Debat

Centrale uddannelser: Regeringen har glemt os i reformudspil, og det vil få vidtrækkende konsekvenser

Involvering og samarbejde manglede desværre, da regeringen kom med udspillet 'Danmark kan mere III', skriver tre repræsentanter fra uddannelsessektoren.

Der er behov for at invitere erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne ind i det politiske maskinrum i et samarbejde mellem politikere, arbejdsmarked, embedsværk og institutioner, skriver de tre aktører.
Der er behov for at invitere erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne ind i det politiske maskinrum i et samarbejde mellem politikere, arbejdsmarked, embedsværk og institutioner, skriver de tre aktører.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Steen Enemark Kildesgaard
Camilla Wang
Brian Bech Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne leverer hvert år flere tusinde dimittender, som yder et vigtigt bidrag til det danske samfund. Denne rolle forpligter, og vi har sammen et stort samfundsansvar.

Dette samfundsansvar indebærer, at vi bestandigt skal øge kvaliteten af vores uddannelser med henblik på at give vores dimittender de stærkeste kompetencer til at indgå i nutidens og fremtidens arbejdsmarked. Det betyder ikke, at alt er perfekt, men vi er godt på vej.

Der er etableret en klar arbejdsdeling mellem de sektorer vi repræsenterer, hvilket er en fordel for arbejdsmarkedet og for de unge, der står overfor at skulle vælge uddannelse.

Mangel på arbejdskraft

Danmark er på vej ind i en tid med faldende ungdomsårgange. Der er kamp om de unge, og den politiske debat kører for fulde omdrejninger. Der er mange forslag til løsninger, som ofte er præget af, at man ser på enkeltdele frem for helheden.

Der er ikke enkle løsninger på komplekse sammenvævede problemer

Steen Kildesgaard, Camilla Wang og Brian Bech Nielsen
Hhv. formand Rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier, forkvinde for Danske Professionshøjskoler og formand for Danske Universiteter

Men der er ikke enkle løsninger på komplekse sammenvævede problemer, og Danmark har ikke råd til politiske løsninger, der i bedste fald delvist tackler ét problem, men samtidig skaber problemer andre steder.

Der er behov for at invitere erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne ind i det politiske maskinrum i et stærkt og konstruktivt samarbejde mellem politikere, arbejdsmarked, embedsværk og institutioner.

I fællesskab skal der findes holdbare løsninger på hvorledes vi bedst imødegår manglen på arbejdskraft. Det drejer sig om svære emner som balancerne mellem sektorerne og uddannelsesmæssige blindgyder.

Opskriften på god uddannelsespolitik og solide aftaler er en tæt dialog med uddannelserne og arbejdsmarkedet.

Kortere universitetsuddannelser

I begyndelsen af september blev der indgået en politisk aftale om læreruddannelsen. Fundamentet for den aftale var faglige anbefalinger fra en udviklingsgruppe bestående af relevante parter fra både arbejdsmarked, studerende og professionshøjskolerne selv.

Resultatet var en bred politisk aftale, der bliver rost hele vejen rundt, og som alle vurderer vil forbedre og styrke læreruddannelsen.

Vi håber på, at denne tilgang til politiske aftaler kan være en inspirationskilde for fremtidige måder at nytænke og udvikle uddannelser.

Læs også

Den tilgang med involvering og samarbejde manglede desværre, da regeringen i mandags kom med udspillet 'Danmark kan mere III', hvor der også er fokus på uddannelsessektoren. Blandt andet er der et forslag om at forkorte halvdelen af alle universitetsuddannelser til fire år fremfor fem år.

Det er noget af en omkalfatring af den videregående uddannelsessektor som, hvis det bliver gennemført, vil have vidtrækkende betydning ikke kun for uddannelsessektoren, men for hele Danmark.

Tag os med ombord

Derfor kalder forslaget også på en bedre inddragelse af sektoren, hvor vi med dialog og analyse som værktøjer kan sikre, at vi sammen overkommer kompleksiteten, og i fremtiden bliver endnu bedre til at uddanne til samfundets behov.

Tag os med ombord. Vi er parate til at diskutere nye løsninger, også løsninger, der kan udfordre os selv. Men vores samfundsansvar indebærer også, at vi ikke må gå på kompromis med kvaliteten af vores uddannelser og de kompetencer, vi leverer til det danske arbejdsmarked. Det er velkvalificeret arbejdskraft, som er grundlaget for Danmarks velstand og velfærd.

Ja, Danmark kan mere, men kun hvis vi arbejder sammen, og både erhvervsakademierne, professionshøjskolerne og universiteterne er parate til at påtage os vores samfundsansvar og udvikle holdbare løsninger i tæt samarbejde med aftagere, ministeriet og politikere. Vi er klar til at sætte os ved bordet og samarbejde om løsninger til landets bedste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Enemark Kildesgaard

Rektor, KEA - Københavns Erhvervsakademi, formand, rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier
kandidat i samfundsfag og idræt (Københavns Uni. 1999)

Camilla Wang

Forkvinde, Danske Professionshøjskoler, rektor, Professionshøjskolen Absalon,
cand.mag. i dansk og psykologi (Københavns Uni. 1997)

Brian Bech Nielsen

Rektor, Aarhus Universitet, formand, Danske Universiteters rektorkollegium, formand, Aarhus Universitets Forskningsfond
cand.scient. (Aarhus Uni. 1983), lic.scient. (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00