Statsrevisorer i skarp kritik af nyt system for ejendomsvurdering: Mangler overblik over økonomi og tidsplan
Skatteministeriets arbejde med at udvikle et nyt system til vurdering af ejendomme får skarp kritik i ny rapport. Ministeriet har ikke fulgt op på budgettet og har heller ikke i dag det endelige overblik over, hvordan systemet skal udformes, lyder det fra statsrevisorerne.
Karl Emil Frost
Journalist og redaktørDer mangler overblik over både økonomi, tidsplan og risici i forbindelse med udarbejdelse af et nyt system til vurdering af ejendomme.
Det betyder, at der er stor usikkerhed om tidshorisonten for projektet og den fremtidige økonomi.
Sådan lyder den skarpe kritik i en ny beretning fra Rigsrevisionen, som har til opgave at kigge statsforvaltningen efter i sømmene.
Rigsrevisionen igangsatte i 2020 en omfattende undersøgelse efter anmodning fra Statsrevisorerne.
Og konklusionen fra de seks folkevalgte statsrevisorer er klar.
”Statsrevisorerne finder, at udviklingen af ejendomsvurderingssystemet er et stort, væsentligt og risikofyldt projekt, som bør styres med en langt højere grad af professionalisme, sikkerhed og ledelsesfokus, end det hidtil har været tilfældet,” konstateres det i beretningen.
Det understreges, at det betragtes som en skærpende omstændighed, at Statsrevisorerne og Rigsrevisionen allerede i 2017 påpegede, at Skatteministeriets styring af økonomien var utilfredsstillende.
”Statsrevisorerne bemærkede også i 2017, at ministeriets oplysninger til Folketingets Finansudvalg om, hvordan ministeriet var nået frem til de forventede udgifter, var uigennemsigtige og usikre,” står der i beretningen.
Er trukket ud
Det nye system til ejendomsvurderinger har været undervejs i mere end syv år. Oprindeligt forventede Skatteministeriet, at systemet ville være færdigudviklet i 2017 og koste knap 100 millioner kroner.
Projektet er dog blevet udskudt flere gange, ligesom den forventede pris også er hævet ad flere omgange.
Alligevel har ministeriet ikke fulgt op på projektets budget og har heller ikke i dag det endelige overblik over, hvordan systemet skal udformes, lyder det i beretningen.
”Skatteministeriet har ikke haft et dækkende budget for projektet, og ministeriet har ikke baseret budgettet på projektets leverancer. Ministeriet har derudover ikke fulgt op på projektets budget,” skriver statsrevisorerne.
Rigsrevisionen vurderer, at ejendomssystemet til og med 2020 har kostet mindst to milliarder kroner – formentlig mere. Det er dog behæftet med usikkerhed, står der i beretningen.
”Tager kritikken til efterretning”
Skatteministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at man ”tager kritikken til efterretning” og har igangsat nye initiativer målrettet Rigsrevisionens konkrete kritikpunkter.
Desuden hæfter Skatteminister Morten Bødskov (S) sig ved, at der er sket en forbedring på området i perioden, som ikke bliver beskrevet i rapporten.
”Rigsrevisionens analyse slutter ved udgangen af 2020, og dermed inddrager den ikke de store fremskridt, der er sket i 2021. Det er ærgerligt, for der er igangsat en lang række tiltag, der forbedrer styringen af projektet. Og derudover skal vi huske, at de første vurderinger jo nu er sendt ud til boligejerne," skriver han og tilføjer:
”Der er fortsat udfordringer – det er vi klar over. Men vi er et meget bedre sted nu, end vi var i den periode, Rigsrevisionen har kigget på.”
Artiklen er opdateret med et svar fra skatteminister Morten Bødskov (S).