Debat

SF i EU: Alvorlige brister i cybersikkerheden kalder på styrket samarbejde

Udenrigsministeriet var udsat for russisk comedy-show i form af et cyberangreb. Angreb som dette vil kun blive hyppigere, og det skal vi tage alvorligt og handle på internationalt, skriver Kira Marie Peter-Hansen.

I sidste weekend afslørede danske medier, hvordan udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, via ministeriet, blev kontaktet af mennesker, der udgav sig for at være repræsentanter fra den Afrikanske Union. Men de var, viste det sig, russiske komikere, skriver Kira Marie Peter-Hansen. 
I sidste weekend afslørede danske medier, hvordan udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, via ministeriet, blev kontaktet af mennesker, der udgav sig for at være repræsentanter fra den Afrikanske Union. Men de var, viste det sig, russiske komikere, skriver Kira Marie Peter-Hansen. Foto: Mathias Eis
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU-samarbejdet om cybersikkerhed i unionen skal være i top for at sikre vores demokratier og for at beskytte vores lande mod trusler udefra.

Men i sidste weekend afslørede danske medier, hvordan udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, via ministeriet, blev kontaktet af mennesker, der udgav sig for at være repræsentanter fra den Afrikanske Union. Men de var, viste det sig, russiske komikere. 

Videoen, der florerer på flere internationale platforme, afslører, at opkaldet førte til en længere samtale, hvor den danske udenrigsminister blandt andet giver sin vurdering af mulige scenarier for afslutningen på krigen i Ukraine. At dømme efter videoen, opfatter udenrigsministeren samtalen som en fortrolig samtale med en politisk kollega. 

Men i virkeligheden er der tale om et reelt cyberangreb, som vi skal tage alvorligt og handle på internationalt.

Handling på EU-niveau

Hændelsen afslører ikke blot en åbenlys sårbarhed i Udenrigsministeriets håndtering af digitale henvendelser, men også en dybere og væsentligt alvorligere sårbarhed: Den afslører manglende samarbejde og informationsudveksling mellem EU-landene. 

Det lader ikke til, at landene har informeret hinanden om det, der må betegnes som et cyberangreb af den alvorligste karakter. 

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af europaparlamentet

Der er nemlig ni andre lande, som har oplevet lignende falske henvendelser, og det lader ikke til, at landene har informeret hinanden om det, der må betegnes som et cyberangreb af den alvorligste karakter. 

Et lignende angreb fandt sted, da medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn gennemførte et Zoom opkald med mennesker, der udgav sig for at være journalister, men som på lignende vis var hackere og svindlere. 

Derfor mener vi, at regeringen straks må skride til handling, også på EU-niveau.

På EU-niveau har man godt nok vedtaget et direktiv om netværks- og informationssikkerhed (NIS2-direktivet), som er EU’s fælles lovgivning om cybersikkerhed. Her har man blandt andet besluttet at nedsætte en overvågningsgruppe med eksperter fra alle EU-landene, der koordinerer indsatsen for en styrket cybersikkerhed. 

Angreb som dette, hvor udenlandske efterretningstjenester aktivt anvender hackere og aktører, som ønsker at skade EU-landene, vil kun blive hyppigere

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
Medlem af europaparlamentet

Tilsyneladende er koordineringen ikke nået helt ud i ministerierne i de enkelte lande, for hvordan kan et angreb a la det, som Udenrigsministeriet var udsat for, ellers overhovedet finde sted - som det niende i rækken af EU-lande? Noget tyder på at implementeringen af direktivet går for langsomt.

Jeg mener, at Danmark og andre medlemslande, som et minimum, skal bruge den EU-nedsatte koordineringsgruppe for cybersikkerhed og dele oplysninger om så alvorlige hændelser som den, Udenrigsministeriet var udsat for. 

Angreb som dette, hvor udenlandske efterretningstjenester aktivt anvender hackere og aktører, som ønsker at skade EU-landene, vil kun blive hyppigere. Samtidig må vi også kræve, at cybersikkerheden i ministerierne styrkes, så vi ikke skal deltage i flere russiske comedy-shows.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

0:000:00