Christoffer Aagaard Melson
 svarer 
Nicolai Wammen

Christoffer Aagaard Melson (V) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om private sundhedsaktører, der behandler offentlige patienter, vil kunne bruge den nye løsning til digital post i deres kommunikation med disse patienter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 47, Spørgsmål 11
Vil private sundhedsaktører, der behandler offentlige patienter under Det Udvidede Frie Sygehusvalg eller i udbudsaftaler med regionerne, ligeledes kunne bruge den nye løsning til digital post i deres kommunikation med disse patienter?

Svar fra tirsdag den 17. november 2020
Det er alene »offentlige afsendere«, der har ret til at kommunikere via Digital Post-løsningen. Begrebet »offentlige afsendere« er uddybet i lovens § 7, der i stk. 2 angiver, at »Finansministeren kan fastsætte regler om, at offentlige myndigheder m.v., der henregnes til den offentlige forvaltning, kan anvende Digital Post som offentlige afsendere«. Den forslåede ændring af lovforslagets § 7, stk. 2, er alene en mindre præcisering, der har til formål at bringe ordlyden i overensstemmelse med det oprindelige forslag til Digital Post-loven. Dette gøres ved at tilføje, at offentlige afsendere omfatter offentlige myndigheder m.v., der er ”omfattet af forvaltningsloven eller lov om offentlighed i forvaltningen.” Ændringen giver imidlertid ikke generelt anledning til at ændre status for private sundhedsaktører i forhold til, om de kan falde ind under definitionen om at være offentlig afsender af Digital Post, hvorfor de som udgangspunkt heller ikke efter vedtagelsen af lovforslaget kan tilsluttes postløsningen. Med den foreslåede § 7, stk. 2, tilsigtes udelukkende en organisatorisk afgrænsning svarende til den, der anvendes ved fastlæggelse af forvaltningslovens og offentlighedslovens anvendelsesområde. Hvorvidt en given privat sundhedsaktør falder ind under definitionen af offentlig afsender af Digital Post beror derfor på en konkret vurdering af, om den pågældende private sundhedsaktør falder inden for disse loves anvendelsesområde.

Derudover vil private sundhedsaktørers mulighed for at benytte den nye Digital Post-løsning skulle vurderes efter reglerne om konkurrenceret og statsstøtte samt under hensyntagen til Digitaliseringsstyrelsens forpligtelse til at administrere sin kontrakt med leverandøren i overensstemmelse med de udbudsretlige regler.

For at åbne mulighed for, at også virksomheder, som fx private sundhedsaktører, kan kommunikere med borgerne inden for Digital Post-infrastrukturen, skaber lovforslaget det retlige grundlag for, at der kan etableres kommercielle visningsklienter. Disse kan tilmed ansøge om økonomisk kompensation, hvis de udbyder supplerende ydelser, fx giver borgerne mulighed for at modtage post fra både offentlige og private afsendere i samme postkasse. Denne tilskyndelse har bl.a. til formål at imødekomme virksomheders behov for at kommunikere med borgerne i en kontekst, som borgerne er vant til fra den nuværende leverandørs løsning.

Private sundhedsaktører har således både nu og fremover mulighed for at indgå en privatretlig aftale med en leverandør eller udbyder om at udsende post via dennes løsning. For uddybning af ordningen med kommercielle visningsklienter henvises til besvarelsen af Social- og Indenrigsudvalgets spørgsmål 10 til lovforslag L 47 Forslag til lov om ændring af lov om Digital Post fra offentlige afsendere.
0:000:00