overskud ud. Det er både fair og fornuftigt, når pengene kommer fra vores fælles kasse og er tiltænkt børnene, skriver Birgitte Conradsen.

Hvis en privat daginstitution laver overskud, kan den fremover bruge overskuddet på at skabe bedre børneliv, skriver Birgitte Conradsen. 
Hvis en privat daginstitution laver overskud, kan den fremover bruge overskuddet på at skabe bedre børneliv, skriver Birgitte Conradsen. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Birgitte Conradsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Daginstitutioner er ikke en pengemaskine, og børn er ikke en forretning.

Så simpelt kan det siges, og derfor skal eventuelt overskud fra private institutioner ikke kunne trækkes ud som profit.

I dag kan private personer eller virksomheder etablere en institution for at tjene penge. Penge, som kommer dels fra skattekroner og dels fra forældrebetaling.

Temadebat

Er den nye aftale om profitforbud et dødsstød til private daginstitutioner?

Nye og eksisterende private dagtilbud skal fremover ikke kunne trække overskud ud af driften. 

Sådan lyder det i en ny delaftale, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet indgik i oktober, og som efter planen træder i kraft 1. juli 2022.  

Konkret vil aftalen betyde, at den enkelte institution via et revisorpåtegnet regnskab skal dokumentere, at kommunens tilskud og forældrebetalingen alene går til drift – og altså ikke til et overskud i banken. Allerede eksisterende tilbud får en treårig omstillingsperiode frem til 2025. 

Men er aftalen en reel afvikling af nye private dagtilbud, og hvad betyder den for allerede eksisterende? Altinget Børn tager de kommende uger debatten om daginstitutionernes fremtid.

Mød det foreløbige panel: 

  • Ellen Trane Nørby (V), børneordfører
  • Karsten Bo Larsen, forskningschef, CEPOS 
  • Jakob Scharff, branchedirektør for DI Service og chef for DI Offentlig-Privat Samarbejde
  • Birgitte Conradsen, næstformand, BUPL 
  • Jakob Sølvhøj (EL), børneordfører
  • Daniel Kenji Hildebrandt, Mattias Gaarde Wahlqvist, Valentina Soldan Sivertsen, Nicolai Randsøe og Alberte Steffen, forældregruppen i Aurora Børnehus 
  • Malene Krogh, grundlægger af institutionen Landlykke

    Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det gør en ny aftale op med, og den er vi i BUPL glade for.

Sidestilles med det private skoleområde

Når det er sagt, tror og håber vi på, at vi også med et profitforbud for private daginstitutioner vil have et væld af forskellige private institutioner drevet med rod i lokalsamfund, forankret i civilsamfundets engagement, baseret på gode idéer og med unikke profiler. 

For mangfoldighed er en styrke, ikke mindst når der kommer til udvalget af daginstitutioner.

Aftalen om, at private daginstitutioner skal bruge eventuelt overskud på at skabe godt børneliv og ikke på at trække profit ud til ejeren, sidestiller faktisk bare det private daginstitutionsområde med det private skoleområde, så begge får status som non-profit institutioner. 

Ligesom man ikke kan tjene penge på at drive en privatskole, er det ganske fornuftigt, at man sløjfer muligheden for at trække profit ud af private institutioner. Børn er ikke en forretning og skal ikke være det. Hverken når de er i skolealderen eller yngre. 

Vilkår bliver lige for alle

Hvis en privat daginstitution laver overskud, kan den fremover bruge overskuddet på at skabe bedre børneliv for de børn, der går i institutionen, i stedet for at trække det ud af driften. Det mener vi er fair og fornuftigt, for skattekroner afsat til børn skal også bruges på børn. 

Og det er faktisk allerede sådan, langt de fleste private daginstitutioner og alle selvejende institutioner er drevet i dag. Nu bliver vilkårene lige for alle.

Det er meget muligt, at en tømrer ville droppe at starte egen virksomhed, hvis han ikke måtte tage overskuddet ud til sig selv. Men der er den afgørende forskel på en tømrervirksomhed og en privat daginstitution, at førstnævnte ikke får et skattefinansieret tilskud. Det gør sidstnævnte. 

Og det er godt. Sådan skal det være. 

Vi bruger skattekroner på at give børnene det bedste børneliv i institutionerne – uanset om de er private eller offentlige. Men de penge skal så også gå til netop det.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00