Debat

DI Digital og CanopyLab: Lave investeringer i kvinders tech-virksomheder er bekymrende

DEBAT: Kvinder, der vil starte egen tech-virksomhed, skal kigge langt efter venturekapital. Det er et problem. Ikke bare for kvinderne men også for Danmark, som går glip af et forretningsmæssigt potentiale, skriver Bo Wiberg og Sahra-Josephine Hjorth.

kønsskævheden i fordelingen af venturekapital er både iøjnefaldende og bekymrende, mener DI Digital og CanopyLab.
kønsskævheden i fordelingen af venturekapital er både iøjnefaldende og bekymrende, mener DI Digital og CanopyLab.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig, at du har øvet dit pitch til uendelighed.

Du kommer ind i et lokale, hvor der sidder fire personer for bordenden, der alle hedder Peter og er +50 år.

De fire gange Peter skal vurdere, om du og din forretning er værd at investere i.

Udfordringen er dog imidlertid, at du ikke hedder Peter og +50 år, men hedder Pernille og er 30 år gammel.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den lille historie er naturligvis fiktiv, men ikke desto mindre er det tæt på den virkelighed, som mange kvindelige tech-iværksættere møder, når de skal søge venturekapital til deres virksomhed i Danmark.

Mens det for eksempel er meget få unge mandlige iværksættere i deres bedste far-alder, der bliver spurgt ind til planer om børn og familieforøgelse af potentielle investorer, viser en undersøgelse, at 60 procent af de kvindelige iværksættere i tech-branchen oplever forskelsbehandling mellem kønnene.

Formår vi ikke at forbedre de strukturelle rammer, som kan føre til mere diversitet blandt tech-iværksætterne, ser vi en risiko for, at dygtige kvindelige tech-iværksættere søger andre græsgange i udlandet.

Bo Wiberg og Sahra-Josephine Hjorth
Chefkonsulent, DI Digital og direktør og grundlægger, CanopyLab

Bekymrende forskelle
Ser man på, hvem der kommer ud af lokalet med penge, er kønsskævheden både iøjnefaldende og bekymrende.

En undersøgelse fra Unconventional Venture fra 2019 viser, at kun syv procent af venturekapitalen i norden blev tildelt startups med både mænd og kvinder samt startups med kun kvinder.

Og for at gøre det hele lidt værre, indtog Danmark den uattraktive sidsteplads med en andel på fem procent, hvor Norge ligger i front med 18 procent.

Forklaringerne på kønsskævheden er naturligvis nuancerede og skal formentlig findes i et miks mellem mange både strukturelle og kulturelle faktorer. Men hvis vi formår at løse diversitetsknuden, vil der være en stor gevinst at hente.

En undersøgelse fra venturefonden First Round Capital viser, at der generelt er en positiv sammenhæng mellem diversitet og afkast. Derfor skal vi sikre, at rammerne for tildeling af venturekapital er inkluderende og attraktive for en mangfoldig gruppe af iværksættere.

Bias må ikke stå i vejen for talenter
Når vi investerer i andre mennesker, hvad enten det er i forbindelse med en ansættelse, venskaber, livspartner eller bevilling af venturekapital, så gør vi det ofte med en række skjulte fordomme og antagelser i bagagen, det vi i den offentlige debat kalder ’ubevidste bias’.

Ubevidste bias må ikke stå i vejen for, at det er de største talenter med de bedste, mest profitable og bæredygtige forretningsideer, vi satser på.

Her skal vi anstrenge os mere, og et godt udgangspunkt kan være et styrket fokus på, at investorpaneler så vidt muligt afspejler den diversitet, der er i samfundet og dermed de kommende støttemodtagere.

Læs også

DI har nedsat et nyt iværksætter advisory board, som skal bidrage til DI’s udvikling af en ny ambitiøs iværksætterpolitik. At styrke de vilkår, som kan skabe mere mangfoldighed blandt iværksættere i Danmark vil være et af fokusområderne for DI’s drøftelser med boardet.

Formår vi ikke at forbedre de strukturelle rammer, som kan føre til mere diversitet blandt tech-iværksætterne, ser vi en risiko for, at dygtige kvindelige tech-iværksættere søger andre græsgange i udlandet.

Det har vi ikke råd til, så lad os give dem nogle flere gode grunde til at blive.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Wiberg

Chefkonsulent, DI Digital
Cand.mag.

0:000:00