Signify om energioptimering: Bygherrer tager ofte lyset for givet

DEBAT: Belysning kan på kort sigt gøre en forskel for klimaet og økonomien. Når bygherrer planlægger at energioptimere, tager de ofte belysningen for givet, skriver Signifys landechef.

Af Michael Kragh
Landechef, Signify Denmark

Belysning er en naturlig del af vores hverdag og noget, som de færreste tænker over. Det står for en stor del af energiforbruget – og det kan optimeres.

Vores bygninger tegner sig for 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og vi skal renovere os ud af klimakrisen. Her i debatten i Altinget har vi kunnet læse om, hvilke håndtag der skal skrues på, hvis vi kan nå klimamålet for 2030.

Belysning er et af de tiltag, som på kort sigt kan gøre en forskel for både klimaet og økonomien. Alligevel tages det oftest for givet, når bygherre planlægger at energioptimere.

Det er der flere grunde til. En af dem er, at det er nemmere at forstå energieffekten ved efterisolering, udskiftning af vinduer og udskiftning af den gamle energikilde. Bevidstheden om potentialet og gevinsterne mangler ganske enkelt, når det kommer til lys i bygninger.

Lysstyringen giver store energibesparelser
Belysning er i dag mere end lyspærer. LED-belysning er op til 80 procent mere energieffektiv end gammel teknologi, men den energisparende belysning har langt fra udlevet sit potentiale i de danske bygninger.

Lys er blevet digitalt, og det har skabt helt nye muligheder for LED-teknologiens mange muligheder for at indgå i intelligente løsninger, der kan gøre hverdagen smartere, nemmere og tryggere i både boligen, på arbejdet og i det offentlige rum.

Populært kan man sige, at vi er gået fra at tale om enkeltprodukter til at tale om, hvordan produkterne sammen kan indgå i smarte og innovative løsninger.

København har fundet besparelser
Et godt eksempel herhjemme er Københavns Kommune. Her er man i fuld gang med at skifte gammel belysning ud med energieffektive LED-løsninger i alle kommunale bygninger, men det er lysstyringen, der gør den største forskel.

Nu slukker lyset, når der ikke er nogen i lokalerne og dæmper belysningen ved meget dagslys. Udskiftningen giver ifølge kommunen selv en økonomisk besparelse på 4,15 millioner årligt og har nedbragt energiforbruget med mindst 60 procent.

Samtidig har kommunen også fået 3D-printet en del af deres lamper, så de passer perfekt, og lamperne kan genanvendes mange gange, som en del af en cirkulær økonomi og med et lavere CO2-aftryk.

Danmark har givet sig selv et ambitiøst og vigtigt klimamål. Teknologien og forudsætningerne er på plads for at bruge belysning som en løftestang til at gøre vores bygninger langt mere energieffektive.

Nu mangler vi bare, at flere virksomheder, myndigheder og kommuner ser mulighederne.

Forrige artikel Byggeaktører: Skærpede CO2-krav til branchen fører ikke til dyrere byggeri Byggeaktører: Skærpede CO2-krav til branchen fører ikke til dyrere byggeri Næste artikel Tekniq Arbejdsgiverne: Regeringens udspil til  grønt byggeri giver ikke forhåbninger om en brugbar aftale Tekniq Arbejdsgiverne: Regeringens udspil til grønt byggeri giver ikke forhåbninger om en brugbar aftale
Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

FORFREMMELSE: Som ny indenrigs- og boligminister skal Kaare Dybvad favne både den kommunale økonomi og rammerne for det levede liv. Med et kommunalvalg i sigte er der grobund for værdiorienteret substanspolitik.