Debat

DF-politiker: Hvad blev der af planen om at skabe et Danmark i balance?

DEBAT: Bæredygtigt byggeri, fokus på tørkeramte boligejere og et Danmark i balance. Det bliver nogle af de vigtigste debatter i den kommende folketingsperiode, skriver folketingsmedlem Merete Dea Larsen (DF).

Merete Dea Larsen (DF) mener, at Venstre med sit seneste udspil om flere boliger til hovedstaden har fjernet fokus fra dagsordenen om et Danmark i balance.
Merete Dea Larsen (DF) mener, at Venstre med sit seneste udspil om flere boliger til hovedstaden har fjernet fokus fra dagsordenen om et Danmark i balance.Foto: Folketinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Merete Dea Larsen (DF)
MF, boligordfører

De vigtigste politiske beslutninger, der er på vej?

Puha, jeg synes, der er mange!

Når jeg nu skal udvælge et par af dem, som jeg beskæftiger mig med p.t., og som jeg tror kommer til at fylde mest i den offentlige debat og i den kommende folketingsperiode, vil jeg sige bæredygtighed i byggeriet, Danmark i balance, investeringsfonde, AirBnB – og til sidst vil jeg håbe, at de tørkeramte husejere også får mere opmærksomhed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

En uforudset forsikringssag
For at starte med sidstnævnte.

Forsikringsloven, som den er i dag, er simpelthen for uigennemskuelig. Man tegner en husforsikring i den tro, at ens hus er forsikret, men nej… Forsikringsloven giver mulighed for alt for mange huller, som efterlader folk i en svær situation.

Forsikringsloven, som den er i dag, er simpelthen for uigennemskuelig. Man tegner en husforsikring i den tro, at ens hus er forsikret, men nej … Forsikringsloven giver mulighed for alt for mange huller, som efterlader folk i en svær situation.

Merete Dea Larsen (DF)
Medlem af Folketinget og boligordfører

Et eksempel; den tørke, som ramte Danmark sidste år, ramte nogle steder i landet ekstra hårdt, fordi der er en særlig lerholdig jordbund. En del huse knækkede bogstaveligt talt med store følgeskader til følge.

Kunne en husejer have forudset det?

Er det ikke naturligt at tro på, at man er forsikret mod den slags uforudsigelige påvirkninger?

Åbenbart ikke, som loven er i dag. 

Forsikringsselskabernes afvisning blev anket af flere, og jeg har netop modtaget den første afvisning af en klage. 

Jeg er så i det mindste tilfreds med, at Dansk Folkeparti fik en arbejdsgruppe ind på finansloven, der skal kigge på forsikringsloven og på, hvad vi kan gøre i forhold til de mennesker, der bor i en farlig bolig, men som ikke kan optage lån i huset for at udbedre skaderne.

Jeg må have tiltro til, at vi kan finde en løsning for alle allerede berørte, og dem, der potentielt står for tur. 

Aftalen om AirBnB skal justeres
Vi har i denne periode lavet en aftale vedrørende AirBnB og deres ageren på markedet. Vi kom et stykke ad vejen, men føler ikke, vi er i mål, og har derfor fået fremrykket evalueringsåret.

I Dansk Folkeparti vægter vi hensynet til borgerne, udviklingen på vores boligmarked og vores "samfundsregler" højt, og vi vurderer derfor, at der bliver behov for en justering tidligere end oprindeligt aftalt.

Et Danmark i balance
Ved sidste folketingsvalg gik vi til valg med ønsket om et Danmark i balance. Regeringen var med på denne dagsorden, og vi fortsatte udflytningen af arbejdspladser, arbejdet med at få prioriteret flere områder end storbyerne for at understøtte en kommende udvikling, hvor folk forhåbentlig får øjnene op for, at der også findes et godt liv uden for storbyerne.

Af en eller anden årsag har Venstre valgt at gå i den modsatte retning og leveret et hovedstadsudspil.

Hvad blev der af planen om at skabe et Danmark i balance?

Et Danmark, hvor det giver mening at bosætte sig også uden for storbyerne?

Et skifte nu kan ødelægge alt det, vi har arbejdet for. Det handler ikke om enten-eller – det handler om, at en plan for hele Danmark havde givet væsentligt mere mening. 

Bæredygtigt byggeri
Investeringsfirmaer og deres voldsomme indtog på det danske boligmarked fylder allerede en del. Jeg sidder netop nu og arbejder med mulige løsninger, der rammer specifikt, hvor jeg oplever udfordringen.

Jeg håber at kunne komme med konkrete forslag i samarbejde med andre partier senest i foråret. 

Sidst, men ikke mindst, er bæredygtighed i byggeriet et af de helt store emner, der i fremtiden bør vægtes væsentligt højere.

Vi taler ofte om klima og om ikke at spise kød, ikke flyve, tænde op i brændeovnen og så videre. Noget, der for alvor kan batte, er at se på, hvordan vi bygger og med hvilke materialer. Vi kan ændre vores CO2-udledning mærkbart ved at lave tiltag på dette område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand social og beskæftigelse, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

0:000:00