Grupperne i Europa-Parlamentet

OVERBLIK: Europa-Parlamentets medlemmer er, ligesom i det danske Folketing, delt op i politiske grupper. Få et overblik over gruppernes størrelser, og i hvilke af dem danskerne sidder, her.

Grupperne udgøres af europæiske paraplypartier, der er organiseret ideologisk efter det højre-venstre-spektrum, vi kender fra Danmark. Således sidder socialdemokrater fra hele Europa i samme gruppe som de danske socialdemokrater. Tilsammen udgør de det europæiske socialdemokratiske parti.

Men ikke hele gruppen består af socialdemokrater. De fleste grupper i Europa-Parlamentet består af alliancer mellem flere beslægtede paraplypartier eller større nationale partier, der ser fordele i et forbund. Det mest kendte eksempel i Danmark er, at Venstre og Radikale Venstre sidder i samme gruppe, den liberale ALDE-gruppe, i Europa-Parlamentet.

Medlemmerne af Europa-Parlamentet har flere fordele af at sidde i en gruppe. For det første lettes arbejdet ved, at man kan uddelegere ansvarsområder imellem gruppernes medlemmer, men der er også økonomiske og praktiske fordele, da grupperne får tildelt økonomisk støtte og gruppelokaler m.v. Uden for grupperne findes ligeledes 15 løsgængere i Europa-Parlamentet.

 

 

, ,

Forrige artikel Udvalgene er afgørende for magt i Europa-Parlamentet Udvalgene er afgørende for magt i Europa-Parlamentet Næste artikel Lobbyisme er en uundgåelig del af Parlamentet Lobbyisme er en uundgåelig del af Parlamentet