Lennart Damsbo-Andersen
 svarer 
Ole Birk Olesen

Lennart Damsbo-Andersen (S) spørger transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen, om det er ministerens vurdering, at nogle af de ruter, der i dag varetages af det offentlige, som konsekvens af forenklingen af afstandskravet for fjernbuskørsel vil blive nødsaget til at lukke

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 129, Spørgsmål 9
Er det ministerens vurdering, at nogle af de ruter, der i dag varetages af det offentlige, som konsekvens af forenklingen af afstandskravet for fjernbuskørsel vil blive nødsaget til at lukke?

Svar fra torsdag den 31. januar 2019
Er det ministerens vurdering, at nogle af de ruter, der i dag varetages af det offentlige, som konsekvens af forenklingen af afstandskravet for fjernbuskørsel vil blive nødsaget til at lukke?

Svar:

Nej, det er ikke min forventning.

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af lovforslaget skønnet et bruttobilletindtægtstab for den offentlige kollektive tog- og bustrafik på samlet set 28,8 mio. kr. om året ved et afstandskrav på 75 km mellem passagernes på- og afstigning. Et indtægtstab i denne størrelsesorden ville udgøre 0,4 pct. af de samlede billetindtægter for den offentlige tog- og bustrafik i Danmark (ekskl. Arriva), som i 2017 udgjorde 8.826 mio. kr., jf. min besvarelse af TRU spørgsmål 8 (TRU L 129). Hertil kommer tilskud og kontraktbetaling fra kommuner, regioner og stat på over 8 mia. kr.

Det er dog vigtigt at pointere, at den offentlige bustrafik i Danmark i dag er organiseret i seks regionale trafikselskaber. Trafikselskaberne planlægger og udbyder bustrafikken med udgangspunkt i kommunernes og regionernes behov, ønsker og finansiering. Indeværende lovforslag L 129 ændrer ikke på dette.

Som rammerne for den offentlige busttrafik er i dag, er det således en lokal prioritering, hvis en busrute åbnes, omlægges eller lukkes.
0:000:00