Debat

Designrådet: Kandidatreformen gambler med Danmarks position som grøn designnation

Danmark har behov for verdens bedste designuddannelser, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Men kandidatreformen risikerer at smadre designuddannelserne – og Danmarks position som førende designnation, skriver Designrådets formand.

Op imod 80 procent af et produkts miljømæssige aftryk bliver afgjort i designfasen. Det kræver viden og kompetencer at kunne udregne og skabe løsninger, der kan imødekomme fremtidige krav om bæredygtighed, skriver Ditte Lysgaard Vind.
Op imod 80 procent af et produkts miljømæssige aftryk bliver afgjort i designfasen. Det kræver viden og kompetencer at kunne udregne og skabe løsninger, der kan imødekomme fremtidige krav om bæredygtighed, skriver Ditte Lysgaard Vind.Foto: David Gray/Reuters/Ritzau Scanpix
Ditte Lysgaard Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er en af verdens førende designnationer.

Historisk har vi haft en afgørende rolle i at forme produkter, bygninger og løsninger, der har haft indvirkning på, hvad der internationalt opfattes som kvalitet i design og gode måder at leve og indrette samfund på.

For at opretholde Danmarks position som designnation i den stadig mere vidensintensive og højteknologiske verden, er det afgørende, at vi har en internationalt konkurrencedygtig kandidatuddannelse i design. Ellers taber vores designuddannelser terræn, og vi er ikke mindst i fare for at miste vores historisk unikke position som designnation.

Ikke desto mindre er kandidatuddannelserne i design på de kunstneriske uddannelser på Det Kongelige Akademi og Designskolen Kolding blevet udset til at skulle omlægge 30 procent til enten en kortere uddannelse eller en erhvervsrettet kandidatuddannelse i forbindelse med den aktuelle reform af kandidatuddannelserne. Det er vi stærkt bekymrerede for i Designrådet.

Vi frygter, at det vil smadre vores traditionsrige designuddannelser.

Ditte Lysgaard Vind
Bestyrelsesformand, Designrådet

Gambler med Danmarks førende position

Uddannelserne er i forvejen blevet dimensioneret hårdt og har fået færre og færre studerende. Det giver ingen mening at skulle omlægge en så lille studiepopulation, og vi frygter, at det vil smadre vores traditionsrige designuddannelser indenfor blandt andet møbler, mode, industriel design og visuel design.

Kandidaterne har i dag en stærk kombination af forskningsunderstøttet viden og kompencer i formgivning, parallelt med at uddannelserne har bygget stærke kontrakter med andre forskningsbaserede uddannelser, erhverv og offentlig sektor. Ved at skære i de i forvejen beskårne uddannelser, risikerer vi at miljøerne bliver for små til overhovedet at kunne gøre sig gældende.

Fra Designrådets side er vores spørgsmål til kommende reformproces, om det virkelig er dét, vi ønsker, som designnation?

Hvordan spiller planer om yderligere nedskæring på de kunstneriske designuddannelser sammen med det forhold, at Danmark og verden lige nu mere end nogensinde har brug for kreative og vidensunderstøttede kompetencer til at facilitere og give form på, hvordan fremtidens bæredygtige samfund kan være at leve i og se ud?

Klimakrisen kalder på grønt design

I Danmark har design historisk været en central del af opbygningen af velfærdsstaten i 1950- og 60'erne. Her spillede designere og arkitekter, gennem investeringer i design og designuddannelser, en central rolle i at give form på velfærdssamfundet som visionære og kreative samfundsbyggere.

Nye undersøgelser vurderer, at Danmark kan komme til at mangle 100.000 ansatte til at varetage grønne jobs i 2030. I det lys kan det undre, at der kan være planer om at skære på de uddannelser, som netop kan hjælpe til den grønne omstilling. Fra Designrådets side anmoder vi derfor om, at der i stedet tænkes radikalt nyt.

Vi har brug for designere, der kan udarbejde nye ideer, som er de dygtigste formgivere i Danmark og som kan skabe nye attraktive løsninger til en bæredygtig samtid

Ditte Lysgaard Vind
Bestyrelsesformand, Designrådet

Mere end halvdelen af de jobs, der skal besættes i fremtiden, findes slet ikke i dag. I den sammenhæng bliver kreativitet, innovation og tværdiciplinært samarbejde en af de mest afgørende kompetencer. Fra det konkrete håndværk, produktniveauet, strategisk tænkning, udvikling af grønne forretningsmodeller og til påvirkning af vores adfærd.

Op imod 80 procent af et produkts miljømæssige aftryk bliver afgjort i designfasen. Det kræver viden og kompetencer at kunne udregne og skabe løsninger, der kan imødekomme fremtidige krav om bæredygtig produktion og forbrug.  

Værn om de enestående uddannelser

De kunstneriske videregående designuddannelser er fyrtårne i det samlede uddannelsesøkosystem i Danmark, hvor visionære og modige idéer forplanter sig til øvrige uddannelser og realiseres som konkrete løsninger i danske virksomheder. Kompetencen til at skabe noget radikalt nyt er en stærk kraft, der kan gøre innovation langt mere fremsynet end de fornyelser, der blot handler om at forbedre det eksisterende.

I Danmark uddannede vi i 2022 cirka 3.000 personer indenfor design og designbeslægtede områder, fra akademi- til kandidatniveau. Kandidater fra de kunstneriske videregående designuddannelser tegnede sig for kun cirka fem procent af disse!

Læs også

Vi håber derfor, at der værnes om vores enestående uddannelser i Danmark, når der i den kommende reformproces skal ses langsigtet og sammenhængende på tværs af uddannelseslandskabet.

Vi har brug for designere, der kan udarbejde nye ideer, som er de dygtigste formgivere i Danmark og som kan skabe nye attraktive løsninger til en bæredygtig samtid. Det er det, vi som virksomheder og samfund skal leve af i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00