Debat

Selvkørende og velkørende når vi ikke kan selv

DEBAT: Region Midtjylland og Aarhus Kommune stillede med konferencen CareWare 2014 før påske skarpt på, hvilke velfærdsteknologiske muligheder vi har, når vi ellers ikke kan selv.
Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den røde tråd i CareWare 2014 og de knap 80 udstillede teknologier var selvhjulpenhed.

Pernille Bonne Rasmussen
Kommunikationsmedarbejder, konferencen CareWare 2014
Fakta
Bland dig!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected], eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.
Af Pernille Bonne Rasmussen
Kommunikationsmedarbejder, konferencen CareWare 2014

Forestil dig, at du efter en blodprop i hjernen sidder i kørestol og udover førligheden i benene har mistet en god del mobilitet i venstre side af kroppen.

Vækkeuret ringer, men i stedet for at række ud efter det, beder du dit stemmestyrede computersystem om at slukke for det. Dernæst beder du samme computer trække gardinerne fra og åbne vinduet for at lufte natten ud.

Ved hjælp af en loftlift flytter du dig selv over på din kørerobot og kører stående, som på en Segway, ud på badeværelset. Her klarer du, takket været dit fuldautomatiske skylle-tørre-toilet, morgenens toiletbesøg uden en hjælpende hånd. Kørerobotten hjælper dig ind under bruseren, og når du er færdig med at nyde det varme vand, tænder du blot for den kropshøje føntørrer i hjørnet af kabinen. Den blæser dig tør på få minutter, og så er du klar til at køre ud at spise morgenmad, måske ved hjælp af en spiserobot, hvis du ikke er helt sikker på hånden.

Kun fantasien sætter grænser
Spil selv scenariet videre gennem resten af dagen - og gerne også resten af livet. Forestil dig, hvor mange hjælpemidler, lavpraktiske såvel som højteknologiske, du får brug for, hvis du vil kunne klare dig selv.

Mange af dem findes allerede og blev før påske vist frem på CareWare 2014 i Aarhus, hvor Region Midtjylland og Aarhus Kommune for femte gang, og sammen med den socialøkonomiske virksomhed Teknologi i Praksis og konsulenthuset Sussi Bianco, satte fokus på velfærdsteknologi, og på det, der går forud for behovet for teknologien, nemlig patientforløbet gennem hospital, specialenheder, genoptræning, osv.

Patientforløbet blev levende illustreret ved en konkret rejse gennem sundhedssystemet. Rejsen startede, da en deltager under åbningen af CareWare 2014 fik et (planlagt) ildebefindende, blev hentet af ambulance og kørt til hospitalet. Deltagere på CareWare 2014 kørte efter ambulancen i bus og kom på den måde med patienten rundt til akutmodtagelse, specialenheder, genoptræningstilbud etc.

Takket være teknologi
Den røde tråd i CareWare 2014 og de knap 80 udstillede teknologier var selvhjulpenhed. Og for de i alt 450 gæster, der i løbet af de tre dage oplevede teknologierne, kan det ikke have været svært at forestille sig, hvordan både en morgen, en dag og et liv kunne se ud for en person, der ellers skulle have haft hjælp til det hele.

Tredjedagen af CareWare 2014 var forbeholdt medarbejdere i Region Midtjylland og Aarhus Kommune samt studerende. I alt 300 besøgende lagde denne dag vejen forbi CareWare. Heraf mere end 130 medarbejdere fra Aarhus Kommune, der således fik øget kendskabet til nye og relevante velfærdsteknologiske løsninger.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00