Ny retning, men moderate ændringer i EU's budget

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønsker sammen med EU-ledere fra bl.a. Sverige og Holland, at Brexit skal føre til et mindre EU-budget. Kommissionens forslag til en budgetramme for 2021-2027 (MFF) er uændret i faste priser svarende til 1,11 pct. af EU27-bruttonationalindkomsten (BNI).

Det svarer til 2.712 kroner årligt per EU-indbygger mod hhv. 1,03 pct. af BNI og 2.377 kroner i dag. Stigningen skyldes dels Brexit, dels et ønske om at styrke EU’s indsats ift. immigration samt ekstern og intern sikkerhed ­– i overensstemmelse med EU-borgernes ønsker.
 
Budgetforslaget indebærer en klar, men moderat ændring i prioriteringen. Foruden sikkerhed og grænser styrkes klima- og miljøindsatsen samt forskning, udvikling og uddannelse. Landbrugsstøtten vil udgøre en mindre andel af budgettet, men dog stadig omkring 50 pct. af EU’s samlede udgifter.
 
Både stigningen i budgettet og den nye prioritering vil føre til uenigheder mellem landene i de fremtidige budgetforhandlinger, hvorfor det ikke synes realistisk at afslutte forhandlingerne inden Europa-Parlamentsvalget i 2019. Frankrig og Tyskland er villige til at acceptere et større budget.

Et realistisk bud er, at de totale udgifter lander mellem 1,05 og 1,1 pct. af EU27 BNI. Med nogenlunde uændret finansieringsstruktur vil det betyde en stigning i det danske nettobidrag på mellem 1,5 og 2 mia. kroner, svarende til mellem 0,5 og 0,7 pct. af de fremtidige danske offentlige udgifter mod nu knap 0,5 pct. af de offentlige udgifter.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget