Debat

Debat: Situationen i Europa kræver langt større og hurtigere udbygning på havvind

Ruslands invasion af Ukraine har gjort energipolitik til sikkerhedspolitik, og vi skal udnytte dette momentum af handlekraft til at udbygge massivt med grøn strøm, skriver Vordingborg-borgmester og erhvervs- og energiaktører.

Det er tid til at træffe historiske beslutninger for energipolitikken, skriver en borgmester, en erhvervschef og to energidirektører. 
Det er tid til at træffe historiske beslutninger for energipolitikken, skriver en borgmester, en erhvervschef og to energidirektører. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse dage tages der historiske beslutninger om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Det er godt. Men det er også tiden at tage en historisk beslutning om Danmarks energipolitik. Det er nu vi kan og skal definere fremtidens energiforsyning i Danmark.

Med Ruslands invasion af Ukraine er energipolitik blevet til sikkerhedspolitik, og de mange problemer ved Europas afhængighed af russisk gas er tydelige for enhver.

Vi skal hurtigst muligt gøre os fri af russisk gas – og vi skal gøre os fri af den sorte energi. Derfor er der akut behov for at udbygge massivt med vindmøller og solceller, så vi kan producere langt mere grøn strøm, end tilfældet er i dag.

Det betyder, at vi skal have flere og større havvindmølleparker besluttet og installeret i et hurtigere tempo end oprindeligt tænkt.

Vi skal bygge langt flere solcelleparker. Vi skal have flere biogasanlæg. Vi skal have sat gang i Power-To-X anlæggene. Vi skal have flere varmepumper sat op. Vi skal have elektrificeret industrien. Vi skal satse på grøn strøm frem for naturgas, olie og kul.

Der er brug for et nationalt kompromis om energipolitikken, der for alvor kan sætte fart i den grønne omstilling

Mikael Smed, Bolette Christensen, Peter Stabell og Amy Hebert

Bredt nationalt energikompromis

For nyligt meldte et bredt flertal i Folketinget ud, at vi hurtigst muligt skal gøre os uafhængige af den russiske gas.

Det er vi 100 procent enige i, og udmeldingen fra en række partier bekræfter, at vi har travlt, hvis vi både skal gøre os uafhængige af Rusland og samtidig nå 2030-klimamålene.

Af samme årsag vil vi nøje følge med, når partierne bag klimaaftalen i løbet af de kommende uger skal i gang med klimaforhandlinger og blandt andet udpege placeringen af de to nye havvindmølleparker.

Opfordringen herfra er klar: Lad os denne gang tænke større – på samme måde som et bredt flertal lige har gjort det på forsvars- og sikkerhedspolitikken.

Der er brug for et nationalt kompromis om energipolitikken, der for alvor kan sætte fart i den grønne omstilling.

En politisk plan, der flugter med Klimarådets seneste rapport, og som fuldt og endegyldigt omfavner en grøn omstilling af den danske energiproduktion til udelukkende at være grøn og gør Danmark uafhængig af gas og olie fra udlandet.

Klimarådet peger i deres seneste rapport på, at der mangler grøn strøm for at nå klimamålet i 2030. Der er planlagt to energiøer samt yderligere 2 måske 3 havvindmølleparker.

Men det er langt fra tilstrækkeligt, og derfor skal der allerede nu besluttes en langt større og hurtigere udbygning på havvind i et nationalt kompromis om klima- og energipolitikken.

Derfor: Udbyd mest muligt havvind, hurtigst muligt.

En nem beslutning

Hvad kan vi gøre på den meget korte bane?

Lad os gøre det nemt at tage en beslutning, der hurtigt og effektivt kan realiseres.

Der er akut behov for mere havvind og området ved Kriegers Flak Nord og Syd i Østersøen er klar til at rumme endnu en havvindmøllepark.

I dag ligger Skandinaviens største havmøllepark allerede ved Kriegers Flak, og den drives meget succesfuldt af den svenske energi-gigant Vattenfall.

Det er på alle måder en succeshistorie, der bekræfter de mange fordele, som området ved Kriegers Flak har sammenlignet med andre lokationer i Danmark.

Området er allerede screenet og erklæret egnet, og derfor kræver det ikke lang tid eller mange undersøgelser, før en ny havmøllepark kan etableres. Tid er en faktor i processen, og valget af Kriegers Flak vil reducere planlægningsperioden betydeligt.

Med Ruslands invasion af Ukraine er energipolitik blevet til sikkerhedspolitik

Mikael Smed, Bolette Christensen, Peter Stabell og Amy Hebert

Der er også brug for mere grøn strøm, hvis vi skal indfri det store potentiale der er i Power-To-X og produktion af grønne brændstoffer til skibe, fly og lastbiler.

Verdens første storskala-anlæg til produktion af grønt flybrændstof er planlagt til opstart på Vordingborg Havn i 2024 og Vordingborg Biofuel er også klar til 2025 med storskala-produktion af grøn metanol til skibsfarten.

Initiativerne fra de to virksomheder er centrale skridt mod grønt brændstof i 2030 og bekræfter samtidig de mange perspektiver for produktion af offshore-vindenergi ved Kriegers Flak og det store vækstpotentiale som havvindmølleparker medfører på tværs af industrier og sektorer.

Vi er parate til at løfte vores del af opgaven, og vi håber, at politikerne vil agere med den samme hast, beslutsomhed og høje ambitionsniveau, som de senest har vist i forsvars- og sikkerhedspolitikken.

Det er ikke bare nødvendighedens lov, der byder os at tage en historisk beslutning om klimaet og den grønne energi – det er også den sunde fornuft, der byder os at tage beslutninger nu, som vil have effekt hurtigt, og som vores efterkommere vil være os taknemmelige for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Smed

Borgmester (S), Vordingborg Kommune
politikommissær (Politiskolen 2003)

Bolette Christensen

Direktør, Business Vordingborg, formand for Kunstmuseum Brandts, Odense
cand.psych. (Kbh. Uni. 1991), EMBA

0:000:00