Ny prognose: Sofie Carsten Nielsen står til at redde sit mandat i Folketinget

Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, er i prognoser både blevet dømt inde og ude af Folketinget kort før valgdagen. De nyeste – og sidste – tal ser dog ud til at give hende et mandat.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Det tegner til at blive en neglebidende tæt valgaften for Sofie Carsten Nielsen.

Med få dage tilbage af valgkampen risikerede den radikale partileder helt at ryge ud af Folketinget ifølge en prognose udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Men på valgkampens sidste dag står hun alligevel til at komme ind. Partiet ser nemlig ud til at få et enkelt mandat i Københavns Omegns storkreds, hvor Sofie Carsten Nielsen er valgt og opstillet. I den forrige prognose lød resultatet på nul radikale mandater i lederens storkreds.

Det fremgår af en ny prognose opdateret med de seneste meningsmålinger, der er blevet lavet med en uges mellemrum. 

Læs også

“Prognosen var rigtig på det tidspunkt. Den nye prognose er rigtig på det her tidspunkt,” siger Kasper Møller Hansen.

I den forrige prognose stod Radikale til otte mandater i alt og nul i omegnen. Nu står de til syv i alt og et i omegnen. Hvordan hænger det sammen?

“Fordi stemmerne flytter sig rundt mellem partierne i de meningsmålinger, vi bruger som udgangspunkt. Det er forbundne kar,” svarer Kasper Møller Hansen.

“Ifølge valgloven finder man først ud af, hvor mange mandater et parti skal have på landsplan. Og så finder man ud af, hvordan de først skal fordeles som kredsmandater og herefter tillægsmandater. Og så ender man med det tal, som den proportionale tildeling giver. Og når Alternativet så for eksempel står til at få mange stemmer i København, så skubber det hele gryden. Hvis et parti lige pludselig går frem i Nordjylland, kan det også flytte et mandat i København. Derfor er de yderste mandater ekstremt dynamiske.”

Hvor sikkert er det så, at Sofie Carsten Nielsen kommer i Folketinget?

"Det er svært at sige præcist. Men man kunne godt lægge en procent oveni eller trække en procent fra Radikale og så regne det hele igennem igen og så se, hvordan det så ud. Jeg kunne også lægge nogle antagelser og scenarier ind og så se, hvad det ville betyde for, hvordan mandaterne falder i forskellige scenarier.”

R: Læg de konkrete tal frem

Hos Radikale stiller man sig tvivlende over for både Kasper Møller Hansens resultater og metode.

Ifølge partiets organisationschef John Bo Northroup skal Københavns storkreds under normale omstændigheder blive mindst fire gange større end omegnen, hvis Københavns Omegn og dermed Sofie Carsten Nielsen skal miste mandatet.

“Ved valget i 2015, hvor vi ligeledes fik otte mandater, blev Københavns Storkreds kun cirka to gange så stor som omegnen. Dermed vil der falde et mandat i Københavns Omegn. Vi mener, at Kasper Møller Hansen må vedstå, at det er et meget usandsynligt scenarie,” lyder det fra John Bo Northroup, der uddyber:

"Man må lægge de konkrete tal frem, i særdeleshed de forventede radikale stemmetal for de tre storkredse, København, Nordsjælland og Københavns Omegn, i landsdel Hovedstaden, men det har Kasper Møller Hansen afvist.”

"Nu er der en ny konkurrent, der hedder Lars Løkke Rasmussen"

Kasper Møller Hansens prognose er lavet på baggrund af meningsmålinger foretaget af Kantar Public og Epinion. Den nyeste består af i alt 34.793 interviews fra august og frem til søndag aften. Prognosen er vægtet geografisk, demografisk og med udgangspunkt i tilslutningen folketingsvalget og det seneste snit af meningsmålinger.

“Den første blev lavet sidste weekend, og den bygger på de data, der var i de foregående uger og måneder. De nyeste prognose er vægtet op mod det snit, der har været i sidste uges målinger. I den her måling er der lavet 9.000 nye interviews, så datagrundlaget er blevet opdateret, og det afspejler sig i prognosen.”

Det er på baggrund af de data, at professoren laver en prognose, der giver et bud på, hvordan mandaterne falder mellem partierne i landets ti storkredse.

Jeg synes, jeg har prøvet at være meget eksplicit om de usikkerheder, der er

Kasper Møller Hansen
Valgforsker

Kasper Møller Hansen understreger, at hans model har taget højde for alt det, John Bo Northroup indvender.

“Ja, det har jeg. Radikale siger, at det historisk har været sådan, og det er alt sammen fint. Men nu er der en ny konkurrent, der hedder Lars Løkke Rasmussen, som har taget rigtig mange af de her radikale stemmer. Og så har vi et radikalt parti, der er i nedgang. Derfor bliver Sofie Carsten Nielsen også eksponent for den nedgang.”

Radikale mener, du tog fejl. Er du sikker på, at du ikke har lavet en regnefejl i dine prognoser?

“Ja.”

Hvordan ved du det?

“Det program, jeg bruger, giver det samme resultat ved de seneste fire folketingsvalg, når man smider resultaterne ind. Så jeg er ret sikker på, at jeg ikke regner forkert. Jeg kan ikke gøre for, at vælgerne flytter rundt. Der kommer jo ny data ind i modellen, og så flytter den sig.”

Usikkerheden vil være der

Valgforskeren understreger, at usikkerheden består i, at vælgerne flytter sig.

“Usikkerheden vil være der, selvom materialet er meget stort. Jo mindre kredsene bliver, jo større er usikkerheden.”

“Men modellen, som jeg bruger, har jeg regnet igennem og fordelt mandater på gennem de seneste mange valg. Så den har ikke ændret sig. Når jeg smider det endelige folketingsvalg ind i maskinen, giver den det samme resultat i min prognose, der beskriver hvordan mandaterne falder.”

“Jeg lægger mine resultater frem nu, og så må vi se, om den skal justeres efter valget. Det kan være, vi skal nørde mere ned i, hvad den her tvivler-effekt betyder,” svarer Kasper Møller Hansen.

Hvordan kan vi tjekke, om det er gjort korrekt?

“Det kan vi jo se tirsdag. Jeg har lavet en prognose her, og så er der jo nogle andre, der kan lave en prognose og lægge den frem, hvis de vil det. Og så må vi se, hvem der kan ramme bedst. Men helt ærligt, du eller Radikale får ikke den kode, jeg har selv har siddet og bygget over de seneste mange år. Du får jo heller ikke Gallups vægtningsmatrix, hvis den giver dig et resultat, du ikke kan lide.”

Hvorfor mener du, at offentligheden bør få indsigt i de her prognoser?

“Når der er valg, skal der være størst muligt transparens om styrkeforholdet mellem partier og kandidater. Hvis Altinget ikke bragte den her, kunne det være, at partierne vidste nogle ting, vi andre ikke viste. Vi lægger det åbent frem, fordi åbenheden er vigtig.”

“Men vi skal selvfølgelig forklare alle de spidsfindigheder og usikkerheder, der er i det her system, hvor der er så meget dynamik mellem partierne og på tværs af landet. Men jeg synes, jeg har prøvet at være meget eksplicit om de usikkerheder, der er,” svarer Kasper Møller Hansen.

Gør du dig nogle tanker om, hvordan det kan påvirke valget, når vi – for eksempel her på Altinget – bringer historier som disse?

“Ja, jeg er den eneste i Danmark, der forsker i, hvilke konsekvenser det har for vælgere, så det er jeg meget opmærksom på. Det vigtige er, at man formidler usikkerheden. Det var det samme, jeg sagde til Altinget og Slotsholmen i går.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00