Forsker efter OK24: Sammenkædning kan være kommet for at blive

Gode konjunkturer og knofedt fra fagbevægelsens forhandlere har sikret usædvanligt mange ja-stemmer til de nye overenskomster, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker, som peger på, at særreglen om sammenkædning alligevel kan komme i spil igen ved kommende forhandlinger.

FOA-formand Mona Striib, der også har stået i spidsen for de fælles forhandlingerne for kommunalt og regionalt ansatte, har udpeget OK24 som historisk godt for medlemmerne. Det har de tilsyneladende lyttet til. 
FOA-formand Mona Striib, der også har stået i spidsen for de fælles forhandlingerne for kommunalt og regionalt ansatte, har udpeget OK24 som historisk godt for medlemmerne. Det har de tilsyneladende lyttet til. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

De færreste havde troet, at næsten 90 procent af de offentligt ansatte ville stemme ja til deres nye overenskomst blot tre år efter en omfattende sygeplejerskestrejke og fagbevægelse, der fremstod splittet som aldrig før.

Ikke desto mindre er det realiteten, efter forligsinstitutionen mandag offentliggjorde afstemningsresultaterne for OK24. 87,2 procent af FH’s medlemsforbund i kommuner og regioner stemte ja, mens de i staten nåede op på 92 procent ja-stemmer.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl har forhandlerne da også været heldige med de økonomiske konjunkturer. Allerede nu stiger lønnen for alle med fire procent, og oveni kommer de lønstigninger og andre goder, som de enkelte fagforbund hver især har hentet hjem til netop deres område.   

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00