May har tabt EU-skilsmisseaftalen på gulvet. Hvad sker der nu?

BREXIT: Den britiske premierminister har lidt et historisk stort nederlag ved afstemningen om udtrædelsesaftalen med EU. Altinget har set på, hvad det betyder.

BRUXELLES: Underhuset har talt. 432 af de britiske parlamentarikere har sagt nej tak til udtrædelsesaftalen med EU. Kun 202 stemte ja. Spørgsmålet er, hvordan vi kommer videre herfra. 

Skal vi så til at forhandle aftalen igen?
Det er nok ikke det første, der kommer til at ske. Der er nul lyst til at åbne den 585 sider lange skilsmisseaftale fra EU-hold, efter at det tog halvandet år og intense forhandlinger at få den på plads. Linjen har været benhård fra EU-siden, at det er den her aftale eller ingenting. Men jo tættere vi kommer på Brexit-dag, 29. marts, jo større vaklen i geledderne kan der opstå. Ikke mindst nu, hvor briterne så højt og tydeligt har sagt nej til aftalen. Så vil det virke ualmindeligt tonedøvt fra EU-siden, hvis man bare bliver ved med at gentage mantraet om, at der ikke kan ændres et komma. Hvis der skal ændres noget, er det forhåbningen, at der i stedet kan files på den meget kortere og ikke bindende politiske erklæring om det fremtidige forhold. 

Kan de ikke bare stemme igen?
Det var længe den klare forventning. At May ville tabe en første afstemning. Så ville tidspresset begynde at kunne mærkes for alvor, markederne ville straffe politikerne for at skabe usikkerhed, May ville tage til Bruxelles og bede om nogle nye forsikringer – specielt om de nødforanstaltninger for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland, som gør rigtig mange sure. Det samlede pres plus indrømmelser fra EU ville så få stemningen til at vende nok i Underhuset til at få aftalen igennem. Det er dog ikke længere sandsynligt, efter aftalen er blevet fejet så eklatant af banen. Formodentlig skal der mere til.

Login