Debat

Forældregruppe: Med profitforbud vil alternative dagtilbud være forbeholdt velstillede familier

Som forældre er vi ærgerlige på børnenes og egne vegne over et profitforbud, som vil tage mod og virkelyst fra pædagogiske ildsjæle, og som samtidig vil betyde, at alternative dagtilbud bliver for de familier, som kan lægge et stort indskud, skriver Daniel Kenji Hildebrandt, Mattias Gaarde Wahlqvist, Valentina Soldan Sivertsen, Nicolai Randsøe og Alberte Steffen.

Med profitforbud vil vi gå en forarmet kulturel fremtid uden de nuværende gode
muligheder for pædagogisk diversitet i møde, skriver Daniel Kenji Hildebrandt, Mattias Gaarde Wahlqvist,
Valentina Soldan Sivertsen, Nicolai
Randsøe og Alberte Steffen.<br><br>
Med profitforbud vil vi gå en forarmet kulturel fremtid uden de nuværende gode muligheder for pædagogisk diversitet i møde, skriver Daniel Kenji Hildebrandt, Mattias Gaarde Wahlqvist, Valentina Soldan Sivertsen, Nicolai Randsøe og Alberte Steffen.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Enhedslisten og Radikale vil med et lovforslag forbyde privatejede daginstitutioner, som ejeren selv leder. Det er vi som forældre i en af de institutioner, der rammes af minimumsnormeringsaftalens bestemmelser, meget ærgerlige over.

Temadebat

Er den nye aftale om profitforbud et dødsstød til private daginstitutioner?

Nye og eksisterende private dagtilbud skal fremover ikke kunne trække overskud ud af driften. 

Sådan lyder det i en ny delaftale, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet indgik i oktober, og som efter planen træder i kraft 1. juli 2022.  

Konkret vil aftalen betyde, at den enkelte institution via et revisorpåtegnet regnskab skal dokumentere, at kommunens tilskud og forældrebetalingen alene går til drift – og altså ikke til et overskud i banken. Allerede eksisterende tilbud får en treårig omstillingsperiode frem til 2025. 

Men er aftalen en reel afvikling af nye private dagtilbud, og hvad betyder den for allerede eksisterende? Altinget Børn tager de kommende uger debatten om daginstitutionernes fremtid.

Mød panelet: 

  • Ellen Trane Nørby (V), børneordfører og medlem af Folketinget
  • Karsten Bo Larsen, forskningschef, CEPOS 
  • Jakob Scharff, branchedirektør for DI Service og chef for DI Offentlig-Privat Samarbejde
  • Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk chef, Dansk Erhverv
  • Birgitte Conradsen, næstformand, BUPL 
  • Jakob Sølvhøj (EL), børneordfører og medlem af Folketinget
  • Daniel Kenji Hildebrandt, Mattias Gaarde Wahlqvist, Valentina Soldan Sivertsen, Nicolai
  • Randsøe og Alberte Steffen, forældregruppen i Aurora Børnehus 
  • Malene Krogh, grundlægger af institutionen Landlykke

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ved at vælge et privatejet dagtilbud har vi som forældre gjort brug af vores ret til at vælge en bestemt pædagogisk retning. Ligesom vi også gør, når vi vælger en friskole til vores børn. Den nuværende mulighed for at åbne et privatejet dagtilbud er med til at sikre institutionelle traditionsbærere, som eksempelvis vores steiner-institution. 

Vi mener, at det på vuggestue- og børnehaveplan er vigtigt at bibeholde de alternative pædagogikker, som også findes på skoleplan. For nogle af os – og for mange andre familier – er det vigtigt at holde en familietradition i hævd, og en pædagogisk familietradition bæres også af landets institutioner. I kraft af alternative pædagogikker, er de samlede institutioner i hele landet en rig mangfoldighed, der inspirerer hinanden.

Afhængig af stort indskud fra forældre

For os er det vigtigt at understrege, at vores valg af institution er muligt uden en stor økonomisk investering, netop fordi den er privatejet. Det gør det muligt for familier fra mange samfundslag at vælge vores lille steinerbørnehave, og vi skal som forældre ikke stå for at tage ledelsesbeslutninger i vores fritid, som vi ikke er uddannet til.

Svaret på kritikken af afviklingen af de privatejede pasningstilbud har flere gange været, at de nuværende privatejede dagtilbud kan overgå til selveje, og at fremtidige private dagtilbud kan åbne som selvejende i et samarbejde mellem ildsjæle og forældregrupper. 

Men en selvejende institution er modsat en privatejet afhængig af et til tider ganske stort indskud fra forældrene. Det er ikke alle forældre, der har råd til i realiteten at “splejse” til et hus, fordi de gerne vil bruge det som daginstitution. Derudover er det heller ikke alle forældre, der udover arbejds- og familieliv har tid til at varetage og træffe de ofte svære ledelsesbeslutninger, der følger med bestyrelsesarbejdet i en selvejende institution. 

Hvis muligheden for privateje falder bort, vil de særlige tilbud altså være forbeholdt velstillede familier. Vi undrer os over, at Socialdemokratiet og SF ønsker at øge klasseforskellen i Danmark.

Alternative pædagogikker får svære kår

Jo færre private dagtilbud der åbner, jo større risiko er der også for, at pædagogiske traditionsbærere på vuggestue- og børnehaveplan vil gå tabt. Vi ved af erfaring, at det tager år at få både en institution i almindelighed og en institutionel traditionsbærer i gang. De alternative pædagogikker vil få svære kår fremadrettet. Og vi ser det selvsagt som et stort tab, hvis de med tiden ender med at falde helt bort.

Som forældre er vi ikke bare ærgerlige på egne og kommende børns vegne over de beslutninger, der træffes, som tager mod og virkelyst fra pædagogiske ildsjæle landet over. 

Vi er også ærgerlige på Danmark vegne, som ved en øget standardisering – nu også på dagtilbudsområdet – vil gå en forarmet kulturel fremtid uden de nuværende gode muligheder for pædagogisk diversitet på tværs af samfundsklasser, i møde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00