Debat

Miljømærkning Danmark: Svanemærket er også en garanti for klimavenlighed

DEBAT: Når de offentlige indkøbere fremover skal bidrage mere på klimaområdet, er det oplagt at kigge efter Svanemærket, som også er et klimamærke, skriver direktør for Miljømærkning Danmark Martin Fabiansen.

Der kan opnås en reduktion på over 30 procent i CO2-udledningen, hvis man vælger et svanemærket hæve-sænke-skrivebord, viser en ny beregning.
Der kan opnås en reduktion på over 30 procent i CO2-udledningen, hvis man vælger et svanemærket hæve-sænke-skrivebord, viser en ny beregning.Foto: Miljømærkning Danmark
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Fabiansen
Direktør, Miljømærkning Danmark

Folketinget står over for afgørende forhandlinger om, hvordan offentlige indkøbere i højere grad skal passe på klimaet. Det findes der allerede i dag værktøjer, der kan hjælpe med.

Svanemærket er et af de værktøjer, der gør det lettere at være grøn indkøber. Mærket er nemlig et helhedsorienteret miljømærke, der inddrager alle relevante miljøbelastninger inklusive klima.

Det står i modsætning til den udbredte misforståelse, at Svanemærket ikke handler om klima. Svanemærket er også et klimamærke, og effekten kan faktisk beregnes.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Hæve-sænkebordsanalysen
Således har Implement Consulting Group i forbindelse med en opdatering af Svanemærkets krav til møbler lavet en beregning af, hvilken klimabetydning de nye krav vil kunne få. Og det ser godt ud.

Beregningen viser blandt andet, at der opnås en reduktion på over 30 procent i CO2-udledningen, hvis man vælger et svanemærket hæve-sænke-skrivebord fremfor et tilsvarende skrivebord, der ligger på markedsgennemsnittet.

Svanemærket er også et klimamærke, og effekten kan faktisk beregnes.

Martin Fabiansen
Direktør, Miljømærkning Danmark

Beregningen har alene fokuseret på de krav, hvor der er bedst grundlag for at beregne en direkte klimaeffekt, nemlig følgende:

  • Krav om, at mindst 70 % af metallet skal være recirkuleret
  • Krav til maksimalt energiforbrug anvendt til produktion af MDF-pladen
  • Krav til maksimalt energiforbrug for standby-funktionen på motoren i hæve-sænke-funktionen

Ved alene at regne på disse krav opnås der altså en reduktion på 30 procent CO2.

Men et svanemærket skrivebord skal også leve op til en lang række andre krav, som har betydning for klima og miljø. I forslaget til Svanemærkets opdaterede krav er der for eksempel krav om mindst ti års garanti, at mindst 70 procent af jomfruelige træråvarer skal være certificerede med enten FSC eller PEFC, og så er der skrappe kemikaliekrav til for eksempel lim, lak og anden overfladebehandling.

Derfor kalder vi det også en konservativ beregning. Beregningen er lavet på baggrund af udkastet til de nye krav til svanemærkede møbler, som netop har været i høring. Det betyder, at de endelig krav kan blive justeret – og dermed vil beregningen naturligvis også skulle justeres.

Læs også

Ikke nogen åbenbaring
At Svanemærket kan betyde en betragtelig reduktion i klimabelastningen er som sådan ikke nyt. Tidligere har for eksempel Scandic, som er den eneste svanemærkede hotelkæde i Danmark, på nordisk plan beregnet effekten af deres miljø- og klimindsats over en tiårig periode. Her kom de frem til flotte resultater:

Hver gæst udleder 1,5 kilo mindre kuldioxid, bruger 35 liter mindre vand og genererer 1 kilo mindre affald. Herudover bliver madaffald nu sorteret og sendt til kompostering eller biogasproduktion.

På samme måde viser erfaringer fra Gladsaxe Kommune, hvor de har besluttet at svanemærke alle nybyggede daginstitutioner, at der er klare miljø- og klimagevinster. Eksempelvis har de svanemærkede daginstitutioner en markant reduktion i såvel energiforbrug som CO2-udledning, hvilket giver en driftsbesparelse på cirka 95.000 kroner om året.

Der er altså allerede i dag klare og målbare klimagevinster ved at vælge svanemærkede produkter. Så når nu de offentlige indkøbere i endnu højere grad skal levere på den grønne dagsorden, er det oplagt at bruge de værktøjer, der allerede eksisterer, og som inddrager alle relevante miljøbelastninger inklusive klima. Det sikrer reduceret klimabelastning uden at gå på kompromis med sundhed, biodiversitet, kemikalier og ansvarlig brug af jordens begrænsede ressourcer

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Fabiansen

Direktør, Miljømærkning Danmark, Dansk Standard
cand.techn.soc. (RUC 1996)

0:000:00