Professor om generalsekretærs tavshed: Han skader sagen

RENOMMÉ: Generalsekretæren i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser skader foreningen ved at være tavs om medarbejderflugt, mener professorer i ledelse. Eksperter kræver, at offentligheden får svar.

Når generalsekretæren i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser ikke vil svare på, hvor mange medarbejdere der har forladt organisationen, skader han sagen og de mange brugere, mener eksperter.
Når generalsekretæren i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser ikke vil svare på, hvor mange medarbejdere der har forladt organisationen, skader han sagen og de mange brugere, mener eksperter.
Claus Nordahl

Gennem tre år har Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) med 20 ansatte mistet 39 medarbejdere. Eksperter kalder det alarmerende og sindssygt, mens generalsekretæren nægter at oplyse de præcise tal.

"Hvis der er noget, du ikke vil have frem, så er det som regel, fordi du ved, der er noget at komme efter. Her virker det, som om der er noget, han gerne vil skjule," siger Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

"Han skader sagen"
Altinget har i samarbejde med tidligere ansatte udfærdiget en liste med navne på medarbejdere, der har haft lønnet beskæftigelse i foreningen de seneste tre år. Opgørelsen viser, at 39 medarbejdere har forladt foreningen, der i en treårig periode har haft gennemsnitligt cirka 20 medarbejdere.

Klik her for at læse artiklen: Gigantisk medarbejderflugt fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser

Altinget har har bedt generalsekretæren i foreningen, Steen Andersen, om at be- eller afkræfte antallet af fratrådte medarbejdere. Det ønsker Steen Andersen ikke, med henvisning til at det er interne forhold.

Det undrer Anders Drejer, der mener, at offentligheden har krav på at få svar.

"Han (Steen Andersen, red.) skader sagen, når han ikke vil svare på, hvor mange der har forladt organisationen," siger Anders Drejer og kritiserer generalsekretærens modvilje mod at opklare forholdene.

"Generalsekretæren må vurdere, at det bliver meget værre, hvis han sætter sig ned med dig og gennemgår listen. Så vil han hellere forsøge at tie det ihjel. Og det er ikke hensigtsmæssigt, hvis han bekymrer sig om organisationen," understreger professoren.

Professor: Han har en dårlig sag
Heller ikke Steen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitet med særligt fokus på organisations- og ledelsesteori, forstår generalsekretærens modvilje.

"Når generalsekretæren ikke vil svare på jobskiftefrekvensen, er det efter min vurdering en indikation af, at der er noget galt. Han har en dårlig sag, for han ved, at hvis han bliver konfronteret med den liste, så har han ikke nogen god forklaring," siger Steen Hildebrandt.

Steen Andersen afviser at oplyse om antallet af bortrejste medarbejdere blandt andet af hensynet til foreningen. Han mener, at listen bryder tavshedspligten og indeholder fortrolige oplysninger.

Klik her for at læse artiklen: Generalsekretær: Det er svært at fastholde folk i en NGO

Altinget har derfor spurgt til en opgørelse over, hvor mange medarbejdere Steen Andersen selv mener, der har forladt foreningen gennem de sidste tre år. Det har generalsekretæren ligeledes nægtet at oplyse.

Den forklaring har Steen Hildebrandt svært ved at forstå.

"Jeg køber heller ikke en forklaring om, at det skulle være for at beskytte organisationen, at han ikke vil verificere navnene på den liste," siger professoren.

Offentligheden har krav på svar
Steen Hildebrandt har en lang karriere bag sig som både professor, bestyrelsesformand og bestyrelsesmedlem i flere virksomheder og foreninger. Og professoren retter en skarp kritik mod generalsekretærens tavshed, som han finder ubegrundet.

"Det er en meget offentlig organisation, der er støttet af både fonde og offentlige midler, som gør, at han ikke kan afvise et så centralt spørgsmål som jobskiftefrekvensen," siger Steen Hildebrandt og uddyber:

"Han er ikke en privat virksomhed, som kan afvise en journalist. Han må fortælle offentligheden, hvad der foregår – og i særlig grad når vi har at gøre med så potentielt alvorlig en sag."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Drejer

Professor, Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, professor, Saint Paul Business School, Sao Paolo, Brasilien
cand.polyt. i virksomhedssystemer (Aalborg Uni. 1993), ph.d. (Aalborg Uni. 1996)

Steen Hildebrandt

Foredragsholder, professor emeritus, Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet, adj. professor i lederskab, CBS og Aalborg Universitet, medlem af 2030-panelet, forfatter
Cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1968), ph.d. (1976)

0:000:00