Debat

Teknologi aktiverer voksne udviklingshæmmede

DEBAT: Teknologi kan via lyd, bevægelse, pust og berøring understøtte selvaktivering hos udviklingshæmmede voksne. Annette Poulsen, direktør i AKPdesign, skriver her, hvordan det har skabt øget livskvalitet hos beboerne i Nexøhuset på Bornholm.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Annette Krath Poulsen
Direktør i AKPdesign

Nexøhuset, et botilbud for 14 multihandicappede og udviklingshæmmede voksne i Bornholms Regionskommune, stod i 2010 foran en ny- og ombygning, der ville ændre rammerne for beboerne.

Beboerne var flyttet ind som unge mennesker på 18 år i et bofællesskab med værelser, hvor aktiviteter var kalendersat og primært blev udført i husets fælles aktivitetscenter efter en nøje tilrettelagt ressourceplan tre timer hver formiddag.

Efter den planlagte ny- og ombygning ville beboerne flytte i større lejligheder, med eget bad/toilet - og med mere rum til privathed; men samtidigt også med en ny mulighed for samvær med pårørende eller andre beboere udenfor fællesarealerne.

Fakta

Fra 18. februar og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på nye og implementerede velfærdsprojekter rundt om i landet.

Læs mere om denne måneds debat her.

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Beboerne var imidlertid afhængige af støtte og hjælp til alle hverdagsaktiviteter. Udfordringen var således at finde løsninger til aktiviteter, der kunne passe i de nye rammer og matche beboernes behov med de samme ressourcer.

Traditionelle teknologier koblet med nye
Ledelsen greb forandringen som en mulighed for at tilpasse og implementere teknologiske aktivitetstilbud gennem en beboer-, pårørende- og personaleinddragende proces, drevet af designmetoder.

Der blev ikke opnået arbejdskraftsbesparelser, men en række kvalitative gevinster, indenfor projektets periode, idet forandringerne har ført til endnu mere livskvalitet for beboerne.


Annette Krath Poulsen
Direktør i AKPdesign

AKPdesign løste derfor udfordringen som et projekt med støtte fra ABTfonden. Der blev ikke opnået arbejdskraftsbesparelser; men en række kvalitative gevinster indenfor projektets periode, idet forandringerne har ført til endnu mere livskvalitet for beboerne.

Projektet undersøgte teknologiske løsninger til fritids- og samværsaktiviteter, der kunne understøtte øget selvmestring for den individuelle beboer og understøtte mere aktivitet uafhængigt af personaleressourcerne, uafhængigt af kalenderen og tilpasset mulighederne i de nye rammer med individuelle lejligheder.

Forskellige kendte teknologier til kompensation for funktionsnedsættelser som svagtsyn, nedsat hånd- og armfunktion, nedsat - eller ingen - gangfunktion blev koblet til blandt andet touchscreens, TV, musikspiller, diasfremviser samt et bevægelsesstyret lyd- og musiksystem. Dette gav en ny mulighed for at understøtte de individuelle beboere i at kunne mestre for eksempel puslespil, billeder, lys, lyd og musik.

Fleksible aktiviteter
Gennem en afprøvningsproces med et individuelt forløb tilpasset hver enkelt beboer, blev det kortlagt hvilke teknologiske aktivitetsplatforme, der gav mest mening for den enkelte.

Resultatet blev dels nye måder at tænke aktivitetstilbud ind i hverdagen, hvor man blandt andet gjorde det muligt for personalet at planlægge fleksibelt, hvem der skulle tilbydes hvilke aktiviteter og hvornår. Men resultatet blev også implementering af en række flytbare aktiviteter, som kunne etableres i husets rum eller beboernes lejligheder - på det ønskede sted til den ønskede tid.

Det blev efter implementering af de nye teknologiske aktiviteter muligt for personalet at igangsætte og motivere flere beboere til at udføre aktiviteter samtidigt og i forskellige rum i huset. Ikke kun i aktivitetscenter eller fællesrum - og ikke kun i løbet af formiddagen.

Øget selvbestemmelse
Der er fundet en god balance, hvor personalet motiverer og planlægger det overordnede for beboerne; men samtidig lader beboerne bestemme selv og understøtter dem i at gøre de ting, de kan, med teknologien.

For eksempel kan en gruppe beboere sidde sammen om diasfremvisningen i fællesrummet og selv kontrollere denne via en 0-1 kontakt, mens en anden beboer selv kontrollerer den bevægelsesstyrede lyd- og musikspiller i sin private lejlighed.

Guide til inspiration
Erfaringerne i projektet blev opsamlet som en rapport med en guide til inspiration for andre institutioner med lignende udfordringer. Heraf fremgår hvilke aktiviteter, der har givet de bedste oplevelser for hvilke brugerprofiler.

Udover de nødvendige investeringer i kroner beskriver guiden også den tid, man skal forvente at sætte af til træning af personale såvel som individuelle beboer-profiler, inden implementeringen af de forskellige teknologiske aktiviteter viser resultater i form af for eksempel øget livskvalitet hos beboerne og effektiv udnyttelse af personaleressourcerne.

Læs rapport og guide her
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00