Debat

Social kapitalfond: Vi skal turde blande blod mellem det offentlige og private

TEMADEBAT: Kommuner, fonde og det private kan med fælles sociale investeringer gøre en forskel for samfundets udsatte. Socialt samarbejde skaber på den måde udbytte for investorer og effekt for borgerne i nød, skriver Jannik Tharben Hansen.

Den Sociale Kapitalfond tror på samarbejder mellem det private og offentlige, hvor betalingen afregnes efter effekten. En ny fond baseret på det princip er på vej, oplyser Jannik Tharben Hansen.
Den Sociale Kapitalfond tror på samarbejder mellem det private og offentlige, hvor betalingen afregnes efter effekten. En ny fond baseret på det princip er på vej, oplyser Jannik Tharben Hansen.Foto: Den Sociale Kapitalfond
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jannik Tharben Hansen
Investeringsdirektør, Den Sociale Kapitalfond

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mere end 200.000 danskere har udfordringer som gør, at landets jobcentre har svært ved at finde egnede jobs til dem.

Fakta
Temadebat: Hvordan skaber vi et nyt marked for sociale investeringer?

Altinget Civilsamfund sætter gennem denne temadebat fokus på marked for sociale investeringer, hvor vi udforsker, hvad potentialet er i de sociale investeringer, og hvor faldgruberne ligger. 

Repræsentanter for sociale organisationer, kommuner, fonde, institutionelle investorer og andre med viden om feltet giver deres bud på mulige partnerskaber, investorer, udfordringer og nye indsatser.

Debatpanelet udvides løbende, da vi er interesserede i alle relevante aktørers perspektiv. Skriv til [email protected], hvis I vil blande jer i debatten.

Det kan være mennesker, der har været ramt af stress, depression eller anden sygdom, eller det kan være flygtninge og indvandrere, der har svært ved at få foden inden for på arbejdsmarkedet.

Fælles for dem alle er, at de har brug for skræddersyede løsninger, hvor man kigger på den enkeltes ressourcer og udfordringer.

Vi skal have fokus på effekt frem for aktivitet, da der ligger en indbygget motor i at få betaling for den effekt, der leveres.

Jannik Tharben Hansen
Investeringsdirektør, Den Sociale Kapitalfond

Samarbejder med sociale mål
I samarbejde med Aalborg kommune, Det Obelske Familiefond og Fokus Folkeoplysning har Den Sociale Kapitalfond skabt den første sociale effektinvestering i Danmark, som netop har til formål at skabe jobs til dem, der i dag står udenfor.

I projektet i Aalborg er 120 psykisk sårbare blevet tilknyttet Fokus Folkeoplysning, der er specialister i at matche mennesker og virksomheder.

Målet er, at halvdelen af de 120 borgere skal opnå varig beskæftigelse eller påbegynde en uddannelse.

Læs også

Fokus Folkeoplysning arbejder indgående med matching af hver enkelt kandidat og egnede virksomheder, mens Den Sociale Kapitalfond ”lægger ud” for kommunen og betaler Fokus Folkeoplysning for deres arbejde.

Aalborg Kommune er alene forpligtet til at betale pengene tilbage, når de kan konstatere konkrete resultater og dermed opnå besparelser i form af lavere forsørgelsesudgifter.

Hvis ikke effekten opnås, kommer der ingen penge retur til Den Sociale Kapitalfond.

Heldigvis går det rigtig godt. Projektet er kun halvvejs inde i den treårige projektperiode, men på nuværende tidspunkt har allerede 42 procent af de 120 ledige fået varigt job.

Og ikke nok med det. Løbende undersøgelser viser, at kandidaternes glæde ved livet er steget markant, efter at de har fået kolleger, noget at stå op til og ikke mindst en løn, der gør, at de kan forsørge sig selv.

Samarbejde giver social succes 
Succesen viser os, at vi i Danmark skal turde blande blod mellem det offentlige og det private for at skabe sociale effekter.

At vi skal væk fra den berøringsangst overfor det private, som det offentlige har været præget af.

Vi skal have fokus på effekt frem for aktivitet, da der ligger en indbygget motor i at få betaling for den effekt, der leveres.

Og at vi skal handle proaktivt i stedet for reaktivt, hvor vi formulerer, hvilket udfordringer vi har, hvordan vi kan løse dem, og hvilke effekter vi vil opnå.

I Den Sociale Kapitalfond tror vi så meget på metoden, at vi er i fuld gang med opbygning af en ny fond, hvor pengene i fonden skal investeres i vores alle sammens velfærd.

Millioninvesteringer i sociale indsatser
Vi er tæt på målet om 100 millioner kroner i fonden, som kommer fra investeringshuse, pensionskasser, private fonde og business angels.

Pengene i fonden skal finansiere op til 40 forskellige sociale indsatser med nøje aftalte effekter for borgerne. På den måde spreder investeringsfonden sin risiko.

Den kan derfor godt holde til, at ét enkelte af projekterne ikke fører til de ønskede resultater, hvis bare andre projekter gør.

Det afgørende er, at investeringerne i fonden leverer afkast på to bundlinjer.

Der skal betales et økonomisk udbytte til investorerne bag fonden. Og der skal skabes effekt for mennesker, som får en ny begyndelse på en værdig og samfundsnyttig tilværelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jannik Tharben Buchholz

Ledende partner for sociale effektinvesteringer, Den Sociale Kapitalfond
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00