Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, om bistand udarbejdelse et ændringsforslag, der sikrer, at borgere, der er undtaget nem-id, også er undtaget krav om at benytte den digitale skifteportal

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 51, Spørgsmål 1
Vil ministeren som teknisk bistand udarbejdelse et ændringsforslag, der sikrer, at borgere, der er undtaget nem-id, også er undtaget krav om at benytte den digitale skifteportal?

Svar fra onsdag den 22. november 2023
1.

Justitsministeriet bemærker, at det af bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i selskabslovens § 229 a og dødsboskiftelovens § 10 a forudsætningsvist fremgår, at skifteretten skal yde hjælp og vejledning til de personer, som ikke kan eller har svært ved at anvende domstolenes skifteportal. Hjælpen kan ydes telefonisk, via digital kommunikation eller ved personligt fremmøde i retten. Hvis en person forventes ikke at kunne anvende skifteportalen, vil vedkommende kunne undtages herfra efter den foreslåede ændring i selskabslovens § 229 a, stk. 3, eller dødsboskiftelovens § 10 a, stk. 5.

Det forventes, at professionelle aktører, f.eks. advokater, vil kunne anvende domstolenes skifteportal. Professionelle aktører vil derfor som udgangspunkt ikke kunne undtages fra kravet om at anvende domstolenes skifteportal.

En borger, som er repræsenteret af en advokat eller anden professionel aktør, vil derfor som udgangspunkt ikke kunne undtages fra kravet om at anvende domstolenes sagsportal. En borgers fritagelse fra Digital Post vil således ikke nødvendigvis medføre et behov for, at vedkommende undtages fra at anvende skifteportalen.

Det bemærkes i den forbindelse, at det af bemærkningerne til de foreslåede bestemmelser i selskabslovens § 229 a og dødsboskiftelovens § 10 a fremgår, at hvis en borger i forvejen er fritaget fra Digital Post, vil dette være en omstændighed, der kan være med til at sandsynliggøre, at borgeren ikke kan anvende domstolenes skifteportal.

Justitsministeriet kan på den baggrund ikke støtte ændringsforslaget.

2.

Ændringsforslaget vil kunne udformes således:

Side 2/4 ”Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af selskabsloven, lov om skifte af dødsboer, værgemålsloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Digital behandling af tvangsopløsningssager og dødsboskiftesager, øget antal byretsdommere, anerkendelse af juridiske eksamener fra Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland, terminaladgang til indkomstregisteret for Familieretshuset i værgemålssager m.v.) (L 51) ndringsforslag § 229 a, stk. 3, indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

»Hvis en bruger er fritaget fra Digital Post, undtager skifteretten brugeren fra at anvende domstolenes skifteportal.«

[Undtagelse fra at anvende domstolenes skifteportal for brugere, der er § 10 a, stk. 5, indsættes efter 1. pkt. som nyt punktum:

»Hvis en bruger er fritaget fra Digital Post, undtager skifteretten brugeren fra at anvende domstolenes skifteportal.«

[Undtagelse fra at anvende domstolenes skifteportal for brugere, der er fritaget fra Digital Post]

Bemærkninger Til nr. 1 og 2 Med ændringsforslagene foreslås det, at skifteretten af egen drift undtager personer, der er fritaget fra Digital Post, fra at anvende domstolenes Side 3/4 skifteportal i forbindelse med behandling af tvangsopløsningssager og dødsboskiftesager på domstolenes skifteportal.

Skifteretten vil samtidig beslutte, hvordan kommunikation mellem skifteretten og personen, der er undtaget fra at bruge domstolenes skifteportal, herefter skal ske i henhold til bestemmelsernes sidste pkt.” Side 4/
0:000:00