Christoffer Aagaard Melson
 svarer 
Nicolai Wammen

Christoffer Aagaard Melson (V) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om ministeren mener, at de foreslåede justeringer i lovforslaget, foretaget på baggrund af høringssvar fra Datatilsynet, har medført, at lovforslaget opfylder kravene i GDPR-reglerne

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 47, Spørgsmål 7
Mener ministeren, at de foreslåede justeringer i lovforslaget, foretaget på baggrund af høringssvar fra Datatilsynet, har medført, at lovforslaget opfylder kravene i GDPR-reglerne, og mener ministeren, at Datatilsynets bemærkninger derned er imødekommet?

Svar fra mandag den 16. november 2020
Digitaliseringsstyrelsen kan oplyse, at Datatilsynets bemærkninger fra deres høringssvar er imødekommet og indarbejdet i lovforslaget. Lovforslaget lever derfor op til reglerne i databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven, hvilket uddybes nærmere nedenfor.

Den nugældende lov om Digital Post fra offentlige afsendere blev skrevet ud fra den dagældende persondatalov, hvorfor persondataretten allerede var en del af lovarbejdet også på daværende tidspunkt.

Den foreslåede ændringslov tager først og fremmest højde for, at Digitaliseringsstyrelsen fremover bliver systemejer, beslutningstager og dataansvarlig for Digital Post-løsningen. Dette medfører ændringer i den databeskyttelsesretlige del af loven, som Digitaliseringsstyrelsen ændrer med dette lovforslag.

Digitaliseringsstyrelsen hjemtager dataansvaret for Digital Post, hvilket medfører, at den hidtidige dataansvarskonstruktion og forholdet imellem de offentlige afsendere ændres.

Med lovforslaget er det udspecificeret, hvor der sker databeskyttelsesretlige ændringer og hermed sikres gennemskuelighed ved indførelsen af § 2 a og muligheden for, at der udarbejdes bekendtgørelser om forholdet imellem såvel de dataansvarlige offentlige afsendere og juridiske enheder. Digitaliseringsstyrelsen har efter den offentlige høring imødekommet Datatilsynets bemærkninger og indarbejdet disse i det fremsatte lovforslag og de dertilhørende kommende bekendtgørelser om databehandling.

Digitaliseringsstyrelsen kan oplyse, at § 2 a, stk. 5, vil blive udmøntet i bekendtgørelser, der uddyber forholdet imellem Digitaliseringsstyrelsen som databehandler og de dataansvarlige offentlige afsendere og juridiske enheder, og som forventes sendt i offentlig høring primo december 2020. Digitaliseringsstyrelsen har sendt et foreløbigt udkast til bekendtgørelserne til Datatilsynet, hvorefter der forventes et høringssvar efter den offentlige høring.

Digitaliseringsstyrelsen og den kommende leverandør overholder de gældende databeskyttelsesretlige regler, herunder regler i databeskyttelsesforordningen, og høringssvaret fra Datatilsynet har underbygget, at Digital Post-løsningen efterkommer såvel behandlingssikkerheden som borgeres og virksomheders rettigheder og beskyttelsen af brevhemmeligheden.
0:000:00