Debat

DN: Ngo’er og erhvervsliv kan vise politikerne vejen i den grønne omstilling

Det kan være lettere for politikerne at træffe svære beslutninger i den grønne omstilling, hvis de kan se, at der er bred opbakning fra både marked og civilsamfund. Alliancer mellem ngo’er og progressive virksomheder kan vise vejen, skriver Lars Midtiby.

Samarbejde mellem ngo’er og erhvervsliv er ikke et problem for den grønne omstilling – det er en del af løsningen, skriver Lars Midtiby.
Samarbejde mellem ngo’er og erhvervsliv er ikke et problem for den grønne omstilling – det er en del af løsningen, skriver Lars Midtiby.Foto: Pressefoto/Danmarks Naturfredningsforening
Lars Midtiby
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi lever i en tid, hvor vi som samfund skal tage stilling til nogle store kriser. Klimakrise og biodiversitetskrise fylder nu markant mere hos borgere, politikere og virksomheder, end det gjorde for blot få år siden.

Det skyldes først og fremmest, at vi desværre er kommet tættere på kanten af, hvad økosystemerne kan klare – flere arter uddør, temperaturerne stiger og det moderne samfunds påvirkning af naturen og kloden er for alvor begyndt at slå igennem. Vi kigger ind i en fremtid, hvor det kun bliver værre, hvis ikke vi handler.

Temadebat

Kan 'grønne' civile aktører samarbejde med erhvervslivet?

Klimakrisen kræver, at alle sektorer omstiller sig. Men kan grønne ngo'er og erhvervssektoren forenes om en grønnere fremtid uden at give køb på mål og værdier?

Disse spørgsmål undersøger Altinget Civilsamfund i en ny temadebat.

Listen over paneldeltagere tæller både eksperter, civile aktører og erhvervsliv. Debattørerne kan findes her.

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

På den anden side ser vi et spirende håb. Sidste folketingsvalg blev en markant sejr for den grønne dagsorden, og vælgernes markante ønske om grøn handling blev kort efter valget materialiseret i en ambitiøs klimalov med mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Vi har dog stadig brug en mere ambitiøs tilgang, hvis de flotte mål skal omsættes til handling.

Det er med andre ord noget træghed i det politiske system i forhold til at lave lovgivning, der får den grønne omstilling op i et passende tempo. Men det er langt fra noget nyt, at der politikerne vægrer sig ved samfundsændrende tiltag. Her kan alliancer mellem ngo’er og progressive virksomheder være med til at vise vejen med konkrete løsninger og dermed skabe den folkelige opbakning. Herefter kan de nødvendige politiske ændringer så komme.

Læs også

Modsætninger mødes

Da Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening fandt sammen i et samarbejde omkring udtagning af 100.000 hektar lavbundsjord, gav det genlyd. De to organisationer, der så ofte havde krydset klinger, havde fundet sammen. Her tre år efter har samarbejdet vist sin styrke via en bred politisk aftale, hvor der satses massivt på udtagning af de klimaskadelige lavbundsjorde.

Og det bringer os frem til den svaret på, hvorfor det er en god idé for grønne ngo’er at samarbejde med erhvervslivet, og at det sagtens kan ske uden at gå på kompromis med den grønne dagsorden.

Når vi er flere stemmer, der står sammen, styrker vi budskabet om, at handling er nødvendigt

Lars Midtiby
Direktør, Danmarks Naturfredningsforening

Når vi er flere stemmer, der står sammen, styrker vi budskabet om, at handling er nødvendigt. Det kan være med til at gøre det lettere for politikerne at træffe måske svære beslutninger, der styrker den grønne omstilling, hvis de kan se, at der er bred opbakning fra både marked og civilsamfund.

En del af løsningen

Netop derfor samarbejder vi i Danmarks Naturfredningsforening med blandt andet med Dansk Industri, Coop, Dansk Affaldsforening, Forbrugerrådet Tænk og en række grønne organisationer om, at få politikerne til at indføre en såkaldt ”reklamer ja tak”-ordning, hvor reklamer bliver noget, som man aktivt skal vælge til i stedet for at fravælge. På den måde sparer en masse ressourcer og skåner i sidste ende naturen og klimaet fra yderligere belastning.

Og der er en lang række andre områder – eksempelvis ti procent urørt hav, reduktionsmål for affald, indførelse af en ambitiøs CO2-skat – hvor samarbejde med erhvervsliv har givet god mening for Danmarks Naturfredningsforening. Det giver opmærksomhed og skaber en politisk dynamik, der ofte kan aflæses i helt konkrete politiske resultater for naturen og klimaet.

Så samarbejde mellem ngo’er og erhvervsliv er ikke et problem for den grønne omstilling – det er en del af løsningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

0:000:00