Radikal nedtur risikerer at sende Sofie Carsten Nielsen ud af Folketinget

De radikale vælgere siver, og nu står partiet til at miste begge mandater i Københavns Omegns Storkreds, hvor Sofie Carsten Nielsen er valgt og stiller op. Det viser en ny mandatprognose. "Tendensen er entydig," siger professor Kasper Møller Hansen.

Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen startede valgkampens sidste hele uge med at besøge Greve Fjernvarmecentral, hvor de præsenterede et nyt fjernvarmeudspil.
Martin Lidegaard og Sofie Carsten Nielsen startede valgkampens sidste hele uge med at besøge Greve Fjernvarmecentral, hvor de præsenterede et nyt fjernvarmeudspil.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte BruhnLærke Møller Hansen

Den vigende opbakning til Radikale kan få alvorlige konsekvenser for partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen.

For der er en overhængende risiko for, at hun slet ikke kommer i Folketinget efter valget 1. november. Det fremgår af en ny mandatprognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Derfor skal Radikale formentlig finde sig en ny førerhund, hvis ikke valgvinden vender for det magenta-farvede midterparti. Det er nemlig den radikale folketingsgruppe, der vælger partiets politiske leder. 

Radikale står – ifølge prognosen – til at miste begge af deres to nuværende mandater i Københavns Omegns Storkreds, som Sofie Carsten Nielsen har repræsenteret i Folketinget siden 2011. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

"Jeg vil ikke sætte en sandsynlighed på, men lige nu er det valgforskningens bedste bud, at hun ikke kommer i Folketinget efter valget, når vi kigger på vælgerkorpset," siger Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

"Der er selvfølgelig en statistisk usikkerhed, men tendensen peger i den samme retning på tværs af målingerne, og den er ret entydig."

Kasper Møller Hansens prognose er lavet på baggrund af meningsmålinger foretaget af Kantar Public og Epinion de seneste fire måneder. I alt er der 27.059 interview med i analysen. 

Fakta

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public og Epinion i juli til oktober. I alt er 27.059 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

I prognosen står Radikale til i alt otte mandater. Det vil være en halvering sammenlignet med valget i 2019.

"Radikale er gået ned og ned og ned, og de er endda gået længere ned, siden vi lavede den her prognose. De radikale stemmer fordeler sig ikke ligeligt i hele landet. De er meget koncentrerede i visse områder. Med den måde, mandaterne fordeler sig på, står det til, at Radikale ikke får nogen mandater i Københavns Omegn. Og så kommer Sofie Carsten Nielsen ikke i Folketinget," siger han.

0:000:00