Læs brevet til Peter Hummelgaard fra oppositionen: "Undersøgelsen af FE-sagen bør udvides"
Oppositionen opfordrer Justitsministeriet og regeringen til at udvide rammerne for undersøgelsen af FE-sagen. Læs hele brevet her.
Pia Olsen Dyhr (SF), Inger Støjberg (DD), Alex Vanopslagh (LA), Søren Pape Poulsen (K), Mai Villadsen (EL), Martin Lidegaard (R), Franciska Rosenkilde (ALT), Morten Messerschmidt (DF) og Pernille Vermund (NB)
Kære Peter Hummelgaard
Vi kvitterer for svaret på de ni partiers fælles brev angående en forestående undersøgelseskommission af forløbet med de hjemsendte medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. Dog mener de ni partier udenfor regeringen, at justitsministerens svar fortsat giver anledning til kritik.
Vi noterer, at justitsministeren tilkendegiver at være åben for, at tidsfristen for en undersøgelseskommission forlænges, således at tidsfristen for undersøgelsen ikke begrænses til senest seks måneder.
Formålet med at forlænge tidsfristen for kommissoriets undersøgelse er dog ikke at den skal arbejde langsommere men at give mulighed for at udvide rammerne for undersøgelsen. Det er derfor ikke blot tidsfristen, men også området for undersøgelsen, som bør udvides.
Det er fortsat en opfordring fra de ni partier, at en undersøgelse af FE-sagen ikke kun begrænses til at dreje sig om selve hjemsendelsen af FE-medarbejderne, men derimod udvides til at omfatte forløbet frem til hjemsendelsen og beslutningen om at igangsætte en overvågning af Lars Findsen.
Vi noterer os ministerens bekymringer over, at en granskningskommission kan have svært ved at sikre tilstrækkelig beskyttelse afklassificerede oplysninger. Vi er naturligvis derfor indstillet på, at vi skal finde en undersøgelsesform, som sikrer det nødvendige hensyn til hemmeligholdelse af fortrolige oplysninger.
Vi opfordrer derfor regeringen til at indkalde Folketingets partier til forhandling om at udvide kommissoriet på en måde, som beskytter klassificerede oplysninger og samtidig undersøger forløbet omkring hjemsendelsen og beslutningen om at foretage aflytning af Lars Findsen samt forløbet, som efterfulgte hjemsendelsen.
Justitsministeren fastholder desuden fortsat, at undersøgelseskommissionen nedsættes af Justitsministeriet, og at det ligeledes er ministeriet, som udpeger de tre landsdommere, som skal udgøre kommissionen. Det er, som partierne tidligere har givet udtryk for, problematisk, da Justitsministeriet selv er genstand for undersøgelsen, hvis regeringen med et snævert flertal således selv definerer og afgrænser, hvad der skal undersøges. Dette bør derimod vedtages og forankres bredere i Folketinget, således at uvildighed i kommissionens afgrænsning sikres.
Vi håber, at justitsministeren og regeringen vil invitere til forhandling om ovenstående og rammerne for undersøgelseskommissionen. Vores efterretningstjenester fortjener, at sagen ikke bliver politiseret mellem partierne og regeringen.
Med venlig hilsen
Pia Olsen Dyhr, SF
Inger Støjberg, Danmarksdemokraterne
Alex Vanopslagh, Liberal Alliance
Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkeparti
Mai Villadsen, Enhedslisten
Martin Lidegaard, Radikale Venstre
Pernille Vermund, Nye Borgerlige
Franciska Rosenkilde, Alternativet
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti