Debat

Boligminister: Bæredygtig omstilling i byggeriet kræver en kulturforandring

DEBAT: Hvis vi for alvor skal lykkes med at omstille byggeriet, er der behov for en kulturændring. Det betyder, at vi skal gøre op med forestillingen om tegl og mursten som kvalitetsudtryk og i stedet bygge mere i træ, skriver Kaare Dybvad.

Vi skal de kommende år bygge langt mere i træ, skriver boligminister Kaare Dybvad.
Vi skal de kommende år bygge langt mere i træ, skriver boligminister Kaare Dybvad.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kaare Dybvad Bek (S)
Boligminister 

Vi står på kanten af en ny tid, hvor alle – også inden for byggeriet – skal gøre op med gamle vaner og herskende ideer. Det er både vores måde at producere og tænke på, der fremover skal være grøn og bæredygtig. 

De konkrete mål er, at vi i 2030 skal have reduceret de nationale udledninger med 70 procent i forhold til 1990, og at vi i 2050 skal være CO2-neutrale. Det er ambitiøse mål. Men det er mål med bred opbakning i Folketinget, så der er ingen vej uden om. 

Mange virksomheder er allerede foran
For at skubbe mest mulig på den grønne omstilling – og for at gøre det omkostningseffektivt – har vi i regeringen valgt at inddrage det erhvervsliv, der skal føre omstillingen ud i livet.

Og lad mig bare slå fast – byggelovgivningen er ikke en barriere for at bygge i træ. Heller ikke i højden. Når det er sagt, er der tilsyneladende en række oplevede barrierer, og dem skal vi have gjort noget ved.  

Kaare Dybvad Bek (S)
Boligminister

Dansk erhvervsliv skal udvikles – ikke afvikles. Inden for byggeriet er det sket med klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren, der har leveret en lang række forslag til at fremme den grønne omstilling. 

Faktisk er mange danske virksomheder allerede langt foran, når det handler om at levere de grønne løsninger, som verden med tiltagende hast kommer til at efterspørge i de kommende år. Det ændrer dog ikke ved, at vi også fra politisk side vil skubbe yderligere på. 

Tidligere i år lancerede vi inden for byggeriet den såkaldte frivillige bæredygtighedsklasse. Den er et velegnet sted at starte for dem, der gerne vil bygge bæredygtigt, men som ikke har ressourcerne til at kaste sig ud i en mere omfattende certificering som eksempelvis DGNB. Og det er ambitionen, at bæredygtighedsklassens ni krav skal gøres obligatoriske i 2023. 

Flytte ved fastgroede forestillinger
Fra regeringens side har vi også skubbet på med den grønne boligaftale fra maj i år, hvor vi med en bred politisk aftale besluttede at bruge 30 milliarder kroner på blandt andet grønne renoveringer i den almene boligsektor. 

Og så forventer vi inden længe at kunne præsentere et udspil til strategi for bæredygtigt byggeri, der kort fortalt bliver den overordnede politiske ramme for grøn omstilling i byggeriet.

Men som jeg indledte med, handler det også om at skabe en kulturændring – og rokke ved vaner og ideer: For hvorfor er det, at vi her til lands skalmurer hele tiden? Hvorfor er det, vi synes, at det er udtryk for kvalitet, hvis der er mursten på facaden og tegl på toppen? Og hvorfor bygger vi for eksempel ikke mere i træ?

For mig som minister er det vigtigt at få flyttet ved nogle af de fastgroede forestillinger om, hvordan det gode og rigtige byggeri skal være. 

Byggelovgivningen er ikke en barriere
For nu at bruge træ som et eksempel på en mere generel problemstilling, når det handler om at omstille sig til at tænke i mere bæredygtige baner, så er det ingen hemmelighed, at jeg i de kommende år gerne ser, at vi kommer til at bygge langt mere i træ. Også gerne højhuse.

Forhåbentlig bliver det nye statslige byggeri på Lerchesgade i Odense, der på 31.000 kvadratmeter skal huse cirka 1.600 offentlige arbejdspladser, blot det første i rækken af større træbyggerier.  

Og lad mig bare slå fast – byggelovgivningen er ikke en barriere for at bygge i træ. Heller ikke i højden. Når det er sagt, er der tilsyneladende en række oplevede barrierer, og dem skal vi have gjort noget ved.

Læs også

Tidligere i november inviterede jeg derfor til en åben høring og debat om nye eksempler på træbyggeri, der skal styrke vejledningskomplekset til bygningsreglementets brandkrav.

Det er min forventning, at de nye eksempler vil bidrage til at gøre det lettere at dokumentere opfyldelsen af brandkravene for træbyggeri, hvor vi bare må erkende, at vi i Danmark mangler erfaringer. 

Herhjemme har vi nemlig været vant til at bygge den slags bygninger i beton siden 1960’erne. Og det er barrierer som denne, vi i fællesskab med branchen og det omgivende samfund skal forsøge at overkomme, hvis vi skal sikre mere bæredygtigt byggeri i fremtiden.

Dokumentation

Temadebat: Har byggeriet tabt kampen om den grønne omstilling?

Når snakken falder på den grønne omstilling i Danmark, nævnes løsninger som flere elbiler, power-to-x og store vindmølleparker. Kun sjældent nævnes energirenoveringer og effektiviseringer af bygninger i diskussionen om løsninger på den grønne omstilling.

Har byggeriets rolle ændret sig, så der ikke længere er brug for, at byggeriet omstiller sig? Skal pengene i stedet bruges på grøn produktion og distribution, så byggeriet kan læne sig tilbage og vente på, at produktionen og distributionen bliver grøn?

Det spørger Altinget By og Bolig om i denne temadebat. 

Her er debattørerne: 

  • Heidi Bank (V), boligordfører
  • Kaare Dybvad (S), boligminister 
  • Henrik Garver, direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører
  • Per Heiselberg, rådsmedlem, Klimarådet
  • Egil Hulgaard (K), by-, bolig- og bygningsordfører
  • Lars Køhler, energi- og klimarådgiver, Rådet for Grøn Omstilling
  • Frank Ove Larsen, direktør, Rockwool Nordics
  • Torben Liborius, underdirektør, Dansk Industri
  • Bent Madsen, direktør, BL - Danmarks Almene Boliger
  • Signe Munk og Halime Oguz (SF), klima- og energiordfører og boligordfører
  • Kirsten Nielsen, tiltrædende formand, Konstruktørforeningen
  • Gunde Odgaard, sekretariatsleder, BAT-Kartellet
  • Camilla Damsø Pedersen, seniorkonsulent, Concito
  • Mette Qvist, direktør, Green Building Council Denmark
  • Søren Egge Rasmussen (EL), boligordfører
  • Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00