Debat

Rektorer: Undtag arkitektur og design fra uddannelsesreform

Design- og arkitektuddannelserne er for små til at bidrage til regeringens uddannelsesreform. Og selv en dimensionering af uddannelserne kan få negativ betydning for Danmarks position indenfor branchen, skriver Lene Tanggaard, Torben Nielsen og Lene Dammand Lund.

Hvis vi fortsat skal beholde Danmarks styrkeposition og internationale brand indenfor arkitektur og design, bør vi bevare de kunstneriske kandidatuddannelser, skriver de tre rektorer.
Hvis vi fortsat skal beholde Danmarks styrkeposition og internationale brand indenfor arkitektur og design, bør vi bevare de kunstneriske kandidatuddannelser, skriver de tre rektorer.Foto: Pressefoto
Lene Tanggaard
Torben Nielsen
Lene Dammand Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der foregår i disse dage politiske forhandlinger om gennemgribende ændringer af uddannelseslandskabet, der indbefatter at forkorte op mod halvdelen af Danmarks kandidatuddannelser med ét år. Derudover er dimensionering af universitetsuddannelserne også kommet i spil.

Forslagene kan få en stor negativ betydning for de lange videregående kunstneriske uddannelser inden for arkitektur og design og for de kreative erhvervs mulighed for at anvise nye løsninger på nogle af vores tids presserende udfordringer.

Som rektorer for design og arkitektur er det vores klare holdning, at hvis Danmark fortsat vil være blandt frontløberne i den grønne omstilling inden for vores fagfelter, så er virkemidlet ikke at forringe uddannelserne, men at sikre kandidater med de rette erhvervsrettede kompetencer.

En ny dimensionering vil skabe katastrofale følger for i forvejen små fagmiljøer og forringe potentialet for de kreative erhverv

Lene Tanggaard, Torben Nielsen og Lene Dammand Lund
Hhv. rektor, Designskolen Kolding, rektor, Arkitektskolen Aarhus og rektor, Det Kongelige Akademi

De lange videregående uddannelser inden for arkitektur og design i Danmark er i forvejen meget små. I forhold til det øvrige uddannelseslandskab udgør arkitekt- og designdimittender kun to procent af det samlede antal fuldførte kandidatgrader i Danmark.

Det betyder med andre ord, at de kunstneriske uddannelser ikke kommer til at skabe en reel forskel i forhold til det ønske om at øge arbejdsudbuddet, der ligger i regeringens uddannelsesreform.

Derimod vil en forkortelse eller en ny dimensionering skabe katastrofale følger for i forvejen små fagmiljøer og forringe potentialet for de kreative erhverv, der ofte begår sig i en hård international konkurrence.  

Bæredygtige kandidatuddannelser

Vores uddannelser adskiller sig nemlig markant fra universiteterne. På kandidatuddannelsen indenfor arkitektur og design skal de studerende både udvikle håndværks- og designmæssige kompetencer på højeste niveau.

Men de skal også have en teoretisk viden om det marked, de skal agere i, hvordan deres produkter skaber værdi for forbrugerne og ikke mindst strategisk viden om de mest bæredygtige materialer og genanvendelse. Det er en stor mundfuld – og det tager tid.

Læs også

Det er derfor helt afgørende at bevare de kunstneriske kandidatuddannelser, hvis Danmark fortsat skal gøre sig gældende indenfor arkitektur og design, både herhjemme og i verden. Særligt når det er Danmarks ambition at være foregangsland på den grønne omstilling.

Både design- og arkitektbranchen står lige nu overfor omfattende opgaver i forhold til at skabe mere bæredygtige brancher.  

I EU ligger forbruget af mode og tekstil for eksempel nummer fire på listen over de mest skadelige sektorer for miljø og klima. Branchen er i fuld sving med de nye bæredygtige tiltag, men det kræver nytænkning af designfasen og hele den forretningsmæssige værdikæde.

I dag returneres op imod 60 procent af alle varer, og betydelige mængder af produceret tøj når aldrig frem til en forbruger og bliver i stedet direkte destrueret. Det skal vi kunne gøre bedre.

Dansk styrkeposition

Indenfor bygge- og anlægssektoren er der også store udfordringer i forhold til at nå regeringens mål om 70 procent reduktion af CO2. I dag er byggeriet og bygninger ansvarlig for 36 procent af verdens samlede energiforbrug og 39 procent af CO2-udledningen.

Vi har ikke brug for endnu en katastrofal dimensionering af arkitektur og design

Lene Tanggaard, Torben Nielsen og Lene Dammand Lund
Hhv. rektor, Designskolen Kolding, rektor, Arkitektskolen Aarhus og rektor, Det Kongelige Akademi

Og selv i højteffektiviserede dele af verden som EU har byggesektoren ansvar for 25-30 procent af den totale affaldsmængde.

Det kræver, at der uddannes kandidater i tæt samarbejde med de kreative erhverv, så vi sikrer, at den nødvendige udvikling sker i fællesskab.

Der er brug for stærke kandidater med ny viden om materialer, biodiversitet, cirkulær økonomi, robotteknologi og meget mere, der kan være med til at drive den nødvendige bæredygtige forandring i samarbejde med bygge- og designbranchen.

Vi har ikke brug for en forkortelse af kandidatuddannelserne eller endnu en katastrofal dimensionering indenfor arkitektur og design.

Vi skal derimod se fremad og have fokus på de kompetencebehov, som erhvervslivet har og får brug for i de kommende år, og som vil skabe nye grønne jobmuligheder.

Vi er allerede i tæt dialog med de kreative erhverv og arbejder på at videreudvikle vores uddannelser i et endnu tættere samarbejde.

Det vil derfor være den kloge langsigtede strategi at bevare de kunstneriske kandidatuddannelser, hvis vi fortsat skal beholde Danmarks særlige styrkeposition og fastholde vores internationale brand indenfor arkitektur og design samtidig med, at vi skaber de nye, kreative grønne løsninger, som fremtiden kalder på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Tanggaard

Rektor, Designskolen Kolding, professor i psykologisk pædagogik, Aalborg Universitet
cand.psych. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. (Aalborg Uni. 2005)

Torben Nielsen

Rektor, Arkitektskolen i Aarhus
Arkitektskolen (1992)

Lene Dammand Lund

Rektor, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering, medlem af 2030-panelet
Arkitekt (Arkitektskolen Aarhus 1991), MBA-byg (CBS 2004)

0:000:00