Debat

Dansk Erhverv: Det går for langsomt med at få kvinder ind i it-branchen

DEBAT: Selvom flere kvinder søger ind på it-uddannelserne, går udviklingen for langsomt, fordi de digitale talenter er afgørende for dansk konkurrenceevne, skriver Christian von Stamm Jonasson.

Både
myndigheder og virksomheder har brug for alle de digitale talenter, vi kan
mønstre, skriver Christian
von Stamm Jonasson.
Både myndigheder og virksomheder har brug for alle de digitale talenter, vi kan mønstre, skriver Christian von Stamm Jonasson.Foto: Tim Wimborne/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian von Stamm Jonasson
Erhvervspolitisk konsulent, Dansk Erhverv

Hvad har pædagoger og it-specialister til fælles?

Ved første øjekast ikke så meget, men der er to punkter, hvor ligheden er slående.

For det første er det to faggrupper, vi har stor mangel på i Danmark.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For det andet er det to fag, hvor kønsfordelingen er helt skæv.

Det går for langsomt
I optaget på it-uddannelserne i 2020 var færre end hver tredje nye studerende kvinde. Og selvom optaget af kvindelige studerende steg med 20 procent, går udviklingen stadig for langsomt.

Så selvom flere kommer til, går det for langsomt. Og vi står i en tid, hvor vi skal kunne spille på alle tangenter. 

Christian von Stamm Jonasson
Erhvervspolitisk konsulent, Dansk Erhverv

Siden 2016 er andelen af kvinder kun steget med to procentpoint (fra 27 til 29 procent), hvilket delvist skyldes, at der også er en stigning i antallet af mandlige ansøgere.

Så selvom flere kommer til, går det for langsomt. Og vi står i en tid, hvor vi skal kunne spille på alle tangenter.

Både myndigheder og virksomheder har brug for alle de digitale talenter, vi kan mønstre, for at komme videre med deres digitale omstilling. For vores erhvervsliv er det ganske enkelt afgørende for virksomhedernes mulighed for at konkurrere.

Det er sådan, at virksomheder, der formår at gribe potentialet i digitalisering og ny teknologi, er mere produktive end virksomheder med lav digitaliseringsgrad.

En måling, som efterhånden har mange år på bagen, viste en produktivitetsforskel på hele 22 procent – og forskellen er nok ikke blevet mindre de seneste år, hvor endnu flere avancerede teknologier kan leveres som plug-and-play til de virksomheder, der er fremme i skoene.

Men det kræver viden om de nye teknologier og digitale kompetencer at finde ud af, hvilke løsninger der passer bedst for den enkelte virksomhed.

Digitale udviklere skal afspejle samfundet
Med til ligningen hører også, at digitale løsninger, som udvikles af homogene teams, kan fungere dårligt, fordi de (oftest) ubevidste fordomme og blinde vinkler – det vil sige bias ­– vi mennesker lever med, bliver kodet ind i de digitale løsninger, vi bygger.

For eksempel er ansigtsgenkendelsessoftware meget mere nøjagtigt, når det skal genkende hvide mænd, end hvis softwaren ser på kvinder og/eller personer med en anden hudfarve. For at komme det til livs skal de teams, som udvikler software, og de data, der bruges til at træne algoritmer, afspejle vores samfund.

Kort sagt: hvis vi fra dansk side vil være med til at udvikle banebrydende teknologiske produkter og tjenester, og hvis vi vil have, at vores virksomheder kan overleve i konkurrence med de bedste fra både nær og fjern, så er ligestilling på det digitale område noget, vi er nødt til at lykkes med. 

Læs også

Der er ingen enkelt løsning, men der er flere ting, vi allerede nu kan gøre. For det første kan vi skabe rammerne for bedre teknologiforståelse i befolkningen. Faget bør indføres som en obligatorisk del af pensum allerede i folkeskolen.

Derudover har Dansk Erhverv længe talt for en kønskommission for uddannelse, så vi gør op med inddelingen i mande- og kvindefag. På den måde kan vi få flere kvinder ind i serverrummene og flere mænd i vuggestuer og børnehaver.

Den digitale forskel
Men vi er også nødt til skabe nysgerrighed og fascination omkring alle de ting, vi kan bruge teknologien til. I stedet for at tale om bits og bytes skal vi vise, hvad det kan rykke ved, hvis man er dygtig til det digitale. Mange unge drives mere af formål end af store checks og fede titler. Det er både positivt i sig selv, og det er noget, som kan bruges konstruktivt i denne sammenhæng.

Hvis en ung mand eller kvinde er drevet af en passion for at hjælpe sine medmennesker og gerne vil finde et arbejde, der giver mulighed for at udleve den passion, ja, så er det en mulighed at begynde på sygeplejeuddannelsen eller læse medicin.

Men man kan også være med til at stifte den næste danske healthtechvirksomhed og dermed redde liv hos patienter, der oplever hjertestop, eller være med til at forbedre behandlingen af slidgigt, sådan som de gør i de to danske virksomheder Corti og Radiobotics. 

Derfor skal vi blive bedre til ikke kun at tale om teknologi, kunstig intelligens eller data isoleret.

Vi skal tværtimod vise de kommende generationer, hvordan en dataspecialist kan være med til at bekæmpe klimaforandringer, hvordan en digital designer kan gøre det nemmere for ældre borgere at bruge digitale tilbud fra det offentlige, og hvordan en softwareudvikler kan være med til at forbedre behandlingen i sundhedsvæsnet.

Vi når naturligvis ikke i mål i 2021, men vi skal holde fast og arbejde for, at udviklingen går den rigtige vej.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian von Stamm Jonasson

Manager, Hanbury Strategy
cand.merc.pol. (CBS 2016)

0:000:00