Debat

Eva Fog Noer: Kønnet tilgang til det digitale skaber teknologiske analfabeter

DEBAT: Når mænd ordner det teknologiske i hjemmet, og kvinder gør rent, har det konsekvenser. Vores digitale skyklapper skaber forbrugere, der ikke kan og eller får lyst til deltage i skabelsen af det samfundet, skriver Eva Fog Noer.

I samfundet er der en opfattelse af at
teknologi, samt de medfølgende uddannelser og jobs, er stærkt kønnede til
mandens fordel, skriver Eva Fog Noer.
I samfundet er der en opfattelse af at teknologi, samt de medfølgende uddannelser og jobs, er stærkt kønnede til mandens fordel, skriver Eva Fog Noer.Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi taler meget om, de ændringer der skal ske i fritids-, skole-, uddannelses- og erhvervslivet for, at vi kan opnå en mindre skævvredet teknologisk sektor.

Fra kvoter til specielle tilbud, oplysningskampagner og mentorer, arbejdes der hårdt på mange fronter for at få plads til alle i den allestedsnærværende teknologiske udvikling såvel fremtid.

Selvom disse tiltag i høj grad er nødvendige og hjælper til at skabe en udvikling, er samfundet ikke kun baseret på alle disse eksterne faktorer.

En af de største indflydelser på mennesket, starter i hjemmet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den digitale og teknologiske ligestilling starter i det rum vi vokser op i, og som vi har med fra vores forfædre. Den starter i alle de uudtalte valg og handlinger, som findes i den familie man lever i.

Gamle kønsroller er yt
Tag for eksempel fordelingen af elektronisk og teknologisk vedligeholdelse.

Hver gang en mor fralægger sig ansvaret for mobilen, computeren, TV’et og andre typer smart device, eller far automatisk tager over, viser de aktivt børnene, at det er sådan verden fungerer. 

Eva Fog Noer
Stifter og forkvinde, DigiPippi

Hvem står for at indstille kanalerne på TV’et? Sørger for at mobiltelefonerne er opdaterede? Hjælper, når noget ikke virker i en app? Vælger den elektronik eller digitale apparater, som skal bruges i husholdningen?

I langt de fleste hjem vil det være en af hankøn.

Hvorfor er det et problem? Det kan sidestilles med andre hjemlige kønsroller som ‘far ordner bilen og mor gør rent’, hvilket i sig selv er roller mange forsøger at komme væk fra. Mange forældre ønsker, at deres børn vokser op og får et ligeværdigt partnerskab, hvor husholdningens pligter og glæder fordeles. Gamle kønsroller er yt.

Selvsamme mennesker vil ofte stadig falde i de førnævnte teknologiske kønsroller, helt uden at tænke over konsekvensen.

En kedelig cyklus
Vi er alle vokset op med generationer af formødre- og fædre, hvis levevis mange ikke ønsker at gengive eller viderebringe til vores børn. Vi lever jo i det 21. århundrede. Derfor tænker de færreste over, hvor meget de teknologiske kønsroller påvirker de næste generationer.

I samfundet er der en opfattelse af at teknologi, samt de medfølgende uddannelser og jobs, er stærkt kønnede til mandens fordel.

Hver gang en mor fralægger sig ansvaret for mobilen, computeren, TV’et og andre typer smart device, eller far automatisk tager over, viser de aktivt børnene, at det er sådan verden fungerer. At mødre - kvinder - ikke kan den slags.

Den forståelse overfører børnene til de andre kvinder de møder i livet, indtil det modsatte er bevist nok gange. Dette sker desværre sjældent, og en kedelig cyklus er igangsat.

Læs også

En argumentation jeg ofte møder er, ‘jeg/ hun har ikke interesse for det’ eller ‘han/ jeg er bedre til det’. Begge dele er sådan set valide nok, men når man som menneske lever i et næsten 100 procent teknologisk samfund, er det en luksus, som er svær at bakke op om.

Der findes ikke et job, ikke en uddannelse, ikke en interaktion med myndigheder, pengeinstitutter og andet, hvor der ikke er en teknologisk interaktion.

Vi smider om os med data alle steder, og når skyklapperne tages på, ansvaret fralægges, skabes der negative spor og vaner. Spor og vaner som vi ubevidst viderefører til næste generation.

Forandringerne sker i hjemmet
Ønsker du at din datter eller niece skal finde sig bagest i køen til en verden, som kræver et minimum af teknologisk forståelse? Svaret er sikkert nej.

Vi skaber lige nu gode forbrugere, der ikke kan deltage i skabelsen og videreudviklingen. Digitale og teknologiske analfabeter, der får svært ved at leve i den verden, vi lige nu bygger.

En fremtid, som de selv skal være med til at bygge men, som vi ofte ender med at frarøve dem mulighederne og lysten til. Vi ændrer først reelt på den ønskede ligestilling, når vi bevæger os ind blandt hjemmets fire vægge. Hvis vi er klar til det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Fog Noer

Ekspert i børn, unge og tech samt digital ligestilling, bestyrelsesmedlem, Esport Danmark
Rudolf Steiner pædagog (2009)

0:000:00