Arkitektvirksomheder: Vi ønsker os flere krav til grøn omstilling i byggeriet

DEBAT: Der skal stilles flere krav og reguleres mere, hvis Danmarks to millioner bygninger og boliger skal med i klimakampen. Hvis vi bruger vores energi bedre og klogere i bygningsmassen, ligger der et stort potentiale i grøn dansk eksport, skriver Lene Espersen.

Af Lene Espersen
Administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Danske politikeres voksende opbakning til ambitiøse klimamål er godt nyt for Danmark: Det er i den grønne sektor, at fremtidens arbejdspladser, vækst og livskvalitet skabes. Derfor skal vi udbygge den vedvarende energi, elektrificere vores samfund og blive bedre til at energieffektivisere.

Vi bruger for meget energi og udleder for meget CO2, fordi vi har forsømt at renovere vores hjem og de offentlige bygninger og at optimere industriens energiforbrug.

Stort potentiale for grøn eksport
Det er ærgerligt. For helt nye beregninger viser, at det danske samfund vil skulle betale et trecifret milliardbeløb mere for at nå målet om klimaneutralitet i 2050, hvis vi ikke får sat energieffektiviseringen op i et helt andet gear. Et trecifret milliardbeløb! Penge, der kan bruges til sundhed, uddannelse og andre vigtige områder til gavn for danskerne.

Desuden forventes den globale efterspørgsel på energieffektive løsninger at stige med 5.000 milliarder kroner frem mod 2040. Der er altså et kæmpestort potentiale for dansk eksport og beskæftigelse – men det kræver, at det danske hjemmemarked er et troværdigt, grønt udstillingsvindue. Tænk bare engang på 70’ernes energikrise og den medvind, nytænkning af blandt andet energibesparende teknologi har givet danske virksomheder som Danfoss og Velux. 

Det ville være fantastisk, hvis resten af verden fortsat ser mod os, når det kommer til at skabe grønne arbejdspladser; når det kommer til danske virksomheders innovative og bæredygtige løsninger; når det kommer til danske arkitekter og ingeniørers ekspertise inden for sundhed, indeklima og livskvalitet i bygninger; og ikke mindst når det kommer til at påtage sig ansvar og globalt lederskab i klimakampen.

Mere regulering og flere krav
Reguleringer og stramninger giver ofte virksomheder og brancheorganisationer tics. Men ikke her. Faktisk ønsker vi mere regulering og flere krav, der kan fremme en mere effektiv brug af energi, men også i det hele taget en grøn omstilling i byggeriet.

Derfor er vi i Danske Arkitektvirksomheder gået sammen med en række organisationer på tværs af private virksomheder, erhvervsorganisationer, faglige organisationer og ngo’er med kampagnen og alliancen ”Grøn Logik”. Samarbejdet har afsæt i ønsket om for alvor at sætte klima- og energipolitikken i et helt nyt gear.

Klog klima- og energipolitik handler ikke om at vælge mellem vedvarende energi og energieffektivitet. Det handler om at vælge begge dele. Vi kalder det ”grøn logik”.

Forrige artikel SF'er til boligminister: Stop Nord­sjælland fra at blive en rigmandsghetto SF'er til boligminister: Stop Nord­sjælland fra at blive en rigmandsghetto Næste artikel BL: Politikere skal sætte fokus på energirenovering i ny boligaftale BL: Politikere skal sætte fokus på energirenovering i ny boligaftale
Ny debat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Ny debat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

NY DEBAT: Skal energieffektiviseringer lægges på hylden, hvis vi alligevel skal fokusere på omstilling til grønne energikilder? Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling? Det spørger Altinget By og Bolig om i denne nye temadebat.