Debat

Regionerne: Den næste revolution kommer fra borgerne

DEBAT: Danske Regioner er ikke enig i den kritik af dansk sundheds-it, CareComs direktør fremsatte tirsdag. Danskerne er klar og allerede i gang, skriver Tommy Kjelsgaard, kontorchef i Center for Sundhedsteknologi.
Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tommy Kjelsgaard
Kontorchef i Center for Sundhedsteknologi, Danske Regioner

"Hvor er den nyudvikling inden for sundheds-it, der viser, at Danmark er langt foran de andre lande? Og hvor er den strategi og stålsatte vilje, der skal gøre, at Danmark beholder førertrøjen som førende inden for sundheds-it i Europa?" Det spørger Jacob Boye Hansen, administrerende direktør i CareCom og tirsdagens debattør på Altinget.dk. Det skal jeg fortælle dig, Jacob Boye Hansen:

Den er her.

Siden 2010 har regionerne sat sig om samme bord i Regionernes Sundheds-it (RSI). Her arbejder vi med stålsat vilje for ensartede digitale muligheder for alle borgere på tværs af de fem regioner. For nylig lancerede vi en fælles strategi samt 15 nye pejlemærker for digitalisering af sundhedsvæsenet.

Af de 15 pejlemærker er det væsentligt at fremhæve satsningen på telemedicin og patient empowerment.

Danmarks borgere får nye, digitale muligheder, der styrker deres møde med sundhedsvæsenet. De nye muligheder er blandt andet behandling af depression over nettet, vurdering af behandlingskrævende sår over nettet og mulighed for, at patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom selv kan føre kontrol med sygdommen hjemmefra. 

Digitaliseringen og de nye telemedicinske muligheder vil medføre, at en stadig større del af dialogen med sundhedspersonalet vil kunne ske fra patientens eget hjem over vores smartphone eller tablet.

Det gør os mere mobile, og det bliver lettere og hurtigere at komme i kontakt med sundhedspersonalet. Det kalder jeg nyudvikling og en stålsat vilje for konstant at forbedre patientens møde med sundhedsvæsnet. 

Fakta
Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Mål dit blodtryk i køkkenet
Formen er stadig i støbeskeen, men hos Regionernes Sundheds-It forestiller vi os, at danskerne fremover skal kunne tage temperaturen på deres sundhedstilstand derhjemme. For eksempel skal vi kunne måle blodtrykket ved hjælp af måleudstyr og en app på vores smartphone eller tablet og derved slippe for at skulle hele vejen op til lægen eller hen på hospitalet. Resultaterne kan vi herefter vende med sundhedspersonalet over nettet.

Det giver øget indsigt i egen sygdom og et mere oplyst grundlag at handle ud fra. Dette telemedicinske projekt har allerede kørt som pilotprojekt målrettet KOL-patienter i Nordjylland med stor succes. Målet er, at alle KOL-patienter i hele landet skal have glæde af teknologien. 

Det er hævet over enhver tvivl, at danskerne er klar.

Tommy Kjelsgaard
Kontorchef, Center for Sundhedsteknologi

Så regionerne prioriterer rent faktisk pilotprojekter i stor stil, som Jacob Boye Hansen kritiserer os for ikke at gøre. Men vi fokuserer ikke på små pilotprojekter rundt om i landet, der stritter i hver deres etning, og hvor gevinsterne ikke høstes. I stedet satser vi stort ved sammen at beslutte, hvilke bæredygtige projekter vi vil satse på, modne og udbrede i hele landet. For det giver ensartede digitale muligheder til alle borgere i Danmark, uanset hvilken region vi bor i. 

X Factor for sundhedsløsninger
Vi skal i de kommende år arbejde strategisk med at udvælge de løsninger, der giver størst værdi i forhold til forbedret kvalitet i patientbehandlingen og samtidig giver øget effektivitet. Vi vil gøre vores til, at næste bølge af den digitale revolution, som smyger sig ind over os, får fløjlssko på. Den skal ramme os i et tempo, hvor alle kan være med.

I de danske regioner har vi derfor sat de mest lovende pilotprojekter i gang, hvor vi afprøver forskellige telemedicinske løsninger. Vi evaluerer de enkelte projekter og indsamler fakta om kvalitet og effekt. På den baggrund udvælges de bedste løsninger, som derefter udrulles nationalt og helt ned i lommen på patienterne for at styrke patientinvolveringen.

På samme måde tænkes de nye mobile muligheder også med ind i de nye sygehusbyggerier. Et eksempel er Bispebjerg Hospital, som bliver et intelligent, trådløst og mobilt hospital. De mobile løsninger bliver så at sige en del af arkitekturen. 

Hardwaren og softwaren er udviklet. Den nye digitale sundhedsrevolution handler om, at borgere og sundhedsvæsen skal kunne udnytte den teknologi, der allerede eksisterer. F.eks. ved at bruge apps på smartphonen eller på tabletten. Og mulighederne vil være uanede i nær fremtid, lige meget hvilken mobil enhed vi bruger.

Danskerne er klar
Det er hævet over enhver tvivl, at danskerne er klar. Det så vi ikke mindst, da Regionernes Sundheds-It i efteråret sidste år lancerede en anden ny løsning: Akut-app'en, der lå øverst på listen over de mest downloadede apps.

Det er et rigtig godt eksempel på, at hvis vi er i stand til at udvikle løsningerne og stille dem til rådighed for borgerne, så skal borgerne nok selv finde vej og bruge dem via deres egne telefoner og tablets. 

Men er det så ikke en lukket fest? Vil den digitale sundhedsrevolution ikke kun komme de yngre generationer til gode?

Mit svar er nej. 

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 53 procent af de 75-89 årige har computer i hjemmet. Det er en stigning fra 45 procent året før. 51 procent af dem har adgang til internet i 2013 mod 41 procent året før. 

Også patienter med skizofreni kan drage fordel af den nye teknologi. På en række psykiatriske afdelinger i Danmark klarer de skizofrene patienter, der er blevet udskrevet, det ugentlige rutinetjek over nettet derhjemme ved at deltage i en online-konsultation på en udleveret tablet. 

Gaming er også ved at vinde indpas i sundhedsindustrien, f.eks. når apps og computerspil bruges i behandlingen af yngre skizofrene patienter mellem 18-25 år. Nye rutiner eller øvelser bliver leget ind gennem digitale spil på patienternes egne enheder. 

Er det bare en spareøvelse?
Vi lægger ikke skjul på, at vi gerne vil mindske det stigende udgiftspres på den offentlige sektor med et millionbeløb hvert år. Behovet for sengepladser vil blive reduceret på de nye sygehuse.

Målet er også at bringe en gennemsnitlig indlæggelse ned på tre dage (mod nu 4,5 dag), når borgerne får mulighed for selv at måle og overvåge deres sygdom hjemmefra i trygge rammer. 

Revolutionen inden for mobile sundheds-it-løsninger skal være brugerdrevet og komme fra aktive borgere.

Det er vores opgave i regionerne, i tæt samarbejde med erhvervslivet, at udvælge og investere i de bedste mobile løsninger og stille dem til rådighed for borgerne. Interessen er der, og borgerne er klar til at bruge dem. Vi har ikke råd til at lade være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00