Debat

Mentorbarn: Frivillige relationer er afgørende for udsatte børn – og det har Barnets Lov øje for

Med Barnets Lov får børn, der vokser op på et børne- eller ungehjem, ret til en støtteperson. Men det er en streg i regningen, at ambitionerne om samarbejde mellem kommunerne og civilsamfundet i 11. time blev kraftigt reduceret, skriver Mads Lyager.

Vi vil i de kommende år invitere endnu flere kommuner til at indgå samarbejde med os, så mange flere børn og unge kan opleve den kærlighed, som de ikke-betalte relationer kan tilbyde, skriver Mentorbarns sekretariatschef.
Vi vil i de kommende år invitere endnu flere kommuner til at indgå samarbejde med os, så mange flere børn og unge kan opleve den kærlighed, som de ikke-betalte relationer kan tilbyde, skriver Mentorbarns sekretariatschef.Foto: Peter Kneffel/AP/Ritzau Scanpix
Mads Espersen Lyager
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange børn og unge, der vokser op på et børne- eller ungehjem, har kun få relationer til betydningsfulde voksne.

De knytter sig måske til en særlig pædagog eller kontaktperson, men relationen er sårbar, fordi relationen ofte bryder sammen, når der sker ændringer i barnets eller medarbejderens liv – eksempelvis når den unge skal ud og bo i egen bolig.

Konsekvensen er desværre, at vi taber rigtig mange unge med anbringelsesbaggrund i overgangen til voksenlivet. Samtidig får mange børn og unge med anbringelsesbaggrund ikke en indsigt i, hvad det vil sige at vokse op i en helt 'almindelig' familie, fordi de kun har professionelle voksne omkring sig.

Vi gør børnene en bjørnetjeneste, hvis vi ikke forsøger at bygge et netværk omkring dem, der fortsat er der, når den professionelle indsats ophører.

Mads Espersen Lyager
Sekretariatschef i Mentorbarn

I Mentorbarn tilbyder vi børn og unge med et begrænset voksennetværk en frivillig venskabsfamilie. Venskabsfamilien åbner sit hjem og familiefællesskab op for barnet, og relationen mellem barn og venskabsfamilie bliver skabt igennem en grundig screenings- og matchproces.

Vive har evalueret Mentorbarns venskabsfamilie-indsats, og evalueringen viser, at det netop har stor betydning for børnene, at relationen til venskabsfamilien er ulønnet. For mange af børnene er det første gang, de føler sig valgt til uden forbehold.

Ikke-betalte relationer er afgørende

Derfor er det også virkelig glædeligt, at kommunerne fremover med Barnets Lov bliver pålagt at finde en venskabsfamilie eller støtteperson til barnet.

Temadebat

Hvordan bliver Barnets Lov en succes?

Efter flere års politisk tovtrækkeri stemte Folketinget før sommerferien Barnets Lov igennem. Men går implementeringen af de over 1.400 siders lovtekst for hurtigt?

Det vil vise sig fra 1. januar næste år, hvor Barnets Lov træder i kraft. I den forbindelse spørger Altinget: Hvad er de største benspænd for, at Barnets Lov bliver en succes? Og hvor meget kommer loven reelt til at forbedre vilkårene for udsatte børn?

Se oplægget til debatten og panelet lige her.

Om Altingets temadebatter

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected] for at høre om mulighederne.

Forskning har påvist, at det at have et netværk og personer omkring sig, man har tillid til, er afgørende for børns trivsel og sociale integration. Samtidig ved vi, at anerkendelse gennem nære relationer har betydning for børns personlighed og selvværd og dermed stor betydning for, hvordan de klarer sig som voksne. Derfor er det vigtigt, at en styrkelse af barnets netværk nu får en mere central rolle i lovgivningen.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at mange af de mest sårbare børn og unge har brug for en professionel indsats. Men den professionelle indsats kan aldrig stå alene, og vi gør børnene en bjørnetjeneste, hvis vi ikke forsøger at bygge et netværk omkring dem, der fortsat er der, når den professionelle indsats ophører.

Derfor var det også virkelig fremsynet og nytænkende, da Børnene Først-reformen understregede, at børn og unge, der vokser op på et børne- eller ungehjem fremover ”får adgang til kærlighed og omsorg fra relationer, også uden for anbringelsesstedet. Derfor skal vi sikre, at civilsamfundet blandt andet i form af venskabsfamilier, spiller en mere markant og varig rolle i udsatte børns liv”.

Læs også

Videre lød det, at ”kommunen skal understøtte barnets varige relationer ved at bruge civilsamfundsorganisationer. Gennem civilsamfundet kan familier åbne deres hjem for et barn, der har brug for ekstra støtte, omsorg og kærlighed.”

Det er ærgerligt og uforståeligt, at partierne bag reformen ikke har haft modet til at holde fast i, at kommunerne er nødt til at invitere civilsamfundet med i løsningerne.

Mads Espersen Lyager
Sekretariatschef i Mentorbarn

Ambitionerne udvandet i 11. time

Desværre overlevede de flotte ambitioner ikke det lovforberedende arbejde. Nu hedder det i stedet, at kommunerne kan samarbejde med en civilsamfundsorganisation om at tilbyde en venskabsfamilie eller støtteperson.

Det er ærgerligt og uforståeligt, at partierne bag reformen ikke har haft modet til at holde fast i, at kommunerne er nødt til at invitere civilsamfundet med i løsningerne, hvis vi skal knække udfordringen med, at så mange børn og unge med anbringelsesbaggrund, havner på samfundets kant.

I en tid, hvor kommunerne skal implementere en meget ambitiøs og krævende ny lovgivning, kan det få enorm betydning, om der står skal eller kan.

Vores erfaring er heldigvis, at kommunerne alligevel prioriterer at invitere Mentorbarn ind i løsningsrummet. Vi har de seneste år udvidet antallet af samarbejdskommuner markant og samarbejder i dag med mere end 35 kommuner. Og med midler fra Bolig- og Socialstyrelsen samt en række private fonde vil vi i de kommende år invitere endnu flere kommuner til at indgå samarbejde med os, så mange flere børn og unge kan opleve den kærlighed, som de ikke-betalte relationer kan tilbyde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Espersen Lyager

Sekretariatschef, Mentorbarn
cand.merc. (Aarhus Universitet 2011)

0:000:00