Debat

Brintbranchen: Klimaministeren klarede teorien - nu venter den praktiske del af klimaprøven

DEBAT: Det er uberettiget, når klimaministeren bliver kritiseret for at forlade sig på ny teknologi. Det er nemlig den rette vej, men desværre går arbejdet med en Power-to-X-strategi ikke hurtigt nok, skriver Tejs Laustsen Jensen.

Danmarks stærke VE-kompetencer, et forskningsmiljø i verdensklasse og den allerede eksisterende brint- og PtX-værdikæde gør os til oplagte ledere, skriver Tejs Laustsen Jensen.
Danmarks stærke VE-kompetencer, et forskningsmiljø i verdensklasse og den allerede eksisterende brint- og PtX-værdikæde gør os til oplagte ledere, skriver Tejs Laustsen Jensen.Foto: Brintbranchen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaministeren er fra tid til anden blevet kritiseret for at forlade sig på nye teknologier, der som et trylleslag med en hockeystav vil kunne sikre indfrielsen af 70 procents-målsætningen klokken fem minutter i 2030.

Den kritik er ikke berettiget, for nøgleteknologierne i den PtX-værdikæde, som regeringen i 2020 identificerede som afgørende for at nå de 70 procent, er ikke nye. Men de skal opskaleres massivt for at få den nødvendige effekt. Og derfor skal der sættes hårdt ind på opskalering og implementering nu.

Først og fremmest fordi Danmark, med en massiv PtX-udbygning, kan hente langt mere – op til 66 gigawatt – vedvarende energi i land fra Nord- og Østersøen end ellers og dermed samlet bidrage langt mere til klimaindsatsen.

Dansk styrkeposition skal udnyttes
Regeringen identificerede i 2020, at det er vejen at gå, og det er godt. Men rundt om i verden – med EU i spidsen – går man ikke. Man spurter for tiden i den retning og rykker for alvor på investeringer, opskalering og implementering af brint og brintbaserede brændsler i hele energisystemet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For eksempel har vores tyske naboer sat alle sejl, inklusiv massive offentlige investeringer, ind på at skabe en brintøkonomi, der sikrer arbejdspladser og reduktioner på samme tid. Det skal Danmark også, og det haster.

Strategien bør have for øje, hvad markedet efterspørger nu – det vil sige brint, metanol og ammoniak. 

Tejs Laustsen Jensen
Direktør, Brintbranchen

Danmark har alle tænkelige forudsætninger for at blive førende på brint og PtX. Vores stærke VE-kompetencer, et forskningsmiljø i verdensklasse og ikke mindst den allerede eksisterende brint- og PtX-værdikæde gør os til oplagte ledere, også på dette område og intentionerne fra regeringen er rigtige. Men det er afgørende, at regeringen følger sine gode intentioner op med reel handling, ikke mindst en helhedsorienteret og dedikeret brint- og PtX-strategi.

Strategi med øje for efterspørgsel
I 2020 igangsatte regeringen arbejdet med en PtX- og CCUS-strategi. Det er positivt. Begge områder er vigtige og har store potentialer – PtX dog mest - for klima og erhvervsliv.

Men det går ikke hurtigt nok, og at blande områderne sammen komplicerer og forsinker strategien unødigt. Derfor bør strategien deles op. Det vil strømline processen, fokusere indsatsen og sikre en hurtigere præsentation af brint- og PtX-delen.

Det, vi har brug for, er en strategi med klare rammevilkår, ambitiøse målsætninger for elektrolyse og en ambitiøs plan for implementering, der mindst er på højde med vores europæiske naboer.

Der er en tendens til at fokusere på de mest avancerede F35-jetfuels i PtX-debatten, men strategien bør have for øje, hvad markedet efterspørger nu – det vil sige brint, metanol og ammoniak. Kun på den måde kan vi smede den danske brint- og PtX-værdikæde længere og stærkere – til gavn for både klima, erhverv og eksport.

Der er ingen tvivl om, at klimaministeren bestod den teoretiske del af den store klimaprøve i 2020. Nu venter den praktiske del, og her skal der leveres – hellere i dag end i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00