Debat

Microsoft: Uden cybersikkerhed forsvinder tilliden til digitaliseringen

Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger kan skabe store gevinster for Danmarks fremtidige vækst, velfærd og grønne omstilling. Men må vi ikke glemme fundamentet for digitaliseringen. Hvis de gode digitale ambitioner skal indfris, skal cybersikkerhed meget mere i fokus, skriver Mikael Ekman.

Den kommende nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed kan forhåbentlig blive en anledning til at højne cybersikkerheden i Danmark, skriver Mikael Ekman.
Den kommende nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed kan forhåbentlig blive en anledning til at højne cybersikkerheden i Danmark, skriver Mikael Ekman.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mikael Ekman
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Få lande er mere digitaliserede end Danmark. Vi booker alt fra vacciner til biblioteksbøger med et par klik. Vores kommunikation med det offentlige går via e-boks og hjemmesider. Og stadig flere danskere køber ind i supermarkedet uden at have andet op af lommen end telefonen.

Temadebat

”Vores virksomheder, myndigheder og borgere er dagligt udsat for cyberangreb fra kriminelle, stater og organisationer. Spionage, infiltrering af vores digitale netværk og mulige fjendtlige angreb er daglige trusler.”

Sådan lød vurderingen fra de partier, der den 24. juni nåede til enighed om udmøntning af cyberreserven.

For 500 millioner kroner skal der blandt andet oprettes et cyber-indsatshold, som skal rykke ud, når samfundsvigtige virksomheder og myndigheder angribes, samt et cyber-hjemmeværn bestående af borgere med ”særlige evner” inden for it.

Siden aftalen blev indgået den 24. juni, er indholdet blevet kritiseret fra flere fronter. Christian Wernberg-Tougaard, direktør og chef for KPMG’s cyberpraksis i Danmark, frygter således, at vi kommer til at se ’opgavetyveri’ på cybersikkerhedsområdet.

Altinget spørger: Hvordan skal vi håndtere cybertruslen?

Her er panelet

  • Rikke Zeberg, branchedirektør, DI Digital
  • Annette Lind, cybersikkerhedsordfører, Socialdemokratiet
  • Philip Sandahl Johansen, cyberkonsulent, Ernst & Young
  • Niels Bertelsen, formand, Prosa
  • Thomas Kristmar, medlem af fagrådet for informationssikkerhed, Dansk IT
  • Johan Busse, formand, Dataetisk Råd
  • Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk chef, Dansk Erhverv
  • Tobias Liebetrau, cybersikkerhedsforsker, DIIS
  • Cecilia Bonefeld-Dahl, generaldirektør, Digitaleurope
  • Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert, IDA

Den digitale førerposition gør livet lettere for os borgere, virksomheder og myndigheder og giver muligheder for nye måder at samarbejde på. Det var særligt tydeligt under corona, hvor digitale løsninger holdt hjulene i gang i de danske virksomheder.

Der er ingen tvivl om, at potentialet er enormt. Men fundamentet for de digitale ambitioner må og skal være stærk cybersikkerhed.

Uden sikkerheden, så forsvinder tilliden til digitaliseringen. Og uden tillid får vi aldrig udnyttet det fulde potentiale i de nye teknologier for eksempel til at fremme bedre og hurtigere sundhedspleje, mere effektiv sagsbehandling og intelligent traffikstyring.

Partnerskab understreger vigtigheden

Digitaliseringspartnerskabet har netop afleveret 46 anbefalinger til regeringen, der skitserer en ny vision for Danmarks digitale fremtid. Et konkret og ambitiøst arbejde, der kan give enorme velfærdsgevinster, bidrage til vækst og den grønne omstilling.

Hvis de gode digitale ambitioner skal indfris, så skal cyber-sikkerheden meget mere i fokus - både hvad angår tidsvarende teknologiske løsninger, men også i forhold til oplysning og uddannelse til borgere og erhvervsliv.

Mikael Ekman
Direktør, Politik og Strategi, Microsoft Danmark og Island

Men det er ikke kun de 46 anbefalinger, der fortjener opmærksomhed og opfølgning. Et af de allervigtigste budskaber ligger efter min mening længere nede i teksten. Nemlig at cyber- og informationssikkerhed er et ’bærende fundament’ for al digitalisering og et område, som det løbende er helt nødvendigt at styrke for at følge med udviklingen i trussels- og risikobilledet.

De cyber-kriminelle bliver nemlig mere og mere ondsindede og går ikke længere kun efter de største virksomheder. Derfor er partnerskabets opfordring til at gøre mere for især de små og mellemstore virksomheder presserende.

I en ny analyse vurderer Erhvervsstyrelsen, at 40 procent af de danske små og mellemstore virksomheder har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil. Virksomhederne peger selv på manglende IT-kendskab, begrænset økonomi og usikkerhed ved gevinsten i at investere i digital sikkerhed.

Det er en alvorlig udfordring. Ikke bare for den enkelte virksomhed, der kan miste indtjening eller i værste fald tabe store IT-investeringer på gulvet. Men også for samfundet i bred forstand, for mange af de mindre virksomheder er leverandører til samfundskritiske sektorer og det offentlige.

Cybersikkerhed skal meget mere i fokus

Hver eneste dag er de cyberkriminelle på spil. Myndigheder, virksomheder eller borgere bliver forsøgt svindlet eller angrebet med stadig større opfindsomhed, og det bliver konstant billigere og lettere for cyberkriminelle uden specialiseret IT-kendskab at gå fingrene off-the-shelf ransomware. Det er et af de klare udviklingstræk, som vi fra Microsofts side ser i det globale trusselsbillede.

Derfor er det glædeligt, at et bredt flertal i Folketinget før sommerferien afsatte 500 millioner kroner til at styrke cyberforsvaret i de kommende år, og at digitaliseringspartnerskabet nu også i deres rapport gør opmærksom på udfordringen.

Men hvis alle de gode digitale ambitioner skal indfris, så skal cybersikkerheden meget mere i fokus - både hvad angår tidsvarende teknologiske løsninger, men også i forhold til oplysning og uddannelse til borgere og erhvervsliv. Eksempelvis som digitaliseringspartnerskabet foreslår med et tættere offentligt-privat samarbejde, gensidig informationsdeling og mere målrettet rådgivning af danske virksomheder - herunder særligt SMV’er, som halter efter på sikkerheden i dag.

Dermed er banen kridtet op til den kommende nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed. Forhåbentlig kan den blive en anledning til at højne cybersikkerheden i Danmark – og på den måde danne fundamentet for alle vores andre ambitioner på det digitale område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024