Kommuner kritiseres for at rense sig selv med advokatundersøgelser

Kommunerne bruger flere og flere penge på uvildige advokatundersøgelser, viser kortlægning fra Altinget. Undersøgelserne er som regel bare en blåstempling eller hvidvask af kommunen, vurderer kommunalforsker.

"Advokatundersøgelser er forholdsvis dyre, og der kommer sjældent meget ud af dem. Man bør overveje helt at lade være med at bruge dem,” siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved DMJX.
"Advokatundersøgelser er forholdsvis dyre, og der kommer sjældent meget ud af dem. Man bør overveje helt at lade være med at bruge dem,” siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved DMJX.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Det skulle egentlig være et værktøj til at hjælpe kommuner med paragrafferne, men er i flere tilfælde endt som "kommunal hvidvask".

Sådan lyder bekymringen fra Roger Buch, der som kommunalforsker ved DMJX i de senere år har fulgt med, når kommunerne har bestilt advokatundersøgelser til at kulegrave sager om eksempelvis sexisme, nepotisme eller dårlig ledelse.

“Undersøgelserne er som regel bare en blåstempling eller hvidvask af kommunen. Når man sætter barren til, om noget er ulovligt eller ej, så er det ikke så mærkeligt, at det ofte ender i ingenting," siger han. 

Politikerne køber i høj grad undersøgelserne, når de står med en møgsag.

Roger Buch
Kommunalforsker, DMJX

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024