Kommentar af 
Jakob Nielsen

Det begyndte med en banal nyhed – nu er Altinget med i opløbet til den vigtigste journalistpris

Gennem et helt år har Altinget afdækket, hvordan Folketinget blev vildledt, da det i huj og hast blev bedt om at godkende et våbenkøb for 1,7 milliarder kroner. Nu er artikelserien blandt de tre nominerede, når Journalistforbundet uddeler Cavlingprisen – den mest prestigefyldte journalistpris i Danmark. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Jakob Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når journalistik er allerbedst, ser det legende let ud. Men bag den bedste journalistik ligger nysgerrighed, undren og derefter mange timers granskning, målrettet research og afprøvning af teser. 

Det gælder i høj grad den artikelserie fra Altinget, som er med i opløbet, når Dansk Journalistforbund fredag eftermiddag uddeler Cavlingprisen – den mest prestigefyldte journalistpris i Danmark.

For Altinget er det aldrig et formål at vælte ministre – eller departementschefer for den sags skyld

Jakob Nielsen
Chefredaktør, Altinget

Bag artiklerne står Katrine Falk Lønstrup, Andreas Krog og Kasper Frandsen, som gennem et år har dækket sagen om den danske stats våbenkøb hos den israelske våbenproducent Elbit.

Sagen begynder med en banal nyhed: Et folketingsmedlem skælder ud på regeringen, fordi han fik alt for kort tid til at træffe en vigtig beslutning.

Den historie er hørt 100 gange før, men Altingets tre journalister insisterede på at undre sig: hvorfor skulle det gå så hurtigt med at købe våben fra Israel?

Fakta

De tre nominerede projekter til Cavlingprisen 2023: 

  • Altingets journalister Katrine Lønstrup, Kasper Frandsen og Andreas Krog for dækningen af våbensagen.
  • DR's journalister Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg for deres afdækning af kræftsagen på Aarhus Universitetshospital.
  • Journalisterne Nagieb Khaja og Martin Tamm Andersen for dokumentaren 'Min fjendes fjende - bedraget i Helmand' for Plus Pictures/DR.

Prisen uddeles fredag 5. januar klokken 15 på Arbejdermuséet i København 

I de følgende uger og måneder benyttede de nogle af graverjournalistikkens klassiske værktøjer til at afdække sagens mange lag.

Dermed har de kastet nyt lys på et meget væsentligt og stadig mere aktuelt område, nemlig principperne bag indkøb af våben i det danske forsvar. Et meget nødvendigt lys, skulle det vise sig. For i dag er ministeriets departementschef skiftet ud, mens en ny, omfattende undersøgelse af forløbet er sat i gang.

Fokus på dokumentation

Kort fortalt har de tre journalister afsløret, at Folketinget i en række tilfælde blev vildledt, da købet af israelske våben blev besluttet i løbet af få uger i januar 2023.

Afdækningen er især sket gennem en systematisk anvendelse af aktindsigt kombineret med fagjournalistens dybe viden og kildenetværk. Skriftlige og mundtlige udsagn er blevet sammenlignet i detaljen for at afdække regeringens forkerte orientering af Folketinget.

Artikelserien har strakt sig over mange måneder, fordi de tre journalister har insisteret på at have dokumentationen helt på plads, før artiklerne er bragt.

Det afspejlede sig i det pressemøde, som daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen holdt i begyndelsen af august, hvor han punkt for punkt bekræftede Altingets afsløringer. Og derfor kunne journalisterne også i de følgende uger afdække flere fejl og unøjagtigheder i den redegørelse, der var sendt til Folketinget.

Her er afsløringerne 

Blandt de vigtigste afsløringer er:

I anvendelsen af aktindsigt har journalisterne flere gange søgt bagud i forhold til kendte dokumenter for at afdække sagsgange og processer.

Læs også

Desuden har holdet hele vejen igennem fastholdt et princip om at forholde sig kritisk til egne vinkler for at sikre, at artikelserien ikke fik karakter af en kampagne med et politisk formål.

For Altinget er det aldrig et formål at vælte ministre – eller departementschefer for den sags skyld. Formålet er at komme så tæt på sandheden, som man nu kan. Derefter må politikerne afgøre, hvilke konsekvenser den skal have. 

Hvis pressen kun har fokus på at afsløre fejl eller ligefrem forbrydelser, kommer den til at tegne et skævt billede af virkeligheden i et velfungerende demokrati som det danske

Jakob Nielsen
Chefredaktør, Altinget

Våbensagen har som nævnt fået konsekvenser, da en departementschef højst usædvanligt måtte forlade jobbet, efter der flere gange blev afsløret fejl i hans forklaringer. Og forude venter en advokatundersøgelse af forløbet, samt en omlægning af arbejdsgangene i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Men endnu vigtigere kan den få stor betydning for den demokratiske indsigt i de kommende års milliardindkøb af våben til Forsvaret.

Demokratiet hviler på love og regler, men det hviler i høj grad også på vores tillid til, at myndigheder, ministre og folkevalgte alle spiller efter reglerne, når de forvalter vores penge og sørger for vores sikkerhed.

Kritisk journalistik er afgørende

Den tillid har pressen også et medansvar for. På Altinget forvalter vi til daglig det ansvar ved at afsætte mange ressourcer til at oplyse om, hvad der rent faktisk bliver besluttet. Hvis pressen kun har fokus på at afsløre fejl eller ligefrem forbrydelser, kommer den til at tegne et skævt billede af virkeligheden i et velfungerende demokrati som det danske.

Men det omvendte er også sandt: Kritisk journalistik er faktisk også med til at styrke tilliden til demokratiet og dets institutioner. Når vi opdager fejl, forsømmelser eller ligefrem vildledning af Folketinget, er det derfor vores opgave at holde fast og stille de nødvendige spørgsmål på offentlighedens vegne. 

Det er, hvad Altingets tre journalister har gjort i våbensagen, og derfor har de i den grad fortjent at være blandt de nominerede til Cavlingprisen.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Falk Lønstrup

Journalist og chef for research, Altinget
cand.mag i retorik (Københavns Uni. 2018)

Kasper Frandsen

Nyhedsredaktør, Altinget.dk
cand.comm. i journalistik (RUC 2012)

Andreas Krog

Redaktør, Altinget Forsvar og Altinget Arktis
journalist (DMJX)

0:000:00