Lennart Damsbo-Andersen
 svarer 
Ole Birk Olesen

Lennart Damsbo-Andersen (S) spørger transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen, hvordan ministeren vil sikre, at driften af fjernbusruterne sker på ordentlige løn- og arbejdsvilkår

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 129, Spørgsmål 5
Hvordan vil ministeren sikre, at driften af fjernbusruterne sker på ordentlige løn- og arbejdsvilkår?

Svar fra torsdag den 31. januar 2019
Hvordan vil ministeren sikre, at driften af fjernbusruterne sker på ordentlige løn- og arbejdsvilkår?

Svar:

Med lovforslag L 129 ændres der ikke i buskørselslovens bestemmelser om, at indehaveren af en tilladelse til vognmandsvirksomhed skal følge de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster.

Det er et krav i buskørselsloven, at det kræver en tilladelse at udføre erhvervsmæssig personbefordring. Kravet gælder al erhvervsmæssig personbefordring, herunder fjernbuskørsel.

Der er i buskørselsloven en række bestemmelser, der sikrer, at overenskomstkravet overholdes. Overenskomstparterne høres til vurdering af, om tilladelsesindehaveren overholder overenskomstkravet. I sager, hvor en af overenskomstparterne eller begge overenskomstparter udtaler, at bestemmelserne om løn- og arbejdsvilkår for chauffører i de pågældende kollektive overenskomster ikke er fulgt, høres overenskomstnævnet, der er nedsat i medfør af godskørselsloven.

Desuden fører Færdselsstyrelsen som udstedende myndighed tilsyn med, at virksomheder, som har fået udstedt tilladelser, overholder betingelserne for opretholdelsen af tilladelserne. Der er i den forbindelse hjemmel til, at Færdselsstyrelsen kan give påbud til busvirksomheder om at indsende dokumentation for, at virksomheden følger de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster.

Der kan herudover pålægges ugentlige tvangsbøder til den, der undlader at indsende dokumentation efter påbud. Herudover gælder det, at Færdselsstyrelsen kan indlede en undersøgelse af, om overenskomstkravet er opfyldt, når der opstår formodning herom på baggrund af konkrete henvendelser fra f.eks. overenskomstparterne. Færdselsstyrelsen kan tilbagekalde en tilladelse, hvis indehaveren ikke længere antages at opfylde kravet til god skik inden for branchen som følge af, at vedkommende i forbindelse med udførelse af erhvervet groft eller gentagne gange har overtrådt bestemmelsen om, at en tilladelsesindehaver skal følge de bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for chauffører, der findes i de pågældende kollektive overenskomster.

Side
0:000:00