Lars Boje Mathiesen har nyt parti på tegnebrættet: "Der er rigeligt med lunken havregrød i dansk politik"

Der er brug for et parti, der tør være sin borgerlighed bekendt og ikke agerer nikkedukke for Socialdemokratiet, siger Lars Boje Mathiesen. Trods planer om et nyt parti, holder han døren på klem for Nye Borgerlige, der står uden formand efter Pernille Vermunds skifte til LA.

"Hvis jeg kommer med et nyt parti, så bliver det et meget anderledes parti," siger Lars Boje Mathiesen.
"Hvis jeg kommer med et nyt parti, så bliver det et meget anderledes parti," siger Lars Boje Mathiesen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom der allerede er meget at vælge imellem til højre for den politiske midte, er Lars Boje Mathiesen ikke i tvivl om, at der grundlag for et nyt blåt parti, der "tør være sin borgerlighed bekendt", og som har højere ambitioner end at agere "nikkedukker for Socialdemokratiet".

"Der mangler nogle, der tør stå fast på deres borgerlige identitet, og som ikke kun er borgerlige, når de er i pressen og i medierne," siger Lars Boje Mathiesen.

Han bekræfter over for Altinget, at han selv går med kraftige overvejelser om at springe ud som partistifter.

"Hvis jeg kommer med et nyt parti, så bliver det et meget anderledes parti. Det bliver noget, som Danmark ikke har set før. Vi kommer til at gøre tingene på en anden måde både organisatorisk og politisk." 

Jeg forventer ikke, at det bliver et lille parti, hvis jeg stiller op. Jeg forventer at blive større end mange af de andre partier

Lars Boje Mathiesen
Medlem af Folketinget

I marts 2023 blev han smidt ud af Nye Borgerlige og fyret som formand efter mindre end en måned på posten. Siden har han været løsgænger og partiløs.

Altinget støder på ham i Folketingets vandrehal, få minutter efter hans tidligere formand, Pernille Vermund, har ladet sig præsentere som nyt medlem af Liberal Alliance. I sidste uge meldte hun sig ud af Nye Borgerlige, der – i hendes øjne – bør nedlægge sig selv som parti.

Han vil gerne kommentere, hvad den seneste udvikling i hans gamle parti betyder for ham. Undervejs i interviewet går han desuden med til at sætte ord på det politiske projekt, han har på tegnebrættet.

Han vil endnu ikke love noget, men han giver et hint, da vi har tændt båndoptageren og sat os til rette i en sofa i et lille aflukke på Christiansborg.

"Jeg har ikke ligget på den lade side her i efteråret. Så mon ikke, der sker noget spændene her i 2024?" siger han med et smil.

Det lyder som om, at du har en klar og tydelig skitse til et parti inde i hovedet?

"Ja, det har jeg. Det lægger jeg ikke skjul på. Jeg har også sagt, at jeg håber, at jeg er på stemmesedlen ved næste valg. Det kan man gøre på tre måder: Man kan stille op på et kredsmandat. Man kan søge ind i et andet parti. Eller man kan lave sit eget," siger Lars Boje Mathiesen, der understreger, at han endnu ikke har lagt sig endeligt fast på én af de tre muligheder.

Læs også

Wammens nikkedukker

Hvad er det for et parti, der mangler i den borgerlige blok?

"Det tydeligste eksempel er, at samtlige blå partier lige har været med i finanslovsaftale, der sikrer et kæmpe løft i de offentlige finanser. Det viser, at vi har 11 socialdemokratier i Folketinget," siger Lars Boje Mathiesen.

I hans øjne var sidste års finanslovsforhandlinger på alle måder en "falliterklæring" for det borgerlige Danmark.

"Nicolai Wammen (finansminister for Socialdemokratiet red.) får lov til at køre dansk politik som om, at han stadig var borgmester i Århus. Han sidder på alle pengene og bestemmer det hele, og så får den borgerlige opposition lov til at dele et par millioner ud. Det er trist at se, hvordan de borgerlige partier er blevet til nikkedukker for Socialdemokratiet," siger han.

Hvis Nye Borgerlige finder ud af, de gerne vil have mig som formand, så vil jeg da selvfølgelig forholde mig til det i respekt for de mennesker, der spørger

Lars Boje Mathiesen
Medlem af Folketinget

Et meget anderledes parti

Lars Boje Mathiesen påpeger, at hans måske kommende parti kommer til at agere helt anderledes end de eksisterende partier i den borgerlige opposition.

"Vi kommer til at sætte et langt højere ambitionsniveau, når det kommer til at være borgerlig. Der er rigeligt med politikere, der skifter holdning, som vinden blæser. Der er rigeligt med lunken havregrød i dansk politik. Der er ikke brug for mere af det. Men der er brug for et parti, der tør være sin borgerlighed bekendt, og som tør sige, at staten skal fylde mindre, og at politikerne skal bestemme mindre," siger han.

Han frygter ikke – som Pernille Vermund ellers har ytret bekymring om – at et nyt blåt parti vil føre til stemmespild og øge chancerne for, at Mette Frederiksen kan fortsætte som statsminister:

"Jeg forventer ikke, at det bliver et lille parti, hvis jeg stiller op. Jeg forventer at blive større end mange af de andre partier," siger han.

Læs også

Det er en farce

Selvom Lars Boje Mathiesen har en klar vision for sit nyt parti, holder han stadig døren på klem for Nye Borgerlige.

Er du blevet opfordret til at vende tilbage som formand for Nye Borgerlige?

"Det er et år siden, jeg var medlem af Nye Borgerlige. Men det er medlemmerne af Nye Borgerlige, der skal finde ud af, hvad de vil med deres parti, som jeg i øvrigt ikke tror kommer til at lukke."

Hvad vil du svare, hvis du bliver spurgt?

"Folk, der kender mig, ved, at jeg ikke gider forholde mig til alle de der hvis’er. Men hvis Nye Borgerlige finder ud af, de gerne vil have mig som formand, så vil jeg da selvfølgelig forholde mig til det i respekt for de mennesker, der spørger."

Han understreger, at han har stor sympati for de tilbageværende medlemmer i Nye Borgerlige, der forsøger at føre partiet videre.

"Det her er en farce. Og det viser, at Pernille Vermund er det vigtigste for Pernille Vermund. Jeg har stor sympati med alle de mennesker, der sidder tilbage i Nye Borgerlige og faktisk troede på hende. De må føle sig virkelig snydt," afslutter Lars Boje Mathiesen.

Pernille Vermund er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelser i denne omgang. Men da hun torsdag satte ord på sit partiskifte, måtte hun gentagende gange forholde sig til den selvsamme kritik fra de fremmødte journalister.

"Det er helt fair, hvis man spørger sig selv, om det her troværdigt. Min vurdering er, at vi styrker det borgerlige Danmark ved at samle kræfterne i færre partier," lød det.

Hun afviser desuden, at hun handler med øje for sin egen karriere, som Lars Boje Mathiesen anklager hende for.

"Hvis jeg var blevet ved med at kæmpe for noget, der potentielt kunne koste det borgerlige Danmark et stemmespild på for eksempel 1,8 procent af stemmerne, så ville jeg være med til at give Mette Frederiksen fire år mere," sagde Pernille Vermund.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00