Sådan vil partiernes mandater fordele sig ved et valg nu

En partileder risikerer at ryge ud af Folketinget, mens V-profil ser ud til at kunne sikre genvalg. Få overblik over, hvordan partiernes mandater vil fordele sig i den nyeste geografiske prognose lavet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Hvem skal have del i Folketinget 175 danske sæder? Se, hvorhenne i landet partierne står til at få valgt kandidater ifølge ny geografisk prognose.
Hvem skal have del i Folketinget 175 danske sæder? Se, hvorhenne i landet partierne står til at få valgt kandidater ifølge ny geografisk prognose.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hver uge frem mod valgdagen offentliggør Altinget en ny geografisk prognose, som er udarbejdet for Altinget af professor Kasper Møller Hansen på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Den nyeste prognose er lavet på baggrund af partiernes form efter tre ugers valgkamp, og den viser, at radikales tilbagegang nu kan få alvorlige konsekvenser. Partiets politiske leder Sofie Carsten Nielsen risikerer nemlig at ryge ud af Folketinget.

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Public og Epinion i juli til oktober. I alt er 27.059 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).   

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter.  

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Public og Epinion.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00